NRK Meny
Normal

Etterforskes for flere drap i Malmø

Svensk politi etterforsker om mannen, som er siktet for ett drap og fem drapsforsøk i Malmø, kan knyttes til flere uløste drap.

Fenglingsmøte Malmø

Mange pressefolk var møtt opp da den mistenkte snikskytteren ankom fengslingsmøtet i Malmø tingrett tirsdag formiddag.

Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Blant de uløste sakene svensk politi undersøker om 38-åringen kan ha vært involvert i, er drapene på to menn av utenlandsk opprinnelse i Malmø i 2003, skriver Svenska Dagbladet.

Avisen skriver at politiet vil undersøke om 38-åringen kan være involvert to sju år gamle mordsaker. 13. juni 2003 ble en 66 år gammel mann med iransk bakgrunn drept utenfor sin leilighet i Gånglåtsvägen.

Én og en halv måned senere ble en 23 år gammel mann med irakisk-syrisk bakgrunn skutt og drept i samme gate.

Ser en sammenheng

Politiet tror det er en sammenheng mellom de to drapene, og at drapene er begått av samme person. Begge ble skutt med et 9 mm våpen, skriver avisen.

Ett av ofrene skal ha motto en mystisk telefonoppringning fra en skytterklubb kort tid før drapet, skriver avisen.

Politiet har fattet interesse for denne samtalen ettersom den siktede lenge har vært medlem av skytterklubber i Malmø.

Våpen knyttet til skytingen

38-åringen ble lørdag kveld pågrepet hjemme i leiligheten sin. Politiet knytter han til minst 15 uoppklarte skyteepisoder i Malmø.

Da politiet i helgen gjennomsøkte leiligheten til mannen, ble det blant annet funnet to håndvåpen, en Glock 9mm og en 22-kaliber pistol. Mannen har lisens for begge våpnene.

Den siktede ble i sin tid nektet å avtjene verneplikten av medisinske eller psykososiale årsaker. Likevel fikk han våpenlisens og i skyteklubben i Malmø viste han seg som en habil skytter, skriver NTB.

– Han ble nok oppfattet som en einstøing som var veldig reservert og tilbakeholden. Men han har aldri truet noen eller opptrådt aggressivt, sier talsmann Mike Winnerstig for Det svenske pistolskytterforbundet.

Lukkede dører

I går ble ble 38-åringen varetektsfengslet i to uker. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og statsadvokat Solveig Wollstad var svært knapp med informasjon på pressekonferansen etterpå.

– Retten har bestemt at det er referatforbud, og derfor kan jeg ikke komme inn på detaljer fra fengslingsmøtet, forklarte hun.

– Av frykt for bevisforspillelse kan jeg heller ikke kommentere selve etterforskningsarbeidet. Vi kan ikke risikere at etterforskningen ødelegges, det er mange som skal avhøres og derfor viktig at detaljer ikke kommer ut, la hun til.

Kritiserer mediene

Politiet misliker sterkt at flere svenske medier, blant dem avisene Expressen og Aftonbladet, har gått ut med fullt navn og bilde av den siktede, skriver NTB.

– Vi hadde tenkt å gjennomføre en fotokonfrontasjon med vitner, men bevisverdien av dette blir nå veldig lav ettersom mediene alt har vist bilder av ham, sier etterforskningsleder Börje Sjöholm.

Både Expressen og Aftonbladet forsvarer sin beslutning om å identifisere 38-åringen ved å vise til at saken har eksepsjonell allmenn interesse og at det foreligger tekniske beviser som knytter den siktede til flere av drapsforsøkene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt