Hopp til innhold

Etterforsker dødsfallet til mafialederen Whitey Bulger

Den 89 år gamle tidligere mafialederen Whitey Bulger er funnet død i et føderalt fengsel i delstaten Vest-Virginia. New York Times skriver at han ble drept av minst to medfanger.

WHITEY BULGER i politibilde

VAR PÅ RØMMEN. Dette er bilder politiet tok av Whitey Bulger da han ble innhentet i 2011. Da hadde han vært på rømmen i 16 år.

Foto: HANDOUT / Reuters

James Joseph "Whitey" Bulger Jr. ledet i en årrekke den beryktede Winter Hill Gang i Boston, USA. Han ble i 2013 dømt for, blant mye annet, delaktighet i 11 drap.

Han fikk to livstidsdommer, slik som de fra tid til annen deler ut i USA.

Bulger ble i går overflyttet til ett nytt fengsel etter at han skal ha kommet med trusler mot ansatte.

Bulger ble på grunn av sine kriminelle handlinger, kontakt med FBI og den lange tiden på rømmen en kultfigur i USA. I 2015 kom filmen «Black Mass» med Johnny Depp i hovedrollen. Den handlet om deler av mafialederens liv.

Drept av medfanger

Den føderale fengselsadministrasjonen i USA, US Bureau of Prisons, opplyser bare at han ble funnet død på tirsdag. De kommer ikke med ytterligere informasjon.

New York Times skriver at Bulger ble drept av medfanger. Avisen siterer anonyme kilder i fengslet. Minst to fanger skal ha vært med på drapet.

Det føderale politiet i USA, FBI, melder at de skal etterforske dødsfallet.

Whitey Bulger som yngre mann

SPILTE STORT: Dette er et udatert bilde av Whitey Bulger. Det skal ha blitt tatt i den tiden da FBI mener han spilte på to hester. Han samarbeidet med politiet samtidig som han drev sin egen kriminell gjeng i Boston.

Foto: AP

Den tidligere mafialederen har hele tiden nektet for at han har gitt informasjon til politiet om konkurrerende gjenger.

FBI opplyste under rettssaken at han hadde hatt en slik rolle mens han ledet sin egen gjeng. Forholdet mellom politiet og mafialederen skal ha startet så tidlig som 1975.

Bulger skal spesielt ha gitt informasjon om den italienske gjengen «Patriarca».

Politiskandale

Bulger og hans gjeng skal ha drevet på med det meste: Ulovlig pengespill, narkotikahandel, våpensmugling, utpressing og annet.

I lang tid skal FBI og lokalt politi ha vært klar over hva som foregikk uten å gripe inn.

I 1997 kom den første av en serie avsløringer i amerikansk media. De dokumenterte en rekke lovbrudd begått av politiet i forbindelse med kontakten med Bulger og hans folk.

Whitey Bulger som ung mann

STARTET TIDLIG: James Bulger som ung mann i Boston. Han ble raskt involvert i kriminalitet og gjenger. Han ble arrestert for første gang i 1943. Første tur i fengsel kom i 1956.

Foto: Ap

På rømmen i 16 år

Det var i forbindelse med ulovlig pengespill myndighetene til slutt greide å få en krok i ham.

Det endte med at det ble tatt ut tiltale mot Bulger i 1994. Han skulle arresteres, men skal i forkant ha blitt advart av sin tidligere FBI-kontakt slik at han kunne flykte.

Bulger oppholdt seg på forskjellige steder i USA og utlandet før han slo ned røtter. Minst én gang til skal han ha fått advarsel om at nettet var i ferd med å snøre seg rundt ham.

Han ble til slutt innhentet i byen Santa Monica i California i 2011. Da levde 81-åringen sammen med sin mangeårige kjæreste, Catherine Greig.

Politiet fant 800.000 dollar i kontanter og 30 våpen i boligen.

SISTE NYTT

Siste nytt