NRK Meny
Normal

Et krusifiks mellom nakne kvinnelår skaper operabråk i Russland

Operasjefen i Novosibirsk er avsatt etter kritikk for en oppsetning av Richard Wagners opera Tannhaüser. En korsfestet Jesus plassert mellom nakne kvinnelår blir sett på som et brudd på russisk lov.

Tannhäuser-oppsetningen

Tannhäuser-oppsetningen ble for kontroversiell for mange russere. Dette er et bilde fra forestillingen som har trukket 7000 publikummere i Novosibirsk.

Det ble ikke spart på effekter og virkemidler da Richard Wagners opera fra 1845 om den tyske minnesanger Tannhaüser før jul ble satt opp på operaen i Novosibirsk.

Laster Twitter-innhold

Den 30 år gamle regissøren Timofej Kuljabin har flyttet handlingen i operaen til vår tid der sangeren Tannhaüser i stedet for å synge, presenterer en film i en konkurranse.

Filmen handler om Jesus liv fram til han samler disiplene rundt seg. I denne perioden, fra han er 12 til 30, blir Jesus testet i Venusgrotten, og i en plakat for filmen som vises i operaen illustreres dette ved et kors som plasseres mellom en kvinnes nakne lår.

Anklages for manglende respekt

Dette har det blitt bråk av. Kort tid etter premieren samlet folk seg til demonstrasjoner i sentrum av Novosibirsk og krevde operaen stoppet og at både regissør og teaterdirektør for teateret ble straffeforfulgt for manglende respekt for de troende.

Overhodet for den mektige russisk-ortodokse kirken i Sibir Tikhon uttalte at oppsetningen var et brudd på russiske lover, og saken har blitt det store debattemaet blant kulturinteresserte i Russland de siste ukene.

Svært få av kritikerne har sett selve forestillingen. Den har vært svært godt besøkt, og mange både i Novosibirsk og i resten av Russland mener den viser vitalitet og nytenkning innenfor russisk opera og teater.

50.000 støttebrev

Operasjef Boris Mezdritsj skriver på operaens hjemmesider at han har mottatt støttebrev fra 48.000 mennesker. Mer enn 7000 har sett de fire forestillingen som til nå er vist.

Men søndag kom beskjeden om at Mezdritsj han har fått sparken, fordi han ifølge den russiske viseministeren for kultur Vladimir Aristarkhov «ikke har utført oppgavene han er satt til å gjøre».

Direktøren for Mikhailovskijteateret i St. Petersburg Vladimir Kekhman er utnevnt til ny operadirektør. Mezdritsj sier til radiostasjonen Moskvas Ekko at han ikke vil protestere mot måten han er blitt avsatt på.

Mange mener det som nå skjer er mer enn en enkelthendelse på grunn av en dristig nytolkning av et historisk verk.

De mener alliansen mellom kirken og regimelojale, nasjonalistiske krefter kan true hele friheten som russisk kunst og kultur oppnådde etter Sovjetunionens fall.

I 2012 ble jentegruppa Pussy Riot tiltalt for religiøst hat etter å ha gjennomført en Putin-protest i Frelseren Kristus-katedralen. Popstjernen Madonna som krevde jentene løslatt ble av russiske ministre stemplet som «umoralsk» og en misjonær for homofil propaganda.

Den kjente kulturdebattanten Irina Prokorova sier til Moscow Times at det som skjer i Novosibirsk er en ren politisk aksjon hvor målet er å knuse moderne kunst og skape nye måter for å sensurere kreativt arbeid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt