Hopp til innhold

Diplomatene har startet reparasjonen

En snau uke etter drapet på Osama bin Laden er det diplomatiske reparasjonsarbeidet mellom Pakistan, India og USA i gang.

Usama bin town

En pakistansk mann lener seg mot en vegg med skriften 'Usama bin town' like ved skjulestedet der Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater sist søndag.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Amerikanerne har ikke råd til å miste Islamabad som samarbeidspartner, og selv Pakistans erkefiende, India, understreker at på tross av alt som har skjedd: Forholdet til nabolandet er uforandret og de planlagte forhandlingsmøtene senere i måneden vil gå som planlagt.

Alle indere vet at ”de” visste

"The Proof of the Pudding is in the eating", sier redaktør S.S. Bhakri i New Delhi og mener USA har fått smake sin egen medisin. Amerikanerne har vært naive og først nå innsett, alt for sent, at de har pøst milliarder av dollar inn i Pakistan uten å få noe tilbake.

– Nå sitter de igjen med regningen og en flau smak i munnen, sier han. India har ropt høyt – helt til de ble blå i ansiktet, som Times of India skrev forleden; at Pakistan ikke bare er et fristed for terrorgrupper. De blir til og med finansiert og tatt vare på.

– Osama bin Laden kunne ikke klart seg én time i Pakistan, sier redaktør S.S. Bhakri. Det er ikke tvil i hans sjel. Pakistanerene beskyttet Al Qaida-grunnleggeren og har gjort det i ti år.

Det er i det hele tatt vanskelig å finne en inder som lar tvilen komme tiltalte til gode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Osama bin Laden på nyhetene i Pakistan

Osama bin Ladens død har vært tema på alle nyhetskanalene i India og Pakistan. Her fra en butikk i Karachi i Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

"Barnslig!"

C. Raja Mohan, forsker ved Centre for Policy Research og kommentator i avisen The Express blir nesten fornærmet over å få et så naivt spørsmål.

– Dette er et spørsmål for barn! De holdt sin hånd over ham, det finnes ingen annen forklaring, sier Mohan lett oppgitt.

– Det var tross alt den pakistanske etteretningsorganisasjonen ISI som førte Taliban-lederen Mullah Omar og Al Qaida-stifteren Osama bin Laden sammen. De gjorde det fordi de mener at det tjente pakistanske interesser i Afghanistan - og ISI gjør alltid det de mener er til Pakistans beste. Jeg kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å forstå, sier forskeren og journalisten i New Delhi.

Stemmen fra vest

Cricket-legenden, folkehelten og den frittalende politikeren Imran Khan er en av utallige pakistanerne som er blitt oppringt av indiske medier de siste dagene. Han gir i likhet med mange av sine liberale landsmenn utrykk for sjokk og sorg.

– Landet er i oppløsning og har ingen ledelse. Det er kaos... Måten denne saken er håndtert på viser at Pakistan står uten lederskap, sier han til den indiske TV-kanalen NDTV 24/7.

Imran Khans uttalelser står imidlertid i sterk kontrast til andre pakistanere som er overbevist om at Osama bin Laden lever og at det hele er et amerikansk PR-show.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Anti-USA-demonstrasjoner i Pakistan

I Pakistan pågår store demonstrasjoner mot USA og deres angrep på bin Laden.

Foto: A Majeed / Afp

"Jingoism"

Mange nasjonalistiske indere har de siste dagene raslet med våpnene. De hadde selv sin 9/11 den 26.11.2008 da pakistanske terrorister angrep Indias finansielle sentrum Mumbai.

Én terrorist ovelevde og ni ble drept, men de ansvarlige bakmennene går fritt rundt i Pakistan. En av dem holdt bønnemøte for Osama bin Laden denne uken.

Mange indere har tatt til orde for en indisk Operasjon Geronimo-kopi, og øverstkommanderende for de væpnede styrkene i India, general V.K. Singh sa at India var i stand til å gjennomføre en tilsvarende aksjon.

Pakistans fungerende utenriksminister Salman Bashir grep begjærlig halmståret og var for første gang på flere dager på offensiven som offer.

Forsker og journalist C. Raja Mohan mener det er en feilaktig strategi.

– Noen indere sier noe dumt, pakistanerne sier at India truer dem og det gir Pakistan anledning til å skifte tema. Å rasle med sabler nå er ikke særlig fruktbart, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)'

Samler seg foran bin Ladens hus

Tilhengere av Osama bin Laden har samlet seg rundt huset der al Qaida-lederen skjulte seg like før drapet.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Verken Kashmir eller Mumbai

Denne gang dreier konflikten seg ikke om forholdet mellom India og Pakistan, så India har ingenting å hente ved å spille Mumbai-kortet.

– Det viktigste India kan gjøre nå er å holde stø kurs og en lav profil, sier Raja Mohan. Samtidig tror han ikke India oppnår noe - verken i forhold til USA eller til Pakistan - ved å vise politisk modenhet og måtehold i denne situasjonen.

– Det er ikke slik internasjonal politikk fungerer sier han. Men India har, etter Raja Mohans mening, betydelig egeninteresse av å støtte opp om nabolandets skjøre demokrati.

Det er derfor viktig at India møter opp ved forhandlingsbordet, som planlagt, senere denne måneden. Raja Mohan mener at Pakistan alltid er en farlig motstander, men et såret og ydmyket Pakistan er en svært uberegnlig og skummel fiende – som en indisk regjeringskilde sa det til en avis.

Pisk og gulrot

Anti-USA-demonstrasjoner i Pakistan

På gatene i Pakistan ropes slagord mot USA og deres inngrep i landet.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

– USA har også interesse av å normalisere forholdet til Pakistan så snart som mulig, sier han, selv om det ikke vil bli "business as usual".

Forholdet mellom USA og Pakistan må redefineres etter Pakistans dobbelspill og betingelsene for hjelp og bistand justeres, men USA har ikke råd til å "ofre" Pakistan, uansett hva populistiske folkevalgte i den amerikanske kongressen sier for å tekkes velgerne.

USA har gode kort på hånden, men de kan ikke spille dem - for USA risikerer å sitte igjen med Svarteper om de straffer Pakistan for hardt.

– USA er nemlig helt avhengig av Pakistan for gjennomføringen av krigen i Afghanistan, sier C. Raja Mohan.

Uansett må USA stille nye krav til sine allierte i Islamabad, og hvis de innfrir så må det belønnes. For det er i amerikanernes egen langsiktige interesse å blidgjøre pakistanerne; for atommakten Pakistan ligger strategisk plassert mellom Khyberpasset og Kina. Det er et "piece of realestate" som amerikanerne ikke klarer seg uten.

SISTE NYTT

Siste nytt