NRK Meny
Normal

Etterforskere: – Ingen bevis på at flyet eksploderte

Indonesiske etterforskere sier at det ikke finnes bevis som støtter teorien om at AirAsia-flyet eksploderte i luften, slik det har blitt hevdet. Begge de svarte boksene er funnet, og havarikommisjonen jobber nå med å finne ut hva som skjedde da flyet styrtet.

En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet ble løftet opp på skipet Crest Onyx søndag

En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet ble løftet opp på skipet Crest Onyx søndag, dagen etter det ble funnet.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Det finnes ingen bevis som støtter teorien om at flyet eksploderte mens det var i luften, sier Santoso Sayogo, som er etterforsker i den indonesiske havarikommisjonen.

Det var den engelske avisen The Guardian som skrev at foreløpige analyser av vrakdelene som er funnet og ferdskriveren peke i retning av at flyet eksploderte da det traff vannet da det styrtet den 28. desember.

Kan forklare hva som skjedde

Nå er begge de såkalte svarte boksene funnet, men bare ferdskriveren er hentet opp av havet.

– I morges fikk vi bekreftet at ferdskriveren, også kjent som den sorte boksen, er funnet og hentet opp, fortalte Fransiskus Bambang Soelistyo, som leder søket pressen i går.

Taleregistratoren er også funnet, men ennå ikke hentet opp fra vannet ifølge nyhetsbyrået AP. Det er ventet at både ferdskriveren og taleregistratoren vil bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus A320-flyet styrtet med 162 personer om bord i romjulen.

Ferdsskriveren overvåker faktorer som lufthastighet og retning, mens taleregistratoren tar opp radiooverføringer og lyder i cockpiten.

Alle mistet livet

Alle de 162 personene om bord omkom da flyet forsvant fra radarene på vei fra Surabaya i Indonesia. Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de øvrige befinner seg i flykroppen.

Søndag ble likene av et sørkoreansk par identifisert. Deres 11 måneder gamle baby er fortsatt ikke funnet.

Både amerikanske, kinesiske og andre internasjonale marineskip har deltatt i letingen. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt