Et gigantisk mediesirkus

I hele sitt liv tiltrakk Michael Jackson seg oppmerksomhet fra pressen og media. Hans død er intet unntak. Snarere tvert i mot.

Stort presseoppbud under mandagens pressekonferanse utenfor familien Jacksons hus i Encino.
Foto: ROBYN BECK / AFP

Kristian Aanensen
Foto: NRK

Siden nyheten om Jacksons plutselige død kom fredag i forrige uke, har horder av journalister, fotografer og teknisk stab strømmet til Los Angeles for å dekke saken fra alle mulige vinkler.

Alt skal frem i lyset

Ingen stein skal forbli usnudd, alt skal frem i lyset. For alle spør seg nå: Når vil begravelsen vil finne sted, hvorfor snakker Joe Jackson om sitt nye plateselskap, hvilken obduksjonsrapport er den ekte, finnes det et testamente, hvilke piller ga legen ham og ikke mist hva skjer med Michaels tre barn.

Spaltemeter etter spaltemeter blir fylt med synsing og føleri over hva som har skjedd og hva Michael Jackson har betydd for musikkindustrien og for svarte artister i USA.

For dere er Michael et ikon, for oss er han familie

Janet Jackson, søster

Og det finnes vel knapt den kjendis i USA, eller i Norge for den del som ikke er spurt. Og de som ikke er spurt bør kanskje spørre seg om de fortsatt er en kjendis. Og konspirasjonsteoriene lever i beste velgående.

Blomsterhav foran huset til famlien Jackson i Encino

Blomsterhavet foran huset til famlien Jackson i Encino.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– De seriøse må nærme seg de useriøse

– For å forstå medias dekning av denne saken, må man først forstå den moderne populærkulturen, sier Los Angeles Times-spaltist Tim Rutton. Han mener de seriøse nyhetsformidlerne nå klamrer seg til kjendisnyhetene i sin kamp for å overleve mot nettsteder og den tabloide pressen.

For det var et kjendisnettsted med ganske lav troverdighet som var først ute med nyheten, og TMZ.com har ledet an i ryktetoget som har brøytet seg vei gjennom de fleste redaksjoner verden rundt.

– De seriøse avisene og TV-kanalene i USA er nå nær et nervøst sammenbrudd, og de omfavner nå populærkulturen og deres kjendiser, både for å nå et yngre publikum og for forsøke å fjerne seg fra sitt elitistiske rykte, sier Rutton, som snakker om et tidskille i mediadekning.

Veldig stor nettpågang

For bare minutter etter at nyheten ble kjent eksploderte trafikken på de virkelige store nettstedene. Google og Yahoo hadde store problemer med å holde seg flytende på grunn av den enorme trafikken, og de sosiale mediene Facebook og Twitter har hele tiden ligget helt i tet i nyhetsløpet.

– Det vi opplever nå er at flere redaktører og utgivere ser til trafikken på de ulike nettstedene for å finne ut hva folk er opptatt av og hvilke saker de ønsker å lese eller se mer av, noe som etter min mening kan bære galt av sted, sier Rutton.

Opptatt av piller og foreldrerett

For dette har ikke vært tiden for å rippe opp i hva som har skjedd de siste 10-15 årene med den en gang så geniale artisten, som fortsatt har de fleste rekorder når det både gjelder platesalg og listetopper. En periode da han ble mer kjent for sine forlik i rettsvesenet og utenommusikalske pussigheter.

Nå er man opptatt av pilleforbruk, hvem som skal arve hva og hvem som skal ta seg av hans tre barn.

Jacksons lege, Conrad Murray har hele tiden tiltrukket seg medias oppmerksomhet, selv om politiet hele tiden har understreket at han ikke er mistenkt, bare et vitne.

– Det var ingen overdose, sier Murrays advokat , Edward Chernoff, som samtidig understreker at vi enda ikke vet hva som tok livet av Michael Jackson.

– En sunn 50-åring burde ikke ha søppelsekker med medisiner og en 100.000 dollar stor regning på apoteket, svarte Dr Drew Pinsky på CNN.

En journalist foran huset som Michael Jackson leide.

En journalist rapporterer hjem midt på natten foran huset som Michael Jackson leide i Beverly Hills.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Finnes det noen penger?

Og nå begynner også den virkelige kampen om Michael Jacksons verdier, om det er noen. Og mange forståsegpåere mener at vi i tiden fremover vil oppleve mange runder i retten om kampen om hvem som har rett på hva. I hvert fall hvis man ikke finner et testamente.

For selv om Jackson brukte mer enn han tjente, satt han på veldig store verdier, spesielt majoritetsrettighetene til Beatles-katalogen. Han hadde riktignok refinansiert store lån med katalogen som sikkerhet, men en ting er i hvert fall sikkert: Pengeforbruket har stoppet opp.

Sharptons comeback

Dette har også blitt en tid da de tidligere representantene for det afroamerikanske Amerika, Al Sharpton og Jesse Jackson , igjen kunne skinne litt i glansen, etter at Barack Obama har tatt fra dem rollen og posisjonen som det svarte Amerikas talspersoner.

Og ikke alle her i USA er like fornøyd med hvordan herrene Sharpton og Jesse Jackson bruker situasjonen til å tale på vegne av familien. Og enda fler hevet øyenbrynene da pappa Jackson i beste sendetid på CNN begynte å reklamere for sitt nystartede plateselskap.

Jesse Jackson møter pressen foran familien Jacksons hus.

Jesse Jackson møter pressen foran familien Jacksons hus på fredag.

Foto: Jason Redmond / AP

Reklamerte for sitt nye plateselskap

– Det er det Michael ville at jeg skulle ha gjort, svarte Joe Jackson på direkte spørsmål om hvorfor han flere ganger har benyttet anledningen til å fortelle om sitt nye plateselskap.

Så kan man selvfølgelig si at dette er hans måte å sørge på, og at man bør la mannen få sørge i fred. Han selv mener han vil klare seg.

– Jeg er en sterk person, men jeg gråter her inne, sa Jackson og pekte på hjertet sitt etter mandagens pressekonferanse.

Og det er ingen som nevner at Farah Fawcett gravlegges på tirsdag.

Blir Michael Jacksons død overeksponert?

SISTE NYTT

Siste nytt