Hopp til innhold

Svingstater - og et kandidatur som svinger

Virginia og North Carolina er blitt svingstater - men det skyldes mer enn kandidatene, skriver Joar Hoel Larsen.

Barack Obama

Barack Obama i Virginia.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Frem mot valget vil begge presidentkandidatene tilbringe mer tid i Virginia og North Carolina enn opprinnelig planlagt.

Det er fordi de to sørstatene er blitt svingstater, men det skyldes mer enn kandidatene.

Slagmarkstater

De to kyststatene sør for hovedstaden Washington D.C. tilhørte utbryterstatene i borgerkrigen for snart 150 år siden. Dette var plantasjestater med slaveøkonomi og de fikk mer enn sin andel av kamphandlinger.

Tilhengere av John McCain

I North Carolina er John McCains tilhengere klare - her blir det seier for republikaneren.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Sånn sett gjentar historien seg, når kampen om hvorvidt USA skal få sin første svarte president kan bli avgjort nettopp i Virginia og North Carolina. De to statene har de siste 40 årene, etter at borgerrettslovene ble vedtatt i 1964, gått til den republikanske presidentkandidaten.

I dag er det helt åpent.

Men om Barack Obama skulle vinne de to statene, så er det et resultat av en betydelig mer nyansert politisk prosess enn bare Obamas personlige appell.

Se historiske og nye TV-saker i NRKs USA valg-TV

Stat i staten

Virginia er den eldste staten i USA og fører sin historie tilbake til 1607. Fire av USAs fem første presidenter kom fra den rike overklassen i the Commonwealth of Virginia.

George Washingtons bolig Mount Vernon ligger ved Potomac-elvens bredd. Da de 13 tidligere britiske koloniene, etter uavhengiheten, skulle bli enige om en felles amerikansk hovedstad ble det satt av et område litt lenger opp i Potomac-elven. Firkanten på 10x10 miles, i Maryland og Virginia, fikk sitt navn etter den unge nasjonens første president.

John McCain

John McCain prøver å svinge Florida sin vei.

Foto: JIM WATSON / AFP

Det totale området på 256 km2 viste seg å være alt for stort i forhold til behovet, så den delen som lå på sørsiden av elven ble tilbakeført til Virginia i 1846. Denne delen utgjør kjernen av det som i dag er Northern Virginia og bidrar til å forklare hvorfor demokraten Obama nå er favoritt til å vinne valget på republikanerenes hjemmebane.

NoVa – noe for seg selv

Va er den offisielle forkortelsen for Virginia, Northern Virginia blir derfor ofte referert til som NoVa. Velgerne i NoVa – Alexandria, Arlington, Fairfax, Loundon og et par andre kommuner – har lite til felles med tradisjonsbærerne i det rurale Virginia lenger sør.

Beboerne i hovedstadssuburbia har ikke røtter i statens raseskillehistorie. Loundon lå i flere år øverst på statistikken over de hurtigst voksende kommunene i USA. Det siste ti-året har det vært en nærmest eksplosiv økning i antall tilflyttere til hovedstadsregionen, og siden Maryland har mer restriktive etableringslover slår de fleste seg ned i Northern Virginia.

Barack Obama

Barack Obama med take out-mat i North Carolina.

Foto: JASON REED / Reuters

I disse kommunene har mer enn 50 prosent av den voksne befolkningen universitetsgrad, mot under 25 prosent i landsgjennomsnitt. Loundon og Fairfax topper listen over kommuner i USA hva gjennomsnittlig inntekt per hushold angår og det er ytterligere fire NoVa-kommuner på Topp 20 lista. Nesten alle videregående skoler i disse kommunene står på Newsweeks liste over de beste «high schools» i USA.

Mange av innbyggerne er sysselsatt i det offentlige – CIA ligger i Fairfax og Pentagon i Arlington - eller de jobber i firmaer og bedrifter med nær tilknytning til de folkevalgte, eller som er svært avhengige av deres bevilgninger.

George W. Bush-seier i 2004

George W. Bush vant Virginia i 2004. Han fikk 53,5 prosent av stemmene mot John Kerrys 45,5 prosent.

Men i kjerneområdet i NoVa der 25 prosent av Virginias befolkning, eller 2 millioner mennesker, bor – der fikk John Kerry 53 prosent mot George Bush’ 46 prosent. Virginia valgte demokraten Mark Warner til guvernør i 2001 og Tim Kaine – også han demokrat – i 2005.

John McCain

John McCain med kona Cindy på et møte.

Foto: Matt Rourke / AP

Ved senatsvalget i 2006 fikk demokraten Jim Webb 49,6 prosent av stemmene, mens senator George Allan fra det republikanske partiet fikk 49,2 prosent. Webb vant altså uhyre knepent.

Men i NoVa, der velgerne er orientert mot den moderne hovedstaden og ser med skepsis på sørstatsflagget som symbol, der fikk Webb 58 prosent av stemmene, mens Allen fikk 40 prosent! Demokratene har, med andre ord, ikke vært helt fraværende i Virginia pre-Obama.

Det «gylne triangel»

Om lag 350 kilometer sør for Washington D.C. ligger Raleigh, hovedstaden i North Carolina. Sammen med nabobyene Durham og den noe mindre Cary (andre ganger er det Chapel Hill, Fayetteville eller Charlotte) utgjør området North Carolinas «gylne triangel.»

Raleigh var den 3. mest populære byen å flytte til i hele USA i 2006-2007, mens Charlotte var på 7. plass og Durham 58. Alle de tre N.C.-byene var på USA Topp 20-listen over byer det er best å starte en business. Her ligger noen av USAs beste universiteter, de har USAs mest levende IT-miljø utenfor Silicon Valley med masser av jobber innenfor forskning og utdanning.

John Edwards

North Carolinas store sønn John Edwards.

Foto: Damian Dovarganes / AP

Byene scorer høyt på alle statistikker og meningsmålinger over steder det er godt å bo, enten det gjelder joggemuligheter, trådløst Internett, arbeidsplasser eller livskvalitet. Folk flytter altså til regionen og i denne type folkevandringer er demokratiske velgere overrepresentert.

John Edwards, 2004

Nå er ikke North Carolina på noen som helst måte «på glid.» I 2004 sto «statens egen sønn» John Edwards på demokratenes stemmeseddel som visepresidentkandidat. Han tok juridisk embedseksamen i Chapel Hill og bor i Raleigh.

Bush vant staten med 56 prosent mot 43 prosent. Når årets to kandidater nå ligger helt likt på meningsmålingene i delstaten med 15 valgmannsstemmer er det en bemerkelsesverdig endring i løpet av fire år.

Noe skyldes tilflytning og endret demografi, mens Obama selv er en del av forklaringen. I USA må velgere registrere seg. Blant svarte i North Carolina er det 10 prosent flere som har registret seg i år sammenlignet med i 2004, mens for hvite velgere er økningen 5 prosent.

Samtidig er det grunn til å tro at flere av de afro-amerikanske velgerne vil gi sin stemme til Obama i år, enn til «the Favourite Son,» demokratenes hvite visepresidentkandidat John Edwards i 2004.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_33_13_150.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Valgkampen i 2004 foregikk «i skyggen av terror.»

Nasjonal tendens

Det er ikke bare i kampen om Det hvite hus at demokratene gjør det bedre enn sist i North Carolina.

I 2002 ble tidligere samferdselsminister under Ronald Reagan og arbeidsminister under George W.H. Bush, Elizabeth Dole, valgt til Senatet fra sin fødestat North Carolina med en margin på 8 prosentpoeng til sin demokratiske konkurrent. Hun er gift med Bob Dole som i 1996 var republikanerenes presidentkandidat.

Elizabeth Dole er en fremtredende republikaner, men sliter nå i meningsmålingene. Tidligere i år hadde hun en svært så komfortabel ledelse, men nå har demokratenes kandidat Kay Hagan gått forbi – på meningsmålingene.

Elizabeth Dole og Bob Dole

Elizabeth og Bob Dole.

Foto: Gerry Broome / AP

Omslaget kom med finanskrisen og USAs økonomiske problemer. Den kandidaten som innehar embedet det kjempes om har alltid en enorm fordel. Det vil være svært overraskende og særdeles ydmykende for republikanerene om ikke en gang Elizabeth Dole blir gjenvalgt.

Virginia og North Carolina

Det heter seg at den som vinner to av de tre store vippestatene Pennsylvania, Ohio og Florida blir president. Nå ligger Obama allerede ualminnelig godt an i Pennsylvania og Ohio, mens Florida fremdeles er på vippen – avhengig av hvilket meningsmålingsbyrå man setter lit til.

Men i USA der det ikke er antall stemmer som teller, men antall valgmenn, har Virginia og North Carolina til sammen én valgmannsstemme mer enn folkerike Florida. At Obamas appetitt på de to «sikre» republikanske statene øker for hver dag er lett å forstå, og McCain tilbringer mer og mer tid i de to statene for han har ikke mye å gå på i forhold til valgresultatene i 2004.

Han kan tape litt, noen steder, avhengig av hvor, men holder Obama stand i de statene Kerry vant i 2004 og i tillegg vinner Virginia og North Carolina – da er regnestykket enkelt:

Han blir USA 43. president og den 44. i rekken.

NRKs spesialmagasin om USA-valget

SISTE NYTT

Siste nytt