Urix forklarer

Demokrater på randen

PHILADELPHIA (NRK): Gråtende Bernie-tilhengere, uro i salen og den reddende engelen Michelle Obama preget den første kvelden på Demokratenes landsmøte.

Gråtende Bernie-tilhengere

Bernie Sanders fikk voldsom applaus og flere begynte å gråte da han talte på demokratenes nominasjonsmøte i natt.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Men er dette nok til å samle partiet mot Donald Trump?

Hillary Clinton må bli USAs neste president. Vi er sterkere når vi står sammen, sa Bernie Sanders da han avsluttet den første kaotiske kvelden i Philadelphia.

I den stappfulle arenaen gråt mange av tilhengerne hans åpenlyst.

Andre ropte slagord også mot sin egen helt. Noen ganger virker det som Sanders er i ferd med å miste kontrollen over bevegelsen han har skapt.

Vanskelig å stoppe

Som Washington Post skrev i går: Bernie Sanders ville lage politisk revolusjon. Nå klarer han ikke å stoppe den.

E-postskandalen har gitt de som ikke vil innse at de har tapt nominasjonskampen grunn til å være bitre litt til.

Fra talerstolen sa Sanders at revolusjonen hans fortsetter, og at han er stolt av at det demokratiske partiet i helga vedtok sitt mest progressive partiprogram i manns minne.

Men de mest innbitte tilhengerne hans er rasende, og ropte slagord i salen selv om Sanders på forhånd ba dem om å ikke lage bråk.

Opprøret som vil vare

Det demokratiske partiet har vært splittet før, men Sanders har utløst noe som ikke kommer til å bli borte med det første.

Han har skapt et ekte engasjement og et ekte raseri blant framtidas velgere. Nå vet de ikke hvor de skal gjøre av det.

Og hun som blir presidentkandidat i stedet for Sanders, taler dem så mye imot, at det sitter langt inne å stemme på henne. Det er disse velgerne som må overvinnes om Demokratene skal slå Donald Trump i november og andre republikanere i framtida.

Michelle Obama på landsmøte i Philadelphia

Michelle Obama ble den som klarte å skape engasjement på landsmøtet.

Foto: JIM WATSON / Afp

Magiske Michelle

– Vi må gjøre som vi gjorde for fire og åtte år siden. Vi må banke på alle dørene. Når andre synker lavt, må vi gå høyt, sa Michelle Obama, USAs førstedame, som ble den som reddet kvelden for Hillary Clinton.

Med en stemme som dirret av engasjement, fortalte Michelle Obama hvorfor Hillary Clinton er videreføringen av det hun og mannen har stått for i Det hvite hus.

Hun fortalte hvordan det er å bo i et hus bygget av slaver, og se de svarte døtrene leke med hundene på plenen utenfor. Hun førte det videre til å forklare hvorfor hennes og andres døtre nå trenger å se at en kvinne kan flytte inn i Det hvite hus.

Talen hennes fikk også Sanders' tilhengere til å juble, og på Twitter utløste den en spontan kampanje for å få Michelle Obama til å kaste seg inn i politikken.

Det Michelle Obama fikk fram var også det åpenbare;

Fienden er klar for partiet ved valget i november, og slik Republikanerne samlet seg i hat mot Clinton i forrige uke, forsøker Demokratene nå å samle seg i avsky mot Donald Trump.

Bernie Sanders på demokratenes landsmøte

Bernie Sanders har skapt et voldsomt engasjement, spesielt blant unge.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Demokratisk kaos.

Men det demokratiske partiet har aldri vært spesielt bra på samling og disiplin.

I en gammel vits sier en mann:

– Jeg tilhører ikke noe organisert politisk parti. Jeg er demokrat.

Det slår en at det er dype forskjeller mellom de to amerikanske partiene når en reiser fra ett landsmøte til et annet slik jeg har gjort denne uka.

Også i måten de er organisert på.

I Cleveland var det åpenbart at alle fløyene til Republikanerne ikke var like godt representert. Men den overveldende hvite forsamlingen kledd i patriotiske gevanter så ut til å ha noe til felles.

Hos Demokratene i Philadelphia er det et langt mer fargerikt og kaotisk fellesskap: Unge og gamle, svarte og hvite, latinos og amerikanere med asiatisk bakgrunn. Pene damer med perlekjede som elsker Hillary og hippiedamer med peace and Love T-skjorter som går for Sanders. Fagorganiserte, Hollywood-stjerner, finansfolk fra Wall Street og Bernie Sanders-folk som vil knuse de store bankene der.

Hvordan samler man denne gjengen?

Bill Clinton på landsmøtet

Bill Clinton skal tale til landsmøtet, og må overbevise om at kona Hillary er en samlende kandidat i et splittet parti.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Svak ledelse

E-postflausen som altså avslører at partiledelsen har slengt dritt om Bernie Sanders for å svekke hans kandidatur, avslører enda et problem for Demokratene:

Et parti med en svak toppledelse og dårlig organisasjon.

Det var svært kaotisk da landsmøte startet i går kveld, og selv om kveldens hovedtalere roet gemyttene noe, har opprørsstemningen langt fra langt seg.

Nå må hun som beskrives som den mest splittende kandidaten i moderne politisk historie, forsøke å samle flokken.

Hillary Clinton brenner åpenbart for oppgaven, men hun mangler kommunikasjonsevnene til sin mann, historien til Barack Obama og bærer først og fremst på en intenst politisk engasjement og en drøm om å krone sin politiske karriere med å bli historisk.

I salen i natt satt en annen som kan bli historisk i november.

Bill Clinton så sjokkert ut da Bernie Sanders sto på talerstolen og ikke kunne begynne å snakke før salen hadde applaudert i nesten fem minutter.

I kveld er det hans tur til å stå foran forsamlingen i Philadelphia. Spørsmålet er bare om han har like stor appell som før i et demokratisk parti som beveger seg raskt mot venstre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt