Granatene regnet over byen med en halv million innbyggere, der Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) har sitt hovedsete.
De etiopiske regjeringsstyrkene har omringet byen, og den etiopiske regjeringen med fredsprisvinner Abiy Ahmed i spissen ga hæren ordre om å angripe allerede torsdag.
– Etiopiske militære har begynt å skyte med tungt artilleri mot sentrum av Mekele, sier de lokale myndighetene lørdag, og humanitære organisasjoner som har ansatte i byen, melder om det samme. Også Tigray TV melder om skyting.
Etiopias regjering har varslet de sivile i byen at det ikke vil vises nåde om de ikke kommer seg unna TPLF-lederne i tide, og statsminister Ahmed har avvist dialog med TPLF.
Den etiopiske hæren hevder de gjør framrykk i Tigray. Informasjonen er vanskelig å versifisere, siden nesten all kommunikasjon med området er brutt.
Foto: Eduardo Soteras / AFPStridsvogner
All kommunikasjon med Tigray-regionen og dens 6 millioner innbyggere har siden 4. november stort sett vært avbrutt, og det er vanskelig å få bekreftet påstander fra de krigende partene i konflikten.
Offensiven og trusselen mot sivilbefolkningen har fått alarmen til å gå i det internasjonale samfunnet. Allerede har over 43.000 flyktninger søkt tilflukt over grensa i Sudan.
Den etiopiske regjeringen har forsikret om at de skal unngå å skade sivile i angrepet, som ledes an med stridsvogner.
Generalmajor Hassan Ibrahim i den etiopiske hæren lover å erobre byen.
– Det er mulig at noen av de ettersøkte personene vil dra til familien i naboområder og gjemme seg der noen dager. Men etter erobringen av Mekele, vil våre væpnede styrker få i oppgave å jakte på og gripe disse kriminelle en etter en, uansett hvor de oppholder seg, sier han til det etiopiske nyhetsbyrået.
- Les også: FN frykter for en halv million mennesker
En gruppe kvinner og barn som har lyktes i å flykte fra Tigray, sitter sammen i Umm Rakouba-leiren i Sudan
Foto: Nariman El-mofty / APFlere kriser
Abiy kunngjorde militæroffensiven i begynnelsen av måneden etter et TPLF-angrep på en militærbase. Hundrevis skal ha blitt drept så langt, og kampene står i fare for å destabilisere Etiopia.
Siden forsyningslinjene til Tigray er kuttet, er folk i området i ferd med å gå tomme for mat og andre nødvendigheter. FN har bedt om umiddelbar og uhindret tilgang for få fram nødhjelp til provinsen.
Flere kriser vokser samtidig. I Sudan har myndighetene store problemer med å ta hånd om titusener av flyktninger og etablere leirer for dem. Ifølge en humanitær organisasjon er sykehusene i Tigray i ferd med å gå tom for medisiner. Samtidig har kamper i nærheten av flyktningleirer der eritreiske flyktninger oppholder seg nord i Etiopia ført til at også denne gruppen har havnet i ildlinjen.
Et satellittbilde tatt forrige mandag viser biler som står i kø for å få fylt drivstoff i byen Mekele.
Foto: APPengenød
FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi besøkte lørdag flyktningleiren Umm Rakouba i Sudan, som rommer rundt 10.000. Han sier 150 millioner dollar er nødvendig gjennom det kommende halvåret for at Sudan skal kunne takle flyktningstrømmen.
Flyktninger i Sudan forteller også at etiopiske styrker nær grensen hindrer folk i å forlate landet. De siste dagene har antallet som har klart å ta seg over sunket kraftig. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert situasjonen.
Etiopias statsminister Abiy Ahmed har så langt nektet å forhandle med TPLF og ser heller ut til å ville knuse dem militært. En delegasjon fra AU klarte fredag ikke å rokke ham.
Tre tidligere afrikanske presidenter, Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia, Joaquim Chissano fra Mosambik og Kgalema Motlanthe fra Sør-Afrika troppet opp i Addis Abeba, men måtte gjøre vendereis med uforrettet sak.
30 svensker savnet i Tigray
Rundt 30 svenske statsborgere er savnet i den krigsherjede Tigray-provinsen i Etiopia, opplyser Sveriges ambassadør i landet til SVT Nyheter.
– Vi jobber intensivt for å lokalisere disse personene. Dette er personer som har vært på besøk i Tigray, og problemet er at all telekommunikasjon er stengt der. Det har vært svært vanskelig å nå fram til disse, sier ambassadør Hans Henric Lundqvist til kanalen.
Lundqvist sier bekymringen for de sivile som oppholder seg i regionen er stor.
– Vi vet at det er vanskelig å ta ut penger og at det er mangel på mat, medisiner og vann i Tigray. Det skaper store humanitære problemer, sier han.