Ett år siden Gaza-krigen startet: Se før og nå-bildene

I løpet av 51 sommerdager i fjor ble 2251 palestinere og 72 israelere drept i den tredje Gaza-krigen på 6,5 år. Siden da har Redd Barnas krisetelefon fått 4000 oppringninger fra Gazastripen og Vestbredden.

Gaza-bildekombinasjon

ØDELEGGELSER: Mange mistet familiemedlemmer og venner i den korte, men brutale krigen i fjor sommer. Enda flere mistet sine hjem. Fortsatt er 100.000 palestinere hjemløse. Se før/nå-bildene i artikkelen.

– Under ramadan er situasjonen spesielt vond for dem som mistet sine kjære i krigen. I fjor var alle samlet for å dele et godt måltid, men i år er det mange som savner familiemedlemmer rundt bordet, sier palestinske Sami, som bor og jobber på Gazastripen.

Han beskriver situasjonen som desperat. Arbeidsledigheten er skyhøy og fattigdommen omfattende. Ett år etter krigen ser store deler av Gaza fortsatt ut som en krigssone.

– Mange er sinte, forteller Sami til NRK.

– Noen ruinhauger er fjernet, men ingenting er bygget opp igjen. Det har kommet løfter om gjenoppbygging av Gaza, men lite har skjedd på bakken. Det gjør folk ekstra frustrerte.

Klikk for å se før/nå-bildene:

MIDEAST-GAZA/WIDERIMAGE Wider Image: Gaza War - One Year On
Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

– Trenger psykisk behandling

– Hvorfor har ikke barn i Gaza noen rettigheter? Hvorfor kan ingen kjenne smerten vår?

Spørsmålet ble stilt av en 14 år gammel gutt fra Gazastripen som ringte til Redd Barnas krisetelefon for å få hjelp.

– Jeg vil at bare ett menneske skal komme og bo her i to timer. Vedkommende trenger ikke bli en hel dag, kun to timer for å føle det vi føler. Vi mangler mat, elektrisitet og vann. Fremtiden vår er borte. Barna her trenger psykisk behandling. Og hva slags liv får barn som har mistet familiene sine?

100.000 hjemløse

14-åringens frustrasjon og bekymring deles av mange palestinske barn, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

Ett år etter at Israel iverksatte militæroffensiven «Operation Protective Edge», som svar på rakettangrep fra militante grupper på Gazastripen, har 4000 personer ringt organisasjonens krisetelefon. De fleste av dem er barn.

Mange sliter med mareritt, sengevæting og redsel. Noen isolerer seg og nekter å gå på skolen, ifølge Redd Barnas rapport.

Av de 2251 palestinerne som ble drept under krigen, var 1462 sivile og 551 barn, ifølge FN. På israelsk side var seks av de 72 drepte sivile, inkludert ett barn.

Krigsforbrytelser på begge sider

I løpet av de 51 dagene med kamphandlinger utførte terrortilknyttede Hamas og andre væpnede palestinske grupper 4881 rakettangrep og 1753 granatangrep mot Israel, ifølge NTB. Israel gjennomførte totalt 6000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater mot Gazastripen.

Kamphandlingene førte til store materielle ødeleggelser. Rundt 10.000 bolighus ble bombet i stykker – ett år etterpå er fortsatt 100.000 palestinere hjemløse.

En FN-rapport som ble publisert i juni fastslår at både Israel og militante palestinske grupper med stor sannsynlighet gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser i løpet av den under to måneder lange krigen.

Kilder på Gazastripen opplyste onsdag til NRK at Hamas planla å marsjere i Gazas gater samme kveld, for å feire det de beskriver som en «seier over israelerne» i fjor sommer.

SISTE NYTT

Siste nytt