Etterforsker arvekrangel etter brutale drap i Frankrike

Fransk politi etterforsker en mulig arvekrangel mellom familiefaren som ble drept i Frankrike og broren hans. Den drepte ble overvåket av britisk etterretning under Irakkrigen, skriver britisk avis.

Bil fraktes bort

Bilen til den britiske familien blir fraktet bort fra åstedet.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Surrey

Familiens hjem i Claygate i Surrey, rundt 30 kilometer sør for London.

Foto: EBU

Påtalemyndighetens talsmann, Eric Maillaud viser til informasjon fransk politi har fått fra engelsk politi og sier at opplysningene om arvestriden må undersøkes nøyere. Ifølge nettavisen 20 minutes dreier det seg om eiendommer i Frankrike, Sveits, Spania og Irak.

– Det kan se ut som det har vært uenighet mellom de to brødrene. Broren må forhøres og dette må ettergås, sier Maillaud.

Han advarer samtidig mot for raske konklusjoner og påpeker at det er vanskelig å se for seg hvordan en arvestrid kan lede til drap på fire personer.

I følge kilder i det franske politiet skal broren allerede ha meldt seg for britisk politi. Han skal ha sagt at han er uskyldig i denne saken og at han vil samarbeide med politiet.

Overvåket av britisk etterretning

Ifølge The Daily Mail sier en nabo til den drepte Saad Al-Hilli at han hadde forbindelser til Saddam Husseins Baath-parti og at han ble overvåket i 2003. Nabomannen, Philip Murphy, forteller at huset til familien ble overvåket døgnet rundt i en periode og at en bil alltid fulgte etter når de som bodde der forlot huset.

Han sier også at britisk politi ringte ham den gangen og spurte om å få bruke oppkjørselen hans når de skulle overvåke familien.

– De satt der hele dagen og holdt øye med huset, det hele var ganske merkelig. Jeg fortalte aldri familien at de ble overvåket, sier Murphy til avisa.

Avisa skriver også at måten de fire er drept på bærer preg av å være utført av en profesjonell.

Skutt i hodet

Alle de fire ble skutt i hodet, opplyster den franske påtalemyndigheten torsdag. Talsmann Eric Maillaud sier de ikke har noen mistenkte foreløpig og at saken etterforskes bredt.

En mann og to kvinner fra samme britisk-irakiske familie ble funnet skutt i en bil utenfor landsbyen Chevaline ved Annecy-sjøen i de franske Alpene.

En fjerde person, en lokal syklist, ble funnet drept like ved.

To små jenter på fire og sju år overlevde angrepet onsdag. Fireåringen ble først funnet etter åtte timer, liggende inne i bilen under sin døde mor.
Åtteåringen ble skutt i skulderen og påført «ekstremt voldsomme» slag mot hodet. Hun ligger nå i kunstig koma med brudd på hodeskallen.

– Kjent av etterretningen

Politimann med blomster

En britisk politimann legger ned blomster utenfor huset til de drepte.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Naboer av familien i Surrey i England beskriver familiefaren som en 50 år gammel ingeniør med bakgrunn fra Irak. De to drepte kvinnene er mannens kone og hennes mor. Jentene som overlevde, er parets døtre.

Drapene får stor oppmerksomhet i britiske aviser fredag. «Henrettet» er overskriften til Daily Mail, som antyder at 50-åringen kan ha vært involvert i en arvestrid.

Avisa skriver imidlertid også at mannen var kjent av den britiske etterretningstjenesten, som skal ha overvåket ham da Irakkrigen begynte i 2003.
Spekulasjonene om at 50-åringen var innblandet i en familiekrangel, nevnes også av The Telegraph, som henviser til opplysninger fra fransk påtalemyndighet. Talsmann Eric Maillaud sier at de foreløpig ikke har noen mistenkte i saken og det etterforskes bredt.

– Ekstrem råskap

Sykehus Grenoble

Den eldste datteren ble brakt til sykehus i Grenoble. Her blir hun holdt i kunstig koma.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Minst 15 skudd ble avfyrt på åstedet, og påtalemyndigheten mener drapene bærer preg av «ekstrem råskap». Det spekuleres på om gjerningsmennene kan være profesjonelle leiemordere, men så langt har ikke etterforskerne sagt noe om hva som kan ligge bak ugjerningen.

Bilen med de drepte familiemedlemmene ble oppdaget av en syklist ved firetiden onsdag ettermiddag. Syklisten er britisk og veteran fra det britiske flyvåpenet RAF, ifølge politiet. Flere øyenvitner har fortalt at de så en bil kjøre bort fra området i høy fart omtrent da angrepet fant sted.

Fikk ordre

Benoit Vinneman

Benoit Vinnemann.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

Flere britiske aviser stilte fredag spørsmål ved hvorfor det tok hele åtte timer før fireåringen ble funnet liggende under sin døde mor. Fransk politi fikk spørsmål om det samme dagen i forveien.

– Vi hadde ordre om ikke å åpne dørene på bilen eller flytte på likene, forklarte Benoit Vinnemanne fra det lokale politiet.

For hvis dørene ble åpnet, kunne vinduene gå i knas – og da ville den tekniske etterforskningen bli så mye vanskeligere, fikk politifolkene høre.

Den første obduksjonsrapporten er ventet fredag ettermiddag eller lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt