NRK Meny
Normal

Et statsbesøk til ettertanke

Et statsbesøk dekkes ikke lenger av mediene, dersom ikke det dreier seg om et land som er et problem for Norge eller den besøkende monark eller president er ”juicy”.

Heinz Fischer og Jens Stoltenberg
Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Med ”juicy” menes det i mediesjargongen at statsoverhodet eller familien er gjenstand for erotiske spekulasjoner eller det er en politisk meget omstridt konge eller president.

Et spansk statsbesøk kommer relativt høyt opp fordi en norsk jente lenge var kjæreste til tronfølgeren.

Kongelige besøk fra Storbritannia er alltid interessante på grunn av de spesielle bånd mellom deres og vårt eget kongehus og fordi de britiske kongelige har vært involvert i så mange skilsmisseskandaler.

Den ikke-edru Yeltsin

President Boris Jeltsins besøk var selvfølgelig stoff for mediene, ikke bare fordi Russland er en viktig nabo, men også fordi vi ikke kunne være sikker på at han var edru. Jeg kunne som spesialtilkalt attaché på nært hold observere at det var han ikke.

Jeltsin var preget av ”sidevind”, som Kong Harald muntert beskrev det til kongebiografen Per Egil Hegge. Vladimir Putin omgir seg ikke med slike skandaler, men siden han er en av verdens mektigste menn og vi har uløste problemer i Barentshavet, vil et besøk av ham alltid interessere mediene.

Den umulige Ceausescu

Noen statsbesøk huskes fordi de var spesielt ubehagelige for vertskapet, som Romanias Ceausescu. Han forlangte at trikkene skulle stoppes på Drammensveien så han ikke fikk forstyrret sin nattesøvn, og han og den like usympatiske hustruen var i det hele tatt så sure og krevende gjester at det gikk ut over Kong Olavs humør.

Det gjorde ikke saken bedre at dette statsbesøk falt sammen med en fellesnordisk beslutning om at regjeringen skulle skjære radikalt ned på alkoholsserveringen. Det førte til at kongen ikke fikk sin sedvanlige konjakk etter middagen.

Som Dagbladredaktør i middagen på Akershus gikk jeg bort til kongen og minnet han om den nordiske edruskapsnidkjærhet som ingen, ikke en gang protokollsjefen, hadde våget å orientere ham om. Hans reaksjon var kongelig!

Masete tyskere

Den tyske president Herzogs besøk var heller ikke problemfritt. Herzog selv var en meget sympatisk og interessant gjest, men stedlige tyske diplomater var så masete før statsbesøket at det skapte atskillig irritasjon på Slottet.

Også dette fikk jeg anledning til å observere på nært hold, siden den tyske forbundspresident hadde tatt meg med seg fra Berlin i sitt følge for å lede et kulturelt seminar som Slottet og UD opprinnelig ikke var så interessert i.

Men viderverdigheter som disse hører til sjeldenhetene. De fleste statsbesøk går som smurt, og så profesjonelt Det kongelige hoff og UDs protokolltjeneste i dag fungerer, er det ytterst sjeldent det skjer noe som skulle appellere til medienes behov for det helt spektakulære.

 

 

Heinz Fischer hilser på stortingspresident Torbjørn Jagland.
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

 

Helt ”mot norrmalt!”

Sette i dette perspektiv må det østerrikske statsbesøk denne uken nesten karakteriseres med Rolf Justers ”mot norrmalt”, så normalt og uten overraskende innslag avvikles det hele. Se og Hør og dets konkurrenter i Akersgaten skal selvfølgelig ha bilder av glitter og stas på Slottet, særlig hva slags kjoler de kvinnelige statsrådene eller ministerfruene stiller i. Men bortsett fra den slags useriøs sosietetsreportasje er det lite som påkaller medienes oppmerksomhet.

En interessant samtale

Da forbundspresident Heinz Fischer og hans utenriksminister og økonomiminister satte av tid til å møte pressen på Slottet, var det bare Aftenpostens Ulf Andenæs og meg fra norsk side, og jeg representerte som pensjonist ikke NRK, men stilte som ”freier Schriftsteller” (fri skribent), som det heter på tysk.

Sterkt miljøengasjement

Det var synd at det ikke var flere, for president Fischer viste seg å være sterkt engasjert i miljøspørsmål og dessuten meget velinformert. Jeg pekte på at Sør- og Mellomeuropa sannsynligvis blir enda mer skadelidende av den oppvarming som FN-ekspertene har advart om.

Det gjelder ikke minst Østerrike der isbreene skrumper inn, snøen blir liggende kortere, skisesongen blir drastisk innskrenket og det går ut over artsmangfoldet. Dette opptok president Fischer personlig. Det er helt optisk, forklarte han, man kan nesten stå og se isen langsomt blir borte opp i fjelldalene.

 

 

Fischer, sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

 

Østerrike foran Norge

Uten på noen måte å hovere over vertslandet avslørte president Fischer at han var orientert om at mens utslipp av klimagasser var blitt redusert i Østerrike, hadde det steget noe i Norge. Østerrike er en av de drivende krefter bak det europeiske klimaengasjement, som har gjort EU mer ambisiøs enn Norge.

Det er unektelig litt interessant at vi av et lite mellomeuropeisk land skal bli minnet om at vi er ikke verdensmestere på dette området heller, selv om vi ynder å fremstille oss slik.

Viktig med en EU-forfatning

Ellers kom det frem i vår samtale at Østerrike er sterkt opptatt av å få til en EU-forfatning etter at dette arbeidet stoppet opp med folkeavstemningene i Frankrike og Nederland. En ikke helt fullkommen forfatning er bedre enn ingen, mente presidenten.

Dessuten demonstrerte han Østerrikes skepsis til tyrkisk EU-medlemskap. Jeg vil kalle det realisme, for med de indre problemer Tyrkia i dag har på grunn av presset fra både nasjonalister og islamister, vil et medlemskap i overskuelig fremtid være utenkelig.

President Fischer mente det var vanskelig å si når forhandlingene med Tyrkia kunne komme i gang igjen, og han mente det var helt umulig å forestille seg et tidspunkt når slike forhandlinger eventuelt er fullført. President Fischer og den østerrikske regjering står nærmere forbundskansler Angela Merkels kjølige syn på tyrkisk EU-medlemskap enn utenriksminister Frank-Walter Steinmeiers mer positive holdning.

Prioriterer kultur høyt

Det østerrikske statsbesøket markerer også noe annet som er svært viktig. De prioriterer kulturen meget høyt, og de er opptatt av at Europas identitet ligger i dets kulturelle og etniske mangfold.

Forbundskansler Wolfgang Schüssel uttrykte denne holdning i musikalske termer da han ved årsskiftet 2005-06 overtok formannskapet i EU. I Mozart-året minnet han om at Europa ikke bare er èn, men mange klanger. Det avgjørende er at alle klangene ikke overvelder oss som en kakafoni av konflikter, men som et samspill.

Schüssel førte Mozart-metaforen videre da han minnet om at den store komponist var østerriksk, men komponerte i Italia, Tyskland og Praha, og at hans musikk ble spilt over hele det europeiske kontinent før den erobret verden.

Våre høye gjester fra Østerrike demonstrerte at de er Mozarts verdige arvtakere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt