Hopp til innhold

Et av verdens tettest befolkede område kan bli nærmest ubeboelig om 50 år

Den nordkinesiske slette, et av de tettest befolkede stedene på jorden, ser også ut til å bli det stedet som i fremtiden vil få de største og mest dødelige hetebølgene i verden, viser ny rapport.

TOPSHOT-CHINA-LIFESTYLE

Det har vært en betydelig økning av hetebølger på den nordkinesiske slette de siste 50 årene, og verre blir det, ifølge forskere fra MIT. Her fra hovedstaden Beijing, som ligger på sletten, fra forrige uke.

Foto: WANG ZHAO / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Kina er for øyeblikket den største bidragsyteren til klimagassutslipp i verden, og dette kan få svært farlige følger for landets egen befolkning, sier Elfaith Eltahair.

Han er professor ved det anerkjente forskningsinstituttet og universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT), og har ledet forskningsprosjektet som har kommet til denne konklusjonen.

Dersom det ikke skjer kraftige kutt i CO₂-utslippene, vil klimaforandringene føre til fuktige hetebølger som vil forvandle den nordkinesiske slette til «grensen av det levelige» innen 2070.

Mange bønder

Den nordkinesiske slette, hvor også hovedstaden Beijing ligger, har rundt 400 millioner innbyggere. Særlig bekymringsfullt er det at mange av disse er bønder som jobber ute, og som da blir utsatt for de omfattende klimaforandringene.

Ifølge studien kan den høye luftfuktigheten og høye varmen ta livet av selv friske mennesker i løpet av seks timer dersom de befinner seg ute.

– Dette området får de mest dødelige hetebølgene i fremtiden, sier Eltahair.

– Dersom klimagassutslippene fortsetter på samme nivå, vil det begrense beboeligheten i et av de meste befolkede områdene i verdens mest befolkede land.

Rapporten, som ble publisert i tidsskriftet Nature Communications, tar utgangspunkt i forskning som viser at mennesker ikke kan overleve når temperaturene og luftfuktigheten stiger til et visst nivå.

China Inflation

Det er mange bønder i regionene som tilbringer dagene. Under forhold som rapporten spår vil komme om noen tiår, vil kroppen trolig bare tåle omkring seks timer ute i varmen før den får potensielt alvorlige problemer.

Foto: Anonymous / AP

Tåler ikke mange timer ute

Forskerne mener den farlige grensen nås ved en kombinasjon der lufttemperaturen ligger på 46 grader og luftfuktigheten er på 50 prosent.

Studien ser ikke bare på temperaturer, men også på prognoser for såkalt våtkuletemperatur. Den kombinerer varme, luftfuktighet og menneskekroppens evne til reagere ved å kjøle seg ned.

Overlevelsesterskelen for en slik prognose er satt til 35 grader våtkuletemperatur. Under slike forhold vil kroppen trolig bare tåle omkring seks timer ute i varmen før organer kan starte å svikte.

Den nordkinesiske slette

Mye vanning forverrer temperaturen

MIT-studien viser at den nordkinesiske slette er særlig utsatt på grunn intensiv vanning i den ganske tørre, men veldig fruktbare, regionen.

Dersom klimagassutslippene ikke reduseres, har forskerne kommet frem til at temperaturen i området vil overstige smerteterskelen på 35 graders våtkuletemperatur flere ganger i årene 2070–2100.

Ifølge rapporten vil den kraftige vanningen føre til at mer vann fordamper, noe som vil føre til høyere luftfuktighet enn det vanligvis ville vært, og forverre de fysiologiske belastningene av temperaturen.

– Vanning forverrer innvirkningen av klimaforandringene. Det har vært en betydelig økning av hetebølger i området allerede de siste 50 årene, sier Eltahir.

Dersom klimagassutslippene fortsetter som nå, vil slettene nord i Kina ifølge rapporten oppleve dødelige hetebølger som vil overstige terskelen til det kinesiske bønder vil kunne takle mens de jobber ute uten klimaanlegg.

SISTE NYTT

Siste nytt