Hopp til innhold

Venezuela et splittet land ett år etter Chávez' død

I dag er det ett år siden Venezuelas forrige president Hugo Chávez døde. Bortgangen markeres med militærparader, statsbesøk og en Oliver Stone-dokumentar om den kontroversielle presidenten. Samtidig fortsetter opptøyene i landet.

Hugo Chavez

Hugo Chávez er fortsatt populær i store deler av Venezuela. Ett år etter hans død er det fortsatt bilder av ham mange steder. Dette bildet er fra veggen utenfor Museo de Bellas Artes i Caracas.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

To av Chávez' allierte, presidentene Daniel Ortega fra Nicaragua og Evo Morales fra Bolivia, skal delta i seremoniene. En annen kjent Chávez-tilhenger, Oliver Stone, vil også sette sitt preg på dagen når hans dokumentar «Min venn Hugo» har premiere på statlig TV.

President Nicolás Maduro, som etterfulgte Chávez, vil hilse en større militærparade og deretter stå for en markering ved Chávez' grav.

For å hylle sin gamle sjef har han satt av 10 dager til å markere Chávez, og på Twitter inviterer han alle til å minnes «Vår evige commandante» med fred og kjærlighet.

Laster Twitter-innhold

Store demonstrasjoner

Men presidentens oppfordring blir ikke like godt mottatt alle venezuelanere. Da Chavez i fjor tapte kampen mot kreften, etter å ha vært Venezuelas president i 14 år, etterlot han seg et splittet land, preget av sosial uro og store motsetninger.

Den siste måneden har opptøyene vært tiltagende. Studenter og opposisjonelle har deltatt i store demonstrasjoner mot landets myndigheter. De har tatt til gatene for å vise sin misnøye med Chávez' etterfølger, Nicolás Maduro og hans regjering.

Hittil har minst 18 mennesker mistet livet i opptøyene som hadde sitt utspring i byen San Cristobal, vest landet, da studenter viste sin misnøye med myndighetene etter at en skjønnhetsdronning ble brutalt drept mens hun var på ferie i hjemlandet.

Drapet satte søkelyset på den skyhøye kriminaliteten i landet, der mange ikke lenger tør gå ut om kvelden og kjøper pansrede biler hvis de har råd.

Voldsomme opptøyer i Venezuela

Mandag var det igjen gatekamper mellom politiet og demonstranter. Enkelte av demonstrantene ble pågrepet av politiet og ført vekk.

– Stabil regjering

Natt til onsdag barket demonstrantene, politiet og tilhengere av regjeringen igjen sammen. I hovedstaden Caracas samlet flere hundre demonstranter seg og kastet brannbomber mot nasjonalgarden, som svarte med tåregass.

Demonstrantene mener landet har blitt økonomisk vanskjøttet under både Chávez og Maduro. Høy inflasjon og mangel på varer har gjort livet vanskeligere for mange.

Mann utkledd som Chavez

En mann utkledd som Chávez søker oppmerksomhet og skaper glede blant tilhengerne i Caracas.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Likevel mener Carlos Romero, professor i politikk ved Universitetet i Caracas at regjeringen er stabil.

– Den er stabil, men står ikke like sterkt nå som for noen år siden. Det er ingen alternativer sterke nok til å ta over makten i Venezuela, sier Romero til AFP.

Fortsatt pryder bilder og malerier av den tidligere presidenten gatebildet i Caracas. Chávez er fortsatt en folkehelt for mange og hans mange taler blir stadig sendt på TV.

– I 14 år handlet alt om Chavez og hans personlighet. Akkurat det har vært en stor utfordring for regjeringen å komme over, sier Romero.

Demonstrant med venezulansk flagg

Utstyrt med gassmaske og flagg deltar demonstranten i opptøyene mot regjeringen.

Foto: STRINGER/VENEZUELA / Reuters

Maduro håndplukket

Like før Chavez døde håndplukket han Maduro, den tidligere visepresident og utenriksminister, til å overta etter ham. Maduro vant det påfølgende valget med hårfin margin da han beseiret Henrique Capriles.

Chávez har uttalt at hans sosialistiske prosjekt ville vare i flere tiår, men etter ett år med Maduro i førersetet, kan det se ut som noen av hans ivrigste tilhengere har begynt å tvile.

Økende køer utenfor de statlige markedene sees i sammenheng med de økonomiske problemene landet sliter med. Maduro har ikke lykkes med å få kontroll på den galopperende inflasjonen.

Regjeringen har også mistet kontroll med den lokale valutaen, venezuelansk bolivar, som igjen fører til tomme butikkhyller. Selv basisvarer som melk og melk kan være vanskelig å få tak i.

– Når sjefen i huset er borte, som vi sier her, begynner det å skli ut, sier Pablo Nieves, som leder et prosjekt for fattige i Caracas.

– Hvis han fortsatt var med oss, ville dette aldri ha skjedd, sier han til AP.

Samtidig med at Maduro minnes Chávez' død fortsetter protestene mot regjeringen og Chávez' sosialistiske prosjekt. Men nå er det ikke bare studenter og middelklassen som tar til gatene - også de fattige ønsker å vise at de ikke nødvendigvis støtter styret til Maduro.

SISTE NYTT

Siste nytt