Etterforsker om Gyllent Daggry får våpentrening av greske offiserer

BRUSSEL (NRK.no): På en øy utenfor Aten trener medlemmer av det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry med kamuflasjeklær og kniver. Nå undersøker myndighetene om greske offiserer var med på øvelsen.

Gyllent Daggry trener på den greske øya Salamina

For femte gang har medlemmer av Gyllent Daggry fått våpen og kamptrening på den greske øya Salamina.

Foto: Ethnos

– Det virker som om medlemmene i partiet har gode kunnskaper i hvordan de skal bruke våpen og forsvare seg. Bildene viser at de er hensynsløse og i stand til å gjøre stor skade, mener journalisten Leftris Pinpelas. Han jobber for den greske avisa Ethnos, og har fulgt det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry tett.

Kniver og treklubber

Denne uka publiserte avisa bilder, som viser menn i kamuflasjeklær og med svarte hetter over hodet nattetid. Flere av dem bærer våpen, som kniver og treklubber. Bildene er tatt på den greske øya Salamina utenfor Aten.

– Det er femte gang de har hatt militærøvelse der, og de blir lært opp i både forsvar og angrep. De blir utsatt for det samme som soldatene i hæren når de skal overleve i et øde område uten mat og vann, sier den greske journalisten til NRK. Han har fått tilgang til både bilder og video fra øvelsene.

Ryktene har versert lenge om tette bånd mellom gresk politi og det ytterliggående partiet Gyllent Daggry. Nå er flere ledere i politiet omplassert, mobiltelefoner inndratt for å spore samtaler og etterforskningen i full gang.

Samarbeid med politi og militæret

Politiet er blant annet mistenkt for å ha utstyrt partimedlemmer med batonger og radiokommunikasjonsutstyr for å provosere frem opptøyer under demonstrasjoner. Men først og fremst dreier den seg om at politiet skal ha sett en annen vei og latt være å etterforske grove lovbrudd.

Dersom det viser seg å være sant kan det få konsekvenser, ikke bare for politiet, men også for Gyllent Daggrys parlamentarikere. Havner saken i konstitusjonsdomstolen kan det ende med at partiet mister alle de 18 plassene det har i nasjonalforsamlingen.

Men også offiserer og tidligere soldater i hæren blir etterforsket. De skal ifølge flere greske medier ha stått for treningen av partiets militære gren.

– I Gyllent Daggry har vi minst 3000 medlemmer som er klare til kamp, sier et av medlemmene til den greske avisen Vima.

Leftris Pinpelas hevder at mennene blir trent av tidligere spesialsoldater:

– Mange av soldatene har den samme ideologien, og de har blitt rekruttert av partiet for å trene dem opp. Det ser ut til at det er et tett forhold mellom tidligere soldater og Gyllent Daggry, sier Pinpelas, som tror at de også kan ha infiltrert det greske militæret.

– Det er jo kjent at broren til en av partipolitikerne som sitter i nasjonalforsamlingen er i hæren, så det er lett, mener han.

Tredje størst

Gyllent Daggry ble et politisk parti for 20 år siden. Først med den økonomiske krisen fikk de et fotfeste blant folk, som stemte dem inn i parlamentet i fjor.

Partiet er nå det tredje største i landet. For mange grekere har det blitt redningen når staten har sviktet. Gyllent Daggry driver matutdeling for arbeidsløse og sultne grekere. Men maten er bare til grekere.

Medlemmer av Gyllent daggry i Aten

Medlemmer av Gyllent Daggry har ved flere anledninger marsjert gjennom Atens gater.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Identitetskortene til alle køene blir grundig sjekket før de får utdelt mat. Partiet har en rasistisk ideologi, men de avviser påstander om at de er nynazister selv om de bruker et hakekors som symbol.

Partileder Nikos Michaloliakos er en kjent høyreekstremist fra lang tid tilbake. Han var selv i hæren, men ble kastet ut etter flere voldsepisoder.

Senere sonet han ett år i fengsel for ulovlig oppbevaring av våpen og eksplosiver. I fengselet møtte han ledere fra den greske militærjuntaen (1967–1974) og det førte til oppstarten av Gyllent Daggry.

De siste årene har de gjort gatene utrygge for ulovlige innvandrere og homofile. Aten oversvømmes av lovlige og ulovlige immigranter, og i bydeler der det er mange utlendinger fikk partiet spesielt mange stemmer under valget.

– Mafiaorganisert

Partimedlemmer uniformert i svarte jakker og svarte T-skjorter med partiemblemet på er beryktet for å rasere markeder der innvandrere selger sine varer, de er mistenkt for å ha banket opp og knivstukket mørkhudede på gata og har skapt frykt blant utlendingene.

I april ble en 14 år gammel afghansk gutt angrepet med en knust flaske.

Han måtte sy 300 sting i ansiktet etterpå. Gutten fortalte at han hadde blitt stanset av noen menn i svarte jakker og hvite skjorter. Da han ikke kunne fremvise noe id-kort banket de ham og kuttet ham opp. Det siste året har antallet angrep på innvandrere økt med 30 prosent, ifølge Verdens leger.

Leftris Pinpelas har fulgt partiets kriminelle aktiviteter tett og sier at det handler om mer enn vold mot innvandrere.

– Gyllent Daggry mishandler immigranter, men de driver også ulovlig svartebørshandel i stor stil. De selger sigaretter og klær. I tillegg tilbyr de sin beskyttelse i kafeer, klubber og barer, slik mafiaen gjør, sier han til NRK.

Så de er organisert som en slags mafia?

– Ja, ikke som Casa Nostra, som er overalt. Men de får utestedene til å betale til seg, sier Pinpelas.

Politi omplassert

Politiet har mislyktes i å etterforske angrep på immigranter og partiets politiske motstandere, selv der Gyllent Daggrys parlamentarikere har vært mistenkt for å stå bak. Men etter drapet på den antirasistiske musikeren Pavlos Fyssas i forrige uke snudde alt.

Det greske Ro- og ordensdepartementet sier fem politisjefer er omplassert. Det gjelder lederen for spesialstyrkene, for landets interne sikkerhet, organisert kriminalitet, bombeenheten og utrykning/ motorsykkelsenheten. Også politisjefen for sør- og sentral-Hellas har sluttet på dagen, visstnok av personlige grunner.

Statsminister Antonis Samaras har foreslått å frata dem all offentlig partistøtte hvis etterforskerne finner noen forbindelse mellom knivstikkingen og partiet:

– Denne regjeringen er fast bestemt på ikke å tillate noen avarter av nazister å forgifte livene våre, begå kriminelle handlinger, terrorisere og undergrave demokratiet. Demokratiet er sterkere enn det fiendene deres tror, sa Samaras tidligere denne uken.

Partileder Nikos Michaloliakos har avvist alle anklager om at de står bak drapet på musikeren til tross for at gjerningsmannen er medlem i partiet.

– Jeg er ingen Al Capone, som beordrer bestillingsdrap i ethvert hjørne av Hellas, sier han på nettsiden til Gyllent Daggry.

Etter å ha dekket kriminelle handlinger rundt partimedlemmer i lang tid, håper Leftris Pinpelas i avisa Ethnos at det snart blir slutt:

– Alle håper at dette er starten på slutten for partiet. De kan godt beholde ideologien sin, men volden og andre kriminelle handlinger må stanses, sier han. Selv har han også vært utsatt for trusler:- Men ikke direkte trusler. Bare på mail, telefon og brev. De har også gått til søksmål mot meg, sier han.

Den greske forsvarsministeren sier det så langt ikke er noen bevis for at hæren har direkte forbindelser til Gyllent Daggry.

SISTE NYTT

Siste nytt