NRK Meny
Normal

Et lite håp er tent i Syria

HOMS, SYRIA (NRK): Sivilbefolkningen lengter etter et vanlig liv. Våpenstillstanden har gitt dem en mulighet til å tenke på noe annet enn krig.

Liv i ruinenene

En mor våger seg ut i bydelen Khaldiyeh med sine to barn.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Vi er i utkanten av Waer, den siste opprørskontrollerte bydelen i Homs i Syria. Sivilbefolkningen kan her krysse fram og tilbake til fots. De har levd med krig og beleiring i flere år. Vi treffer to lærere på vei gjennom den siste kontrollposten.

Abeer Daas og Fatat Abduldeim

Lærerne Abeer Daas og Fatat Abduldeim i Homs er lettet over våpenstillstanden.

Foto: Hossam El Hadi / NRK

– Vi takker Gud, vi er så lykkelige nå. Vi takker for våpenstillstanden fordi den gir oss litt hvile. Og alle menneskene kan leve i fred. Barn, kvinner, menn. Ingenting er bedre enn et vanlig liv. Vi håper det kan bli sånn det var før. Det er alt hva vi vil ha. Takk Gud, vi er litt glade nå, sier Abeer Daas.

Tøff beleiring

Hun og venninnen Fatat Abduldeim smiler og ler, et uvant syn på disse kontrollpostene. Kanskje er det fordi de har vært gjennom så harde tider at et lite lyspunkt blir så viktig.

– Vi hadde det vanskelig før fordi det var beleiring og lite mat, sier Fatat, mens Abeer synes bombingen og slåssing var verst.

Homs har hatt flere bydeler som har vært kontrollert av opprørsstyrker, men både i Baba Amr og i sentrum måtte de gi opp på grunn av myndighetens beleiring og bombing. I Waer har de holdt ut til nå.

Reportasje frå Dagsrevyen, Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Homs i Syria, ei veke etter våpenstillstanden tredde i kraft.

En gjenforeningsavtale gjorde at noen av opprørsgruppene, inkludert Al Qaida-tilknyttede Jabhat an-Nusra forlot bydelen. Deler av opposisjonsbevegelsen ser på disse avtalene som en seier for regimet.

Men avtalen er ennå ikke helt gjennomført og det er fortsatt bevæpnede grupper igjen inne i bydelen, i følge myndighetssoldatene vi treffer utenfor. Det har også vært flere bilbomber i Homs som har gjort situasjonen mer spent.

Det har imidlertid ikke vært noen kamper der i det siste, blant annet på grunn av våpenstillstanden som har bidratt til å roe situasjonen og gjøre folk mer avslappet.

Håper våpenstillstanden holder

Ali Saifiey laster grønnsaker over fra en lastebil over til sin egen som han skal kjøre inn med til den opprørskontrollerte delen.

Ali Saifiey

Ali Saifiey forbereder seg på å kjøre grønnsaker inn i den opprørskontrollerte delen av Homs.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Hver eneste kasse og persillekvist sjekkes av soldater for å se om noe er skjult i lasten. Også Saifiey håper den våpenstillstanden som USA og Russland ble enig om kan føre noe godt med seg.

– Ting er bedre nå enn før. Mat er tilgjengelig nå. Og situasjonen er rolig og jeg håper det kan bli bedre, sier han før han kjører inn i Waer.

NRK får ikke tillatelse til å bevege seg inn i denne bydelen.

Våpenstillstanden har gitt de sivile et ørlite pusterom her i Syria. Holder den fram til 9. mars skal det bli nye fredssamtaler i Genève. Ingen av de vanskelige spørsmålene er løst og få syrere har mange illusjoner igjen, men for første gang på flere år tør noen av dem i det minste håpe at det verste kanskje er over.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt