Hopp til innhold
Urix forklarer

Et splittet USA markerer 15-årsdagen: Reddere og sintere enn for fem år siden

NEW YORK (NRK): Frykten for nye terrorangrep amerikansk jord og sinnet over det som skjedde 11. september, 2001 er sterkere i den amerikanske befolkningen enn på lenge. I dag tar et splittet folk en pause for å minnes ofrene.

Brannmenn ved tvillingtårnene 11. september 2001

REDDE: Brannmenn på Ground Zero 11. september 2001. Mange amerikanere sier de er mer redde for terrorangrep i dag, enn de var for fem år siden.

Foto: MARK LENNIHAN / Ap

Når amerikanerne våkner til en ny 11. september, er mange av dem reddere enn de var for fem år siden. Halvparten av de spurte i en ny meningsmåling CNN/ORC har gjennomført sier de frykter nye terrorangrep i USA på dagene rundt 11. september.

For fem år siden sa bare 39 prosent det samme. Folk føler også et sterkere sinne over det som skjedde i dag enn de gjorde for fem år siden, ifølge målingen.

Verste terrorår siden 2001

Det har vært et krevende år for folk her. En splittende valgkamp med hard retorikk, ikke minst knyttet til kampen mot terror, opprører mange og engasjerer andre.

Men bare 11 prosent av de spurte i meningsmålingene sier kampen mot terror eller nasjonal sikkerthet er den viktigste saken for dem i valgkampen.

Dette til tross for at amerikanerne siden forrige markering har opplevd de to dødeligste angrepene på amerikansk jord siden 2001.

Selv om både skytingen på en samling for offentlig ansatte i San Bernardino i California i desember i fjor og angrepet mot nattklubben Pulse i Orlando i juni ikke var store koordinerte terrorangrep som dem for 15 år siden, førte de til at henholdsvis 14 og 49 mennesker mistet livet.

Mange dødeligere angrep i Europa har også skapt frykt, og sikkerheten i New York og i andre amerikanske byer er - som vanlig - forhøyet i dag.

Ødeleggelser etter angrepet 11. september 2001

Dette bildet, tatt 11. september 2001, viser ødeleggelsene ved Ground Zero.

Foto: ALEXANDRE FUCHS / Afp

Opprørte newyorkere

Her i New York bruker mange dagen i dag til å se seg tilbake. I minneparken der tvillingtårnene sto skal navnene på de nesten 3000 som mistet livet leses opp, slik de også har blitt det ved tidligere minnesmarkeringer.

Seremonien tar som vanlig pause fire ganger for å markere tidspunktene de to tvillingtårnene ble truffet av hvert sitt fly og tidspunktene de raste sammen.

Til stede er ikke presidenten og Michelle Obama. De deltar på minnesseremonien i Washington.

Men to politikere som begge kaller seg newyorkere sitter i forsamlingen på Ground Zero i dag, og det opprører mange andre av byens innbyggere.

Frykter Hillary og Trump-fokus

Hillary Clinton

Hillary Clinton har lovet å holde en lav profil under minnesmarkeringen.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Verken Donald Trump eller Hillary Clinton skal tale på seremonien, men mange her frykter kameraene likevel vil fokusere på de to og ikke på å minnes dem som døde. Dette til tross for at presidentkandidatene har lovet å legge valgkampen til side, for en stakket stund.«»

I lokalavisen Newday skriver lesere i kommentarfelter at de ikke trenger å se «krokodilletårene» til de to presidentkandidatene i dag.

– Ingen av disse to er skikket for å å være vår neste president, verken djevelen vi kjenner (Clinton) eller djevelen vi ikke kjenner (Trump), skriver Peter Moss i kommentarfeltet i den Long Island-baserte avisen.

Han legger til at han så begge flyen krasje inn i tvlingtårnene fra den andre siden av gata for 15 år siden.

Trump og Clintons 11. september

Donald Trump har også hevdet at han så angrepet med egne øyne, fra kontoret sitt mye lenger nord på Manhattan. CNN har tidligere påpekt at leiligheten ligger omtrent seks kilometer unna.

For 15 år siden lot Trump seg intervjue i flere medier etter at kaoset hadde rammet New York. Den gang var han registrert som demokratisk velger og brukte på langt nær den samme retorikken som han gjør i dag. I et intervju han gjorde med en tysk TV-reporter, sa Trump blant annet at flere hundre av hans menn var på plass for å hjelpe til med opprydningen etter angrepene.

Ifølge Washington Post er det uklart i hvilken grad Trump bidro med arbeidskraft. I april sa Trump til avisa at han «hjalp litt til med å rydde opp».

Hillary Clinton var fersk senator fra New York, delstaten som ble hardest rammet av terrorangrepene. Hun kom til New York kvelden etter angrepene og har mange ganger beskrevet det hun så da hun fløy over krateret på Ground Zero i helikopter som «en scene fra Dantes inferno».

– Det må være omtrent slik det ser ut i helvete, sa Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

En eksplosjon i en stor bygning.

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakte på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, han en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.