NRK Meny
Normal

Et steg nærmere Libanon-resolusjon

USA og Frankrike er enige om en FN-resolusjon om Libanon. Sikkerhetsrådet er i møte i kveld for å drøfte forslaget.

Kofi Annan i intens samtale med Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de La Sabliere (med ryggen til)
Foto: Stan Honda / Scanpix/AFP

Resolusjonen vil trolig vedtas i løpet av de nærmeste dagene.

Storbritannias statsminister sier utkastet til en resolusjon er et viktig steg i å få slutt på krisen i Libanon.

- Det viktigste nå er å få resolusjonen vedtatt så raskt som mulig og å jobbe for en permanent våpenhvile, sier Blair i en uttalelse.

Intense samtaler

Tidligere i dag satt FN-ambassadørene fra de to landene i intense samtaler i New York, og FNs generalsekretær Kofi Annan ringte til både USAs president George W. Bush og Frankrikes president Jacques Chirac.

I løpet av det siste døgnet har Annan også snakket med den britiske statsministeren Tony Blair, Libanons statsminister Fouad Siniora og Russlands fungerende utenriksminister Andrej Denisov.

USA og har nå akseptert et fransk resolusjonsforslag om våpenhvile som utgangspunkt, men hadde i utgangspunktet mange innvendinger og endringsforslag.

Frankrike ønsker at en våpenhvile skal være på plass før det blir aktuelt å utplassere en internasjonal styrke.

Drøftingene dreide seg blant annet om innholdet i en våpenhvile, om bare offensive operasjoner skal forbys eller om den skal gjelde opphør av alle fiendtligheter.

USA krevde også en overvåking av Libanons grense til Syria for å hindre at Hizbollah får nye forsyninger med våpen.

Tidligere i dag var det uklart hvordan og når Hizbollah skal avvæpnes. Militsens talsmann sa torsdag at Hizbollah ikke vil gå med på en våpenhvile før de israelske styrkene er ute av Libanon.

Delte meninger i USA

Samtidig blir det meldt at amerikanerne er nesten delt på midten når det gjelder president George W. Bushs håndtering av Israels offensiv i Libanon.

46 prosent sier de ikke støtter Bushs håndtering av krisen, mens 43 prosent støtter den, ifølge en meningsmåling for CNN fredag.

Når det gjelder Irak, sier 62 prosent av de spurte at de ikke støtter Bushs politikk, mens 36 prosent støtter ham.

40 prosent av amerikanerne mener at Bush gjør en god jobb, mens 59 prosent ikke godkjenner hans arbeid. Det er svak bedring for Bush, siden det var bare 37 prosent som mente han gjorde en god jobb.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt