Ett år siden USAs verste skytemassakre

For ett år siden åpent en mann hotellvinduet sitt i Las Vegas og skjøt og drepte 58 personer. Chelsea Romo unnslapp med livet i behold, men mistet ett øye og ble skutt i det andre.

Chelsea Romo

OVERLEVDE: Chelsea Romo mistet sitt venstre øye og ble skutt i det andre. I dag kan hun se på ett øye ved hjelp av en spesiallinse. Legene kaller det for et mirakel.

Foto: Gregory Bull / AP

– Alt ble forandret, forteller Chelsea Romo (29) til nyhetsbyrået Ap.

I oktober 2017 jobba Romo lange dager på et sykehus i California. Hun stod midt i ei vanskelig skilsmisse, og måtte flytte hjem til sine foreldre med to barn.

Chelsea Romo og venninner

GLADE: Chelsea Romo og venninnene gledet seg til konserten på Harvest musikkfestival i Las Vegas. Noen timer etter selfiebildet befant de seg midt i den verste masseskytinga i USAs nyere historie.

Foto: Chelsea Romo / AP

Da ei venninne klarte å skaffe billetter til Route 91 Harvest Festival i Las Vegas, gledet hun seg til den første helga med fri.

– Ansiktet ditt!

De to venninnene stod foran scenen på utendørskonserten med Jason Aldean da kulene begynte å fly inn i menneskemengden.

Sekunder senere ble lyden fra høyttalerne brutt.

Isteden hørtes skuddsalver og konsertgjengere begynte å falle på bakken.

– Venninna mi sa at jeg skulle dukke ned. Så så hun på meg og sa: «Ansiktet ditt!».

Deretter ble alt svart. Takket være andre konsertgjengere, ble Romo båret vekk fra åstedet.

Under en konsert i Las Vegas mandag morgen norsk tid, startet én eller flere gjerningspersoner å skyte. Dette er filmet av en av tilskuerne mens mennesker forsøker å komme seg i trygghet.

Under en konsert i Las Vegas mandag morgen norsk tid, startet én eller flere gjerningspersoner å skyte. Dette er filmet av en av tilskuerne mens mennesker forsøker å komme seg i trygghet.

– Et mirakel

I ei uke var Romo fullstendig blind. Ett år og mange operasjoner etter kan 29-åringen se med det høyre øyet dersom hun bruker ei linse.

– Legene sa det var et mirakel, forteller Romo.

Nå kommer hun gjennom dagene ved å fokusere på at hun endelig skal få seg sin egen leilighet og et spesiallaget glassøye til øyet som ikke kunne reddes.

– Det var virkelig skremmende, men ett år har gått og jeg er fremdeles her, så det er jo bra, oppsummerer Romo.

Tilskuere flykter i panikk i Las Vegas
Foto: David Becker / AFP

Endret livsinnstilling

Jason McMillan

– Når en mulighet dukker opp nå, griper jeg den, uansett. Jeg ønsker å leve livet enda mer, sier Jason McMillan etter at han overlevde masseskytinga i Las Vegas i fjor.

Foto: Chris Carlson / AP

Jason McMillan (36) ble skutt da han forsøkte å beskytte kjæresten fra skuddregnet.

Han mistet følelsen i beina og blod rant fra brystet. Tobarnsfaren berga livet, men endte i rullestol. Han er usikker på om han kommer til å gå igjen.

– Det kunne ha vært mye verre. Det er det jeg forteller meg selv hver dag. Jeg kunne ha vært død eller lam fra halsen og ned, sier han til nyhetsbyrået Ap.

Ifølge McMillan har den skjebnesvangre dagen endret hans livsinnstillng.

– Når en mulighet dukker opp, griper jeg den, uansett. Jeg ønsker å leve livet enda mer.

Skyting, Mandalay Bay
Foto: Bjarte Misund / NRK

Ukjent motiv

Uten forvarsel avfyrte Stephen Paddock (64) hundrevis av skudd med et automatvåpen fra sitt hotellrom i 32. etasje på Mandalay Bay Resort i Las Vegas 1. oktober i fjor.

Ifølge øyenvitner regnet det skudd i minst fem minutter. Mange festivalgjengere ble skutt direkte i hodet. Andre ble trampet på og liggende på bakken da panikk brøt ut.

Paddock tok med seg 58 personer inn i døden. 527 ble såret.

Politiet fant minst 20 våpen på Paddocks hotellrom.

Motivet for USAs verste skytemassakre i nyere tid har aldri blitt kjent.

Frivillige og hjelpepersonell forsøker å redde liv etter at en gjerningsperson startet å skyte på publikum under en konsert i Las Vegas i USA.

Frivillige og hjelpepersonell forsøker å redde liv etter at en gjerningsperson startet å skyte på publikum under en konsert i Las Vegas i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt