Hopp til innhold

Her kan ett av tre barn sulte i hjel

Røde Kors mener at verdenssamfunnet på ingen måte kan være overrasket over den voldsomme sultkatastrofen som nå rammer Afrikas Horn.

Tørken i Somalia

Dette underernærte barnet gis tilskudd av A-vitaminer i en flyktningeleir ved byen Galkayo. Over 10 millioner mennesker på Afrikas horn - av dem 500.000 barn - står i fare for å bli rammet, advarer eksperter

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Allerede ved årsskriftet var faresignalene tydelige, mener organisasjonen: Regnet uteble, matvareprisene steg, mens kjøpekraften blant befolkningen på Afrikas Horn ble dårligere.

Tørris Jæger

Nødhjelpssjef i Norges Røde Kors, Tørris Jæger, sier at det internasjonale samfunnet har ikke fulgt godt nok opp.

Foto: Røde Kors

Tørris Jæger, som er nødhjelpssjef i Norges Røde Kors sier at man allerede i november visste hva som var i vente da tørken var et faktum.

– Dimensjonene så man kanskje ikke da, men at man var på vei mot en ny krise – det har vi visst i seks måneder.

10 millioner kan bli rammet

Situasjonen er dyster. I de mest tørkerammede områdene i Somalia risikerer i øyeblikket ett av tre barn å sulte i hjel, mens ett av ti barn i hele landet risikerer samme skjebne, ifølge Røde Kors.

Over 10 millioner mennesker på Afrikas Horn – av dem 500.000 barn – står i fare for å bli rammet, advarer eksperter. Disse er fordelt på landene Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda og Djibouti.

Den store frykten er at dette kan anta samme dimensjoner som den voldsomme sultkatastrofen som herjet flere afrikanske land på 1980-tallet, samt Sør-Sudan på 1990-tallet.

Al Shabaab ga fritt leide

Mandag skal FN holde et hastemøte i Roma om sultkatastrofen, og målet er å lage et nytt nødhjelpsprogram. FN er nå i gang med å fly inn matvarer til sultrammede områder i Somalia kontrollert av islamistiske opprørere.

Al Shabaab-milits ved flyktningeleir i Shebelle

Al Shabaab-militsen har nå åpnet for nødhjelp i områder hvor humanitære organisasjoner tidligere har vært bannlyst.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

De første leveransene gikk til byen Baidoa, der man har brukt en rullebane som militsen Al Shabaab tidligere har gitt hjelpeorganisasjonene ordre om å holde seg unna.

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) har ikke operert i Somalia siden de i 2010 ble stemplet av Al Shabaab som «en spionorganisasjon».

Etterlyser større bidrag

Jæger sier til NRK at det ikke er for sent å gjøre noe, men at et betydelig løft kreves.

– Norge har gitt god støtte fra allerede i mars (til sammen er 233 millioner kroner bevilget), og har vist at de vil være med og forebygge. Men det internasjonale samfunnet har ikke fulgt godt nok opp. Og det man trenger nå er ikke forebygging, men akutt nødhjelp, sier Jæger.

Sultrammede barn i Somalia

Den store frykten er at den varslede sultkatastrofen kan bli like stor som sultbølgen i flere afrikanske land på 1980-tallet.

Foto: MUSTAFA ABDI / Afp

Så langt har 30 prosent av de nødvendige midlene kommet inn til den utvidede operasjonen i Kenya, ifølge Røde Kors.

– I kjølvannet av finanskrisen, hvor mange land selv er rammet av økonomiske utfordringer, er det ikke tvil om at det kan være vanskeligere å mobilisere ekstraordinær støtte til langvarige krisesituasjoner, som den vi nå opplever på Afrikas Horn, sier Sven Mollekleiv, som er president i Røde Kors.

Også i Kirkens Nødhjelp er det bekymring for at det ikke er bevilget nok penger.

– Skal vi hindre at situasjonen utvikler seg til en akutt sultkatastrofe, må Norge og det internasjonale samfunnet komme opp med betydelig større beløp, har generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, sagt til NRK.

Han ser ingen grunn til at Norge skal bidra med mindre nå enn ved jordskjelvkatastrofen på Haiti.

Stengte flyktningleirerflyktningeleirer

Somalia har ikke hatt en regjering på 20 år, og er et svært urolig land som det kan være vanskelig å bedrive nødhjelp i. Røde Kors sier at de nå straks går i gang med å dele ut mat til 27.000 familier.

– Vi i Røde Kors har hatt tilgang til de Al Shabaab-kontrollerte områdene over lengre tid, og har jobbet med de som regjerer i det område – og ikke minst med Røde halvmåne, som har vært vår partner over lengre tid, sier Jæger.

Samtidig er det et problem at Kenya ikke vil åpne flere flyktningleirer av frykt for store flyktningstrømmer og somaliske opprørere.

– Vi er opptatt av at hjelpen kommer fram dit folk er i Somalia sånn at de ikke trenger å flykte. Det gir mindre lidelser og er mer kostnadseffektiv. Og vi må huske på at også nabolandene til Somalia er hardt presset, sier nødhjelpssjefen i Norges Røde Kors.

SISTE NYTT

Siste nytt