Etterforsker om Taliban-leder er død

Den afghanske regjeringen etterforsker påstandene om at Taliban-leder Mulla Mohammed Omar er død. Taliban har fremdeles ikke kommentert ryktene.

Afghanistan Peace Talks

Mulla Muhammed Omar har de siste årene vært en av verdens mest ettersøkte menn. Dette er et av få bilder som finnes av Taliban-lederen.

Foto: Ap

Mulla Muhammed Omar, er betraktet som øverste leder av Taliban i Afghanistan og fungerte som Afghanistans de facto statsoverhode da Taliban satt med makten i landet fra 1996 til 2001.

Tidligere i dag meldte BBC at en talsperson for den afghanske regjeringen bekreftet at Taliban-lederen døde for to til tre år siden. Nå sier imidlertid en talsmann til for president Ashraf Ghani at regjeringen etterforsker hvor vidt disse påstandene stemmer. Det rapporterer nyhetsbyrået AP.

Taliban har ennå ikke bekreftet et Omar, som ikke har vært sett offentlig siden 2001, er død.

Samarbeidet tett med Bin Laden

Mulla Omar samarbeidet tett med Osama Bin Laden og har vært en av verdens mest ettersøkte menn de siste årene. USA har utlovet en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som kan bidra til å pågripe ham.

Både Omar, Bin Laden og de fleste andre Taliban-lederne klarte å flykte da den USA-ledede koalisjonen gikk inn i Afghanistan i 2001. I

Bin Laden ble til slutt drept i 2011, men Omar har de siste årene vært som sunket i jorden. Likevel hevder mange at han som fremdeles har den overordnede ledelsen av afghansk Taliban.

En av verdens mest ettersøkte

Det har vært utallige teorier om hvor Omar befinner seg og det har flere ganger blitt påstått at han er død. Etter pågripelsen av Talibans nestleder Mullah Abdul Ghani Baradar i nærheten av den pakistanske byen Karachi i 2010, var teorien at også Omar befant seg i området. Andre mener han gjemmer seg i fjellområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Siden Taliban ble styrtet fra makten i 2001 har den militante gruppen regruppert seg i Afghanistan og Pakistan og gjennomfører jevnlig angrep i begge landene.

SISTE NYTT

Siste nytt