NRK Meny
Normal

Rapport: – Gresk politi frir til høyreekstreme

En ny Amnestyrapport viser omfattende og systematisk politivold i Hellas. – Gresk politi lider av gjennomgående rasisme, advarer Jezera Tigani i Amnesty.

TOPSHOTS-GREECE-VIOLENCE-EXTREMISM-CRIME-ECONOMY

Sammenstøt mellom demonstranter og politi i Athen i september i fjor etter at en musiker ble drept av en mistenkt nynasist.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Ifølge en ny rapport av Amnesty International bygger politiet i Hellas opp om rasistisk motivert vold og griper ikke inn under voldelige angrep av høyreekstreme grupper.

Rapporten konkluderer med at det greske politiet kommer til kort på en rekke punkter: håndtering av demonstrasjoner, grensekontroll og politiets konfrontering av økende hatkriminalitet.

I tillegg er politiet i stor grad unntatt loven, heter det i Amnesty International sin rapport som publiseres i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Demonstrasjon Hellas

Tåregassen fyller gatene i Athen tirsdag under en demonstrasjon mot de økonomiske nedskjæringene.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Kraftig økning hatkriminalitet mot utlendinger

De siste årene har Hellas sett økning av rasistisk motivert vold og fremmedfrykt. Amnesty mener at rettsvesenets respons på høyreradikale angrep på befolkningen og journalister er utilstrekkelig.

– Vår etterforskning viser at fremveksten av Gyllent Daggry er kun toppen av isfjellet. Gresk politi lider av gjennomgående rasisme, overdreven maktbruk og straffefrihet, sier programredaktør i Amnesty International i Europa og Sentral-Asia Jezerca Tigani.

I rapporten melder menneskerettighetsorganisasjonen om at politiet har latt være å gripe inn under rasistisk motiverte angrep, til tross for at de har vært tilstede under hendelsen.

Videre etterforskning av hatkriminalitet har uteblitt og ofte har politiet arrestert voldsofrene.

– Det er et behov for omfattende strukturelle reformer i rettsvesenet, sier Tigani.

Amnesty har dokumentert det greske politiets oppførsel i mange år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Protester i Hellas

Protester under en anti-voldsdemonstrasjon etter drapet på rapperen Pavlos Fissas av et medlem av Gyllen Daggry.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Politivold satt i system

I forrige uke ble en albansk mann torturert til døde i Nigrita fengsel nord i Hellas. Obduksjonen viste at mannen var utsatt for kraftige slag på føtter og bryst. Hendene hadde brennmerker.

Med deres handlinger frir gresk politi til fremmedfryktige høyreekstreme grupper som er villige til å angripe alle som ikke passer inn i deres idé av «det normale samfunn»

Jezerca Tigani

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at åtte greske fengselsvakter er siktet for drapet.

– Med deres handlinger frir gresk politi til fremmedfryktige høyreekstreme grupper som er villige til å angripe alle som ikke passer inn i deres idé av «det normale samfunn», sier Tigani.

I rapporten inngår det at oppførselen til politiet ikke har oppstått i noe vakum, men at det er forankret, og til og med oppfordret, av en rekke greske lover.

Blant annet er operasjon «Xenius Zeus» som slår ned på ulovlige immigranter og gir politiet rett til tilfeldige politirazziaer av romleire og ID-sjekk av transer.

Greske myndigheter på sin side benekter at volden er systematisk. De ser på bruddene på menneskerettighetene som enkelthendelser, skriver Amnesty.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt