Hopp til innhold

Etterforskerne konkluderer: Dette skjedde med MH17

AMSTERDAM (NRK): En rakett av typen BUK eksploderte mindre enn en meter fra flyet på venstre side av cockpit, og sendte flere hundre patroner inn i cockpit og drepte de tre pilotene umiddelbart.

Granskingskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakketangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

Video: Bare en meter fra cockpiten eksploderte en BUK-rakett, ifølge den nederlandske granskingsrapporten.

Det kommer frem i den endelige rapporten som nederlandske myndigheter la frem i dag.

– Det var en bakke-til-luft missil som var årsaken til at det malaysiske passasjerflyet MH17 styrtet, bekrefter Tjibbe Joustra, som er lederen for det nederlandske etterforskningsrådet.

Alle de 298 menneskene om bord i flyet mistet livet.

Ifølge de nederlandske etterforskerne så eksploderte missilet under en meter fra venstre side av cockpit og fikk flyet til å gå i oppløsning 33000 fot over bakken.

De tre som satt i cockpiten skal ha mistet livet umiddelbart, mens flere av passasjerene kan ha vært ved bevissthet i de 90 sekundene det varte fra flyet ble truffet til det krasjet på et jordet i Donetsk.

– MH17 hadde ingen tekniske problemer, det traff heller ikke et annet fly. Det ville vist andre spor, sier lederen av etterforskningsgruppen.

«Det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina med en russiskprodusert rakett», slår rapporten fast, men den sier ikke noe om hvilken opprørsgruppe som står bak.

Flyet med 283 passasjerer, blant dem 80 barn, og en besetning på 15 forsvant fra radaren to timer og 49 minutter etter at det hadde tatt av fra Schiphol lufthavn i Amsterdam. 193 av dem som var om bord var nederlendere, og etterforskningen av hva som skjedde har derfor blitt ledet derfra.

Det er gått ett år og tre måneder siden flyet ble skutt ned over Donetsk.

Granskingskommisjonens illustrasjonsvideo om antatt rakketangrep mot fly over Ukraina. En nederlandsk rapport slår fast at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert rakett over Øst-Ukraina i fjor.

Video: Dette mener granskingskommisjonen skjedde med MH17

– Burde stengt luftrommet

Familiene til dem som mistet livet da et passasjerfly ble skutt ned over Øst-Ukraina i fjor sommer, ble i dag orientert om funnene i den nye granskingsrapporten fra nederlandske etterforskere en times tid før rapporten ble offentliggjort.

Passasjerene på flyet som ble skutt ned over Ukraina døde nesten umiddelbart. Det har de etterlatte fått vite, melder nyhetsbyrået AP.

Rob Fredriksz, faren til en ung mann som mistet livet, sier etter møtet at det var en lettelse å få vite at de 298 personene om bord ikke merket noe, men etter alt å dømme døde nesten momentant.

– Det viktigste familiene fikk vite var at flyet ble truffet av en BUK-rakett, produsert i Russland, at Ukraina burde ha stengt luftrommet, og at passasjerene overhodet ikke kjente noe eller visste noe, ifølge Fredriksz.

Og det var grunner til å stenge luftrommet, konkluderer rapporten. I måneden før passasjerflyet ble skutt ned hadde minst 60 militære fly og helikoptre blitt skutt ned i området. To av dem var truffet av kraftig skyts.

– Dette var ukrainske myndigheter klar over, sier Joustra. Til tross for det stengte de ikke luftrommet.

MH17-restene i Amsterdam

Nederlandske etterforskere har skrudd sammen de delene av MH17 de har funnet.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Vil ikke vite det

Pårørende NRK har snakket med sier at de håper rapporten gi svar på hvorfor flyet fløy over det konfliktfylte området, hvorfor de pårørende måtte vente i flere dager på å få en endelig bekreftelse på at deres kjære var om bord og i hvilken grad passasjerene forsto hva som skjedde.

– Jeg vil ikke vite det. I mitt hode døde de umiddelbart, og det er den forestillingen jeg vil leve videre med, sier Seline Fredriksz-Hoogzand, som mistet sønnen Bryce.

Da de pårørende ble informert lyttet alle de tilstedeværende i taushet, opplyser Robby Oehlers, som mistet sin kusine Daisy i nedskytingen.

Nederlenderen Robby Oehlers er blant de pårørende som selv har vært på ulykkesstedet i Øst-Ukraina. Han forhandlet med de prorussiske opprørerne og fikk oppleve et fryktelig syn: Forbrente kropper som fortsatt satt fastspent til flystolene.

Kusinen Daisy var på vei på ferie til Malaysia sammen med kjæresten Bryce.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?