NRK Meny
Normal

Et hus med historisk sus

En ukjent bygning i Washington D.C. løftes nå frem som et historisk minnesmerke i USA. Herfra styrte president Abraham Lincoln den amerikanske borgerkrigen og skrev lovforslaget som frigjorde slavene i Amerika.

Jon Gelius

Det knirker i trappene på vei inn i de historiske lokalene.

Vi er i president Abraham Lincolns sommerresidens - beliggende på et høydedrag bare knappe fem kilometer fra Det hvite hus i Washington. I en avgjørende og kritisk fase for nasjonen utførte Lincoln sin presidentgjerning fra to ulike steder: Det hvite hus, som alle kjenner til, og sommerresidensen, som er noe mer ukjent for mange.

Men det var i denne 34 rom store kombinerte mur- og trebygningen - bygget i nygotisk stil - at han foretok sine overlegninger og drøftet borgerkrigens slag og tilbakeslag.

Det var her han meislet ut frigjøringserklæringen som avskaffet slaveriet i Amerika.

Nå, 150 år etter den amerikanske borgerkrigen, trekkes Lincolns sommerresidens frem i offentligheten som ett av stedene for historisk tilbakeblikk.

Stedet betegnes som datidens Camp David - presidentens feriested. Presidenten bodde her i sommermånedene, sammen med sine kone og yngste sønn, Ted.

Lincoln og familien flyttet inn første gang sommeren 1862.

De var i sorg fordi familien hadde nettopp mistet en fire måneder gammel sønn. Et tap Lincoln aldri skulle komme over og som tillegges hans triste drag over øynene på de offisielle fotografiene.

Originalmøbler

Det første rommet man kommer til, er spisestuen. Her inntok presidenten sin frokost som oftest besto av et egg og en kopp kaffe. I naborommet slappet han av i en gammel gyngestol med utsikt over åssiden og mot sentrumskjernen av Washington D.C.

I andre etasje hadde han eget kontor med tilstøtende bibliotek. Kontoret var enkelt utrustet, kun med et lite prangende skrivebord.

Det originale skrivebordet er i dag plassert i Det hvite hus, mens en tro kopi er fremskaffet til sommerresidensen.

Oppsøkte soldatene

Abraham Lincoln blir omtalt som en av USAs største presidenter. Hans aktive tilstedeværelse under borgerkrigen i den amerikanske hovedstaden trekkes fortsatt frem i historiebøkene.

Daglig red han på sin hest eller ble kjørt med hest og vogn fra sommerresidensen og ned til Det hvite hus.

Underveis søkte han ofte opp soldater som var kommet hjem fra fronten for å få førstehåndsinntrykk av krigen. Tilbakemeldingene var med å forme presidentens avgjørelser.

På et tidspunkt oppsøkte han også selv et av fortene som forsvarte Washington mot inntrengere for å se kampene på nært hold.

Krigsveteraner

Sommerresidensen bærer navnet «Lincolns cottage».

Nærmeste nabobygning hjem for mellom 100 og 200 skadede krigsveteraner. Det gjorde at presidenten daglig ble minnet om konsekvensene av den amerikanske borgerkrigen.

I tillegg lå det en æreskirkegård på baksiden av sommerresidensen - godt synlig når presidenten gikk ut og inn av residensen.

Under borgerkrigens herjinger foregikk det mellom 30 og 40 daglige begravelser rett utenfor presidentboligen.

I dette landlige området føltes sommerbrisen ekstra svalende, og det sies at Lincoln elsket å tilbringe sine sommermåneder i denne verneverdige bygningen.

Siste gang han oppholdt seg i sommerresidensen var dagen før han ble myrdet mens han overvar en teaterforestilling.

Inn i juni - ut i november

Statue av Abraham Lincoln

Ett av Abraham Lincolns mest berømte sitat er «et styre av folket, ved folket, for folket» fra hans tale i Gettysburg i 1863.

Foto: Jon Gelius / NRK

Selv om noen presidenter etter Lincoln brukte sommerresidensen - de mest ivrige var James Buchanan, Rutherford B. Hayes og Chester A. Arthur - er det Abraham Lincolns tre somre 1862, 1863 og 1864 som var de mest intense og historiske.

- En kvart periode av hele sin presidenttid tilbrakte han i sommerresidensen. Familien flyttet ofte inn i juni og dro ikke tilbake til Det hvite hus før i november, forteller guide Neals Anderegg til nrk.no.

Guiden er ikke i tvil om at det mest betydningsfulle Lincoln utførte under sine opphold i residensen, var frigjøringserklæringen som banet veien for å avskaffe slaveriet.

- Selv om Lincoln aldri selv fikk oppleve at lovforslaget ble til virkelighet fordi han ble myrdet, så var det han som var arkitekten bak denne milepælen i amerikansk historie, sier Anderegg.

Krigsveteraner

Residensen og de omkringliggende bygninger ble kalt «The Soldier's Home» - soldatenes hjem.

Også i dag huser området soldatveteraner. Rundt 1100 pensjonerte militære kvinner og menn bor på området, som er utvidet med et større antall bygninger.

Først under president Bill Clinton i år 2000 ble sommerresidensen og området rundt fredet og offisielt døpt «The President Lincoln and Soldier's Home National Monument».

Og det er ikke mer enn tre år siden publikum fikk adgang til Lincolns sommerresidens. Det skjedde etter en omfattende oppussing og istandsettelse av bygningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt