Hopp til innhold

Her utdannes Etiopias første operasjonssykepleiere

Snart er det første kullet med operasjonssykepleiere i Etiopia ferdig utdannet. Det er møtet mellom to nordmenn som startet det hele. Vi advarer om sterke bilder lenger ned i saken.

Operasjonssykepleiere i Etiopia

Studentene som lærer operasjonssykepleie i Etiopia kommer til å utgjøre en viktig forskjell ved sykehusene i landet i fremtiden. De lærer seg hvordan man assisterer legen, håndterer instrumenter og unngår infeksjoner.

Foto: Children's Burn Care Foundation

Anne Kari Knutsen

Anne Kari Knutsen lærer opp etiopiske sykepleiere i operasjonssykepleie.

Foto: Children's Burn Care Foundation

– Studentene er veldig spente, naturlig nok. De har studert i to år og nå skal de vise hva de kan, sier Anne Kari Knutsen til NRK.no.

Hun er opprinnelig intensivsykepleier fra Askøy, men de siste årene har hun jobbet med utdanningsprogrammet for operasjonssykepleiere i Addis Abeba i Etiopia.

På mandag er det praktisk eksamen for studentene og fire nordmenn skal være sensorer.

– Det er veldig viktig å vite hva som kreves under en operasjon, både når det gjelder hygiene, håndtere instrumenter og unngå infeksjoner. Man må kunne assistere legen og hele tiden ha klart utstyret som trengs, sier Knutsen.

Etiopia har ikke hatt operasjonssykepleiere til nå, men i september 2012 startet det første utdanningsprogrammet som gir formell utdannelse i operasjonssykepleie. I september er 18 sykepleiere ferdig utdannet.

Det var et helt spesielt møte mellom to nordmenn på Haukeland sykehus i Bergen som førte til at landet nå får egne operasjonssykepleiere.

Fikk 25 000 volt gjennom kroppen

Hans Petter Schelderup

Hans Petter Schjelderup la om hele livet sitt etter at han fikk store brannskader i en arbeidsulykke.

Foto: Children's Burn Care Foundation

Det hele startet en augustdag i 2005. Hans Petter Schjelderup hadde fått i oppgave å skifte alle gatelysene i Harstad i Troms, og var kommet til den siste lyktestolpen. Så gikk det fryktelig galt og han fikk 25 000 volt gjennom kroppen.

Schelderup ble først sendt til Harstad sykehus, men en snarrådig lege forsto at han måtte til Haukeland universitetssykehus i Bergen, der de har spesialkompetanse på brannskader.

– Det var 25 personer som sto klar til å hjelpe meg da ambulansehelikopteret landet. En av dem var Einar Eriksen. Han skulle bli en helt spesiell person for meg i ukene som fulgte, forteller Schjelderup.

Da han våknet fra koma var han lam fra halsen og ned og legene hadde amputert venstre underarm.

–Jeg skal innrømme at det var kvelder da jeg ikke lenger så meningen med livet. Da satte Einar seg ned på rommet mitt for å prate istedenfor å gå hjem.

Fikk ideen fra sykesengen

Det var en av disse kveldene at ideen om et sykehus for brannskadde barn i Etiopia dukket opp for første gang.

Kona til Schjelderup hadde hengt opp noen bilder av barna deres på veggen før hun måtte reise tilbake til Harstad. To år tidligere hadde paret adoptert lille Emrick fra Etiopia.

– Einar så bildet av ham og fortalte at han nettopp hadde kommet tilbake etter seks år som lege i Etiopia. Han fortalte meg om forholdene for brannskadde barn og kvinner der, og jeg tenkte at her må vi gjøre noe.

Eriksen husker den kvelden på sykehuset veldig godt.

– Da jeg kom tilbake til Haukeland universitetssykehus i Bergen, så var Hans Petter Schjelderup min første pasient. Han har en adoptivsønn fra Etiopia og jeg hadde akkurat kommet hjem fra Etiopia. Vi fikk god kontakt og sammen startet vi Children’s Burn Care Foundation.

Hans Petter Schelderup og Einar Eriksen

Hans Petter Schjelderup og Einar Eriksen sammen i Etiopia i 2011.

Foto: Children's Burn Care Foundation

Enormt mange brannskadde barn

Høsten 2008 sa Eriksen opp jobben som overlege ved Haukeland universitetssykehus og flyttet til Etiopia for å drive stiftelsen derfra. De fikk en egen avdeling ved et sykehus i Addis Abeba, og i november samme året utførte de den første operasjonen på et brannskadd barn.

– Gjennom stiftelsen gir vi pasienter gratis behandling for brannskader. Hvert år er det snakk om rundt 80 barn. For meg er det utrolig meningsfylt å kunne jobbe med dette. Det gir en utrolig tilfredsstillelse å se at det man gjør gir gode resultater for folk som virkelig trenger det, sier Eriksen.

Behovet for behandling av brannskader i Etiopia er enormt. I afrikanske land er det fortsatt vanlig å lage mat over åpen ild og det er ofte barna som henter parafin for foreldrene sine og skvulper litt på klærne veien hjem.

– Da skal det ikke mer til enn en liten glo fra bålet før ungen står i full fyr. Veldig mange av barna som tigger på gaten i Addis Abeba har store brannskader, forteller Schjelderup.

NB: Vi advarer mot sterke bilder i bildegalleriet.

Håper på nytt kull til høsten

Childern’s Burn Care Foundation har ikke mulighet til å hjelpe alle, men de gjør så godt de kan.

– Til høsten vil alle barna som kommer til oss også få en skoleuniform slik at de kan begynne på skolen når de kommer hjem fra behandlingen. Skoleuniformer er dyre, og hvis valget står mellom å kjøpe en uniform eller en høne, så velger foreldrene ofte høna, forteller Schjelderup.

For litt siden passerte Children’s Burn Care Foundation pasient nummer 700, men de gir seg ikke der.

– Vi ser jo at behovet er enormt for bedre kunnskap på dette feltet. Helsemyndighetene i Etiopia har gitt oss full støtte og er takknemlige for at vi bidrar til å øke kompetansen. Nå er det stor interesse for at vi skal starte opp et nytt kull fra årsskiftet. Dette jobber vi med, men vi mangler foreløpig en del økonomisk støtte for å sikre oppstart, forteller Eriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sykepleierstudenter i Etiopia

Det første kullet med operasjonssykepleiere i Etiopia noensinne.

Foto: Children's Burn Care Foundation

Vil aldri tilbake til det gamle livet

Eriksen og Schjelderup har også flere drømmer for fremtiden.

– Målet er å lage et eget lite hjem for brannskadde kvinner og barn i Etiopia. I tillegg ser vi på muligheten til å utvide til Tanzania, forteller Schjelderup.

I dag er han uføretrygdet på grunn av skadene han pådro seg under ulykken og er avhengig av krykker. Likevel kunne han aldri tenkt seg å gå tilbake til sitt gamle liv.

– Hvis noen sa at de kunne fjerne skaden slik at jeg kunne få tilbake det gamle livet mitt måtte jeg pent takket nei. Når jeg tenker på det jeg har vært igjennom er jeg ekstremt takknemlig for at jeg får være med å hjelpe andre brannofre.

SISTE NYTT

Siste nytt