Hopp til innhold

Diplomater kastes ut av Etiopia

Etiopia er misfornøyd med Norges holdning til Etiopias oppførsel på Afrikas horn, og ber Norge trekke ut seks diplomater fra Etiopia.

Statsminister i Etiopia, Meles Zenawi

Statsminister i Etiopia Meles Zenawi misliker norsk politikk.

Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Myndighetene i Etiopia har gitt diplomatene frist til 15. september med å komme seg ut. Norge fikk beskjed om fristen 15. august.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre innebærer dette ikke brudd på de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Etiopia.

Kaster ut norske diplomater

Men han gjør det så klart det går an å gjøre det når man snakker i diplomatiske vendinger, at Norge kommer til å gjøre gjengjeld:

Utviklingssamarbeidet

- Som en følge av sterkt redusert bemanning, må vi også være forberedt på at vi ikke kan opprettholde vårt utviklingssamarbeid med Etiopia på samme nivå som i dag, sier Støre i en pressemelding.

- Etiopia hevder at Norges freds- og forsoningsarbeid på Afrikas horn undergraver deres sikkerhetsinteresser, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet.

- Vårt arbeid skjer i nøye kontakt med partene. Vi er veldig forbauset, for ikke å si sjokkert, legger han til.

Grensekonflikt

Norge er engasjert som tilrettelegger for fred i Somalia, og Norge har også vært sentral som tilrettelegger for en løsning av grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea. Raymond Johansen har personlig ledet mye av dette arbeidet.

Etiopiske myndigheter skal være meget misfornøyde med at Norge var med og tilrettela et møte om grensekonflikten mellom Eritrea og Etiopia i New York. Eitiopia fryktet at Norge med det forsøkte å trekke FNs sikkerhetsråd inn i saken.

En internasjonal domstol avgjorde grensekonflikten mellom de to landene for seks år siden, men Etiopia har vært lite villig til å akseptere resultatet.

 

Beklager beslutning

Siden beskjeden fra etiopiske myndigheter kom for snart to uker siden, har norske diplomater forsøkt å få til en oppklaring fra etiopisk side, uten å lykkes.

- Vi forbereder derfor å trekke tilbake seks diplomater fra vår ambassade i Addis Abeba, sier Støre.

Etiopiske styrker gikk tidligere i år inn i Somalia for å støtte den midlertidige regjeringen der mot islamist-troppene som hadde overtatt kontrollen over det meste av landet.

Etiopia har også en grensetvist gående med nabolandet Eritrea.

Omstridt leder

Da Etiopias statsminister Meles Zenawi besøkte Norge i forfjor, vakte det protester fra en rekke hold da han mottok Yara-prisen på 200.000 dollar og ble hyllet i Oslo konserthus. 

Zenawi hadde også samtaler med daværende statsminister Kjell-Magne Bondevik.

Regimet til Zenawi blir beskyldt for å stå bak massakrer, han har avskaffet ytringsfriheten i landet og opptrer aggresivt mot sine naboer.

Meles Zenawi får Yara-prisen av Thorleif Enger

Kunstgjødselselskapet Yara ved Thorleif Enger (t.v.) ga Etiopias statsminister Meles Zenawi Yara-prisen for innsatsen for Afrikas matproduksjon i 2005.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Les pressemeldingen fra UD her

SISTE NYTT

Siste nytt