6. april i fjor ble Abruzzo-regionen sentralt i Italia rammet av et jordskjelv. 308 mennesker mistet livet. Skjelvet ødela blant annet det historiske sentrum i regionshovedstaden L’Aquila, som var blant de hardest rammede byene.
– Byen er fortsatt i en hengemyr, den er tømt for innbyggere, sier Anna Colasanto.
Hun er en av mange som er misfornøyd med måten ordfører Massimo Cialente har håndtert gjenoppbyggingen og hjelpearbeidet i året som har gått siden skjelvet.
Truls Øra har bodd i Italia og kom til L’Aquila like etter skjelvet. Byen har kun fått 10 prosent av pengene Berlusconi har lovet til gjenoppbygging, sier han.
Nærmere halvparten av de 120.000 innbyggerne i L’Aquila og områdene rundt har ennå ikke fått vende hjem.
- Les også:
- Les også:
Store deler av gamlebyen er fortsatt avstengt på grunn av forfatningen de gamle bygningene er i. Likevel bruker mange av de hjemløse søndagene til å rydde i de avstengte områdene i det som er blitt døpt «trillebåropprøret». Hensikten er å illustrere hvor tregt gjenoppbyggingen går.
– Dyre boliger
Rundt 14.000 mennesker har fått tilbud om å flytte inn i nye boliger, men prisen på boligprosjektene og plasseringen langt fra sentrum har vært gjenstand for skarp kritikk.
«Berlusconi-boligene» som de blir kalt, er ikke tilknyttet offentlig transport og tjenester og det finnes ikke butikker i nærheten, ifølge kritikerne.
– Disse pengene skulle vært brukt annerledes, særlig siden boligene ble tre ganger så dyre som planlagt, sier Eugenio Carlomagno, en av grunnleggerne av gruppen som kaller seg L’Aquila, et bysentrum å redde.
Minnestund
Ordfører Massimo Cialente ba på møtet mandag kveld innbyggerne om å se framover. Samtidig ba han myndighetene om å innføre en solidaritetsskatt som skal gå til gjenoppbygging, slik det er blitt gjort i andre jordskjelvrammede områder.
– Men det historiske sentrum er i samme forfatning som for et år siden, innrømmet han.
Natt til tirsdag samlet folk i L’Aquila seg foran byens katedral klokken 03.32, det nøyaktige tidspunktet for skjelvet for et år siden. Til kimende kirkeklokker ble navnene på ofrene lest opp høyt.
Foto: MARIO LAPORTA / AFP