Kobler skredder-skuddene med innvandrerskytteren

Politiet tror ikke lenger at noen forsøkte å rane den iranske skredderen Naser Yazdanpanah. Skytingen etterforskes nå som drapsforsøk og settes i sammenheng med de andre angrepene på innvandrere.

Video Mann beskutt i Malmø

NETT-TV: Naser Yazdanpanah ga et ekslusivt intervju til NRK en snau time etter skyteepisoden i går kveld.

NRK.no-reporter Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

Ved 18.30-tiden i går kveld fikk politiet melding om et nytt tilfelle hvor en ukjent gjerningsmann har avfyrt skudd mot en tilfeldig innvandrer i den sørsvenske byen.

Den svensk-iranske skredderen Naser Yazdanpanah stod og strøk klær i forretningen, da en mann fyrte av to skudd mot butikkvinduet .

Yazdanpanah løp ut på gaten og havnet i håndgemeng med mannen, som svarte med å skalle ham ned og flykte på sykkel.

– Skjøt for å drepe

forretning skutt mot i Malmø

Gjerningsmannen skjøt to skudd mot denne forretningen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Politiet jobbet først ut fra teorien om at noen forsøkte å rane skredder- og frisørforretningen i krysset Lönngatan og Norra Grängesbergsgatan i bydelen Augustenborg.

Men i løpet av natten og morgenen har politiet funnet flere bevis, som gjør at de nå setter episoden i sammenheng med andre umotiverte skudd mot innvandrere og mørkhudede.

– Vi etterforsker nå saken som et drapsforsøk og mishandling, sier talsmann og operativ leder Lars Rusberg i Skåne-politiet til NRK.no.

– Vi har ikke funnet noe motiv for angrepet, og tror dette kan være samme gjerningsmann som i de andre tilfellene, sier Rusberg.

Leter fortsatt etter gjerningsmannen

Skredderen har beskrevet gjerningsmannen som en mann på 170 centimeter med tredagersskjegg og normal kroppsbygging. Han snakket svensk og var kledd i en rød refleksjakke og en sort caps.

Politipatruljer har i hele natt saumfart Malmø på jakt etter den ukjente mannen, men foreløpig resultat.

En mann i 50-årene ble tatt inn til avhør i forbindelse med saken, men ble senere løslatt og er sjekket ut av saken.

– Vi har ikke noen gjerningsmann. Vi vet heller ikke om det kan være én eller flere som står bak dette, sier Rusberg.

Naser Yazdanpanah på demonstrasjon

Naser Yazdanpanah deltok i går ettermiddag på en demonstrasjon mot skytingen i Malmö. Få timer senere ble han selv offer for en ukjent gjerningsmann.

Foto: SVT Play

De har foreløpig heller ikke vurdert å gå ut med en fantomtegning basert på vitnebeskrivelser av mannen.

Frykter nye skudd i kveld

Resten av natten har forløpt relativt rolig i Malmø, men politiet har fått et titalls tips om angivelige skyteepisoder.

– Vi undersøker alle tips vi får inn, men alle disse har vært falsk alarm. Folk har lav terskel for å ringe oss når de hører noe de tror er et skudd, sier Rusberg.

Den såkalte Gjerningsmannsprofilgruppen jobber fremdeles døgnet rundt med å forsøke å danne seg et bilde av skytteren. Politiet ser også gjennom flere timer med overvåkingsbilder fra de ulike åstedene.

Rusberg kan ikke si noe om hvor langt ekspertgruppen har kommet i arbeidet.

– Venter dere at det kan komme en ny skyteepisode i kveld?

– Det har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om, men muligheten er absolutt til stede.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

SISTE NYTT

Siste nytt