Ett år siden bombene i London

Store deler av Storbritannia sto i dag stille i to minutter for å minnes det verste bombeangrepet i London siden andre verdenskrig.

London terror
Foto: Edmond Terakopian / Scanpix/AP

Mange av de flere tusen som reiste med offentlig transport i London i dag stoppet opp ved stasjonene.

Folk gråt, ba og la ned blomster ved stasjonene for å minnes de 52 døde og de 700 som ble skadd under terrorangrepet for ett år siden. Da sprengte fire selvmordsbombere seg selv i lufta ombord i tre T-banetog og én buss.

London terror
Foto: David Moir / Scanpix/Reuters

Stillhet

Mens hele London sto stille i to minutter ringte klokkene i den store St. Paul-katedralen. Kulturminister Tessa Jowell og Londons ordfører Ken Livingstone la ned blomster ved King's Cross, en av Londons mest travle tog- og T-banestasjoner.

Det ble også tent lys for de andre stasjonene som ble rammet; Aldgate, Edgeware Road og Russell Square.

Statsminister Tony Blair overvar markeringen sammen med ansatte i hjelpekorpset som ledet redningsarbeidet 7. juli 2005.

Dronning Elizabeth II, prins Philip og prins Charles overvar stillheten under en minnegudstjeneste i St. Giles' katedral i Edinburgh.

Dronning Elizabeth II
Foto: Andrew Milligan / Scanpix/AP

 

Nye trusler

Statsminister Blair uttalte at markeringen av 7/7-angrepene var en mulighet for "hele nasjonen til å komme sammen og tilby trøst og støtte til dem som mistet sine kjære på denne forferdelige dagen".

Ettårsdagen kom én dag etter at en video ble kringkastet på tv-stasjonen Al-Jazeera, der en av selvmordsbomberne sa at det ville komme mer vold.

CNNs terroranalytiker Peter Bergen sier at denne videoen er nok et bevis på at "London-angrepene var en klassisk al-Qaida operasjon og ikke et angrep som selvmordsbomberne selv hadde kommet opp med".

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt