Hopp til innhold

Etterlyser ikke Syria-søstrene offentlig

To tenåringsjenter har vært savnet i en måned og er trolig i Syria for å kjempe. Politiet har ikke fått noen sikre livstegn fra dem siden de forsvant, men vil likevel ikke etterlyse dem med navn og bilde.

Kriminalsjef i Asker og Bærum Nina Bjørlo og faren til de to savnede jentene

ETTERLYSER IKKE OFFENTLIG: I slutten av oktober møtte NRK faren til de to savnede tenåringsjentene på grensen mellom Tyrkia og Syria. Han lette desperat etter sine døtre på 19 og 16 år. Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo (innfelt) forteller at de ikke ønsker å gå ut med etterlysning med navn og bilde etter en helhetsvurdering. Dette bildet er fotomontasje.

Foto: FOTOMONTASJE

Fredag 18. oktober mottok politiet i Asker og Bærum en savnetmelding fra en familie med somalisk opphav. To tenåringssøstre på 16 og 19 år, begge norske statsborgere, hadde i en mail til familien sagt at de ønsket å reise til Syria for å kjempe.

Politiet aner ikke hvordan det går med dem, men antar nå at de befinner seg i Syria, etter å ha tatt seg inn i det krigsherjede landet via Tyrkia. Selv om jentene har vært savnet i en måned har de ikke etterlyst dem med navn og bilde.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Internetterlysning

– De er ikke etterlyst offentlig og det er en helhetsvurdering som ligger til grunn. Søstrene er etterlyst internt i Interpol med navn og bilde etter en samlet vurdering, sier kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt til NRK og fortsetter:

– Vi antar at de sannsynligvis er i Syria, men der har ikke politiet så mye vi kan gjøre med tanke på å lokalisere jentene.

Les også: Frykter norsk 16-åring kriger i Syria

Les også: Norske myndigheter: - Ekstremt vanskelig hvis søstrene er i Syria

Les også: Krever hjelp fra UD i søk etter søstre i Syria

Politiet i Asker og Bærum har et tett samarbeid med Interpol og Utenriksdepartementet (UD). Men heller ikke de ønsker å si stort om vurderingen for ikke å etterlyse de norske statsborgerne med navn og bilde.

 Svein Atle Michelsen, pressevakt i UD

HJELPER POLITIET: – UDs rolle er å bistå politiet ved behov. Vi bistår med vårt kontaktnett i regionen og ambassaden i Ankara, sier pressevakt i UD Svein Atle Michelsen til NRK.

– Dette er en politifaglig vurdering, vår rolle er å bistå politiet ved behov, sier pressevakt i UD Svein Atle Michelsen til NRK.

Livstegn fra flyplass

Politiet har ingen sikre spor eller ferske livstegn fra de to jentene. De har heller ikke lenger kontakt med deres far, som reiste etter dem til Tyrkia i håp om å finne døtrene før de passerte grensen til Syria.

– Vi klarte å lokalisere dem på grensen mot Syria dagen etter at de forsvant. Jeg ønsker ikke å utdype dette, men det er den sikre informasjonen vi har før de tok seg mot grensen. Vi har forsøkt å ringe faren, men ikke fått kontakt med ham den siste uken. Kontakten går gjennom øvrige familiemedlemmer, forteller hun.

Tyrkisk politi har opplyst til NRK at de siste sporene de har av jentene er fra da de landet på Adana flyplass. Derfra er det cirka to timers busstur til grensebyen Hatay. Derfra er det drøyt 40 minutter til grensen til Syria.

Les også: Derfor deltar unge muslimer i Jihad

Les også: E-tjenesten: Syria har størst påvirkning på terrortrusselen mot Norge

Les også: –Trist at ikke søstrene ble stoppet

Vil ha far hjem

Politiet har avhørt flere personer i saken og NRK kjenner til at noen av dem er personer i det muslimske miljøet på Østlandet. NRK er også kjent med at politiet i Asker og Bærum samarbeider med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi har avhørt familiemedlemmer og for øvrig personer som måtte ha informasjon å gi til politiet. Utover det ønsker jeg ikke å gå inn i hvilken bakgrunn eller type miljø personene tilhører, sier Bjørlo.

Hun oppfordrer nok en gang faren til jentene om å komme hjem til Norge og hjelpe politiet i etterforskningen herfra.

Det er ikke noe som foreløpig tyder på at tenåringsjentene blir holdt i utlandet mot sin vilje, men dette er noe som muligens kan endre seg dersom de blir etterlyst med navn og bilde.

– Vi har ingen informasjon om at de skal være tvunget eller truet til å reise til Syria, sier kriminalsjefen.

Advokat Geir Lippestad, som representerer familien i denne saken, har ikke svart på NRKs henvendelser.

SISTE NYTT

Siste nytt