Etiopia ruster til krig

Forholdet mellom naboene Etiopia og Eritrea nådde et nytt bunnivå i dag. Etiopias president erklærte at de ruster opp for en eritreisk invasjon.

Etiopiske soldater
Foto: STRINGER / AFP

- Vi anser det som nødvendig å gjøre de nødvendige militære forberedelsene for å slå tilbake en mulig invasjon fra Eritrea. Det sa statsminister Meles Zenawi til Etiopias nasjonalforsamling i dag. 

Dialogen mellom de to erkefiendene blir stadig mer aggressiv. Men nå ser det ut til at fiendskapet kan bli omsatt til praktisk handling.  

- Ingen invasjonsplan

Myndighetene i Etiopia benekter at de ikke har noen planer om invasjon. 

Men Eritreas statsminister vil være føre var. Han beskylder motparten for ikke å være interessert i å avslutte den langvarige grensestriden mellom landene.

- Derfor forbereder vi oss på angrep, sa Zenawi.

Etter en 30 år lang og blodig borgerkrig ble Eritrea løsrevet fra Etiopia og fikk selvstendighet i 1993.

Ny strid

Men en ny grensekrig mellom landene mellom 1998 og 2000 krevde rundt 80.000 menneskeliv og jagde nye titusener på flukt. Etiopiske styrker okkuperte store deler av Eritrea.

Først etter internasjonal mekling og plassering av en fredsstyrke fra FN ble det inngått en fredsavtale. Siden har en internasjonal domstol dømt i striden om hvor grensene skal gå. Men Eritrea har hatt problemer med å godta dommen fra Haag.

For to år siden endret FN-styrken sin vurdering av grensesituasjonen fra "stabil" til "spent". Siden har freden ved grensen vært svært skjør.

Afrikas horn, der landene ligger, er det området i verden med flest mennesker på flukt.

SISTE NYTT

Siste nytt