NRK Meny
Normal

Overtok en kirke i krise - hyllet av verden

BRUSSEL (NRK): Han har vært på omslaget til The Rolling Stone, blitt kåret til årets mann av The Times og elsker fotball. I dag er det ett år siden hvit røyk steg opp fra pipene i vatikanet og verdens 1,2 milliarder katolikker fikk en ny pave.

Det så først ut som om han tvilte. Så steg han ut på balkongen på Peterskirken og hilste verden med enkle ord.

– Brødre og søstre, god kveld, sa den nyutnevnte pave Frans, og ble møtt av en bølge av jubel fra folkehavet på Petersplassen.

Lang fra Roma, i Brussel, går pater Patrick inn i kirken slik han gjorde den kvelden det kom hvit røyk opp av pipa. Røyken er et tegn på at en ny pave er valgt:

– Jeg hadde ventet og ventet på at han skulle komme ut. Da jeg så ham visste jeg ikke hvem han var. Bare at han var en argentiner, sier pader Patrick ved Sant Anthony menighet i Brussel..

Men så kom han på en artikkel han hadde lest for noen år siden.

– Jeg har døpt barn av mange ugifte mødre, og folk har sagt til meg at det var galt. Jeg husket en artikkel om en biskop i Argentina, som ba prestene i Buenos Aires om å gjøre det samme. Han ville ikke at de skulle fordømme kvinnene som ellers kunne ha valgt abort, sier pater Patrick.

– Det er det jeg liker med ham. Han ber oss om å tenke på en ny måte, sier pater Patrick.

Entusiasme

Pave Frans ble født i Buenos Aires, døpt Jorge Mario Bergoglio og ble første pave fra Latin-Amerika. Han en også den første som tok navnet etter Frans av Assisi, og ingen andre paver har vært jesuitt.

Pave Frans har klart å få entusiasmen tilbake til den katolske kirke med sitt vinnende vesen og budskapet.

Han viste seg som en pave av folket fra første stund. Dagen etter at han var valgt til leder over verdens 1,2 milliarder katolikker gikk han selv ned i resepsjonen på hotellet for å betale regningen.

– Jeg likte at han gjorde det, sier pater Patrick.

– Og jeg måtte le da jeg hørte at han ringte til avisbudet i Buenos Aires for å si at han ble borte på ubestemt tid.

En kirke i krise

Men pave Frans overtok en kirke hjemsøkt av skandaler og kriser. Overgrepssaker mot barn har ridd den katolske kirke som en mare.

Bare i USA er det anslått at kirken har betalt rundt 2 milliarder dollar til ofre av prestenes overgrep. Paven har sagt at de har tatt ansvar i forhold til alle overgrepssakene.

Samtidig har Vatikanets finanser blitt satt under lupen etter mistanke om korrupsjon og hvitvasking av penger.

I forrige måned ansatte paven den australske kardinalen, George Pell, for å ha overoppsyn med Vatikanets økonomi. Pell skal lede et nytt departement med ansvar for økonomiske og administrative saker.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Paven

Han er som en far, sier pave Frans om sin forgjenger Pave Benedikt XVI.

Foto: Uncredited / Ap

Omfavner de fattige

Nå valfarter pilgrimer til Roma som aldri før. Paven har løftet små barn, velsignet syke kvinner og menn, kysset gamle som unge. Han vil møte folk på deres eget nivå.

Han bor i et enkelt gjestehus og ikke i paveresidensen. Han kjører en Ford i stedet for å bruke limousinen med sjåfør. I både ord og gjerninger misliker han kapitalismen og omfavner de fattige. Og han vil at kirkens tjenere skal følge hans eksempel.

– Det smerter meg å se en prest med en bil av siste modell. Det er rett og slett ikke riktig, sa han på en messe til jubel fra nonner og prester.

Hans åpenhet og menneskelighet skinner gjennom i alle hans handlinger, mener pater Patrick ved Sant Anthony menighet i Brussel.

– Kanskje trengte vi en slik endring, sier pateren.

Han forteller om en 84 år gammel kreftsyk mann som kom bort til ham for fire dager siden etter å ha møtt paven.

– Du skulle hadde sett gleden i mannens ansikt. Han svevde! Det skjer med alle som møter pave Frans, sier pateren.

Årets mann

Pave Frans snakker mindre om synd og mer om det positive med troen.

– Hvis en homofil person søker gud, hvem er jeg til å dømme? sa han i fjor sommer. Han mente homofile ikke må marginaliseres, men inkluderes. Uttalelser som det fikk det amerikanske homobladet The Advocate til å kåre ham til årets mann.

Også nyhetsmagasinet The Times mente han fortjente den æren. Han blir mottatt som et popstjerne hvor enn han drar. Forrige måned trykket magasinet The Rolling Stone et bilde av paven som vinker og smiler på hele førstesiden . En ære som er de færreste forunt.

Pater Patrick mener de ikke kan legge for mye vekt på det.

– Kanskje det gjør folk mer nysgjerrige. Jeg leser ikke the Rolling Stone, men det er visst det ultimate å få bildet sitt på forsiden. Det er ikke viktig hvem som blir kåret til "Årets mann".

– Det som er viktig er den unge mannen som kom til meg i går og fortalte om at barnet hans hadde dødd. Da må vi sammen finne en trøst, sier han.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Pave Frans i Vatikanet.

Pave Frans har klart å få entusiasmen tilbake til den katolske kirke med sitt vinnende vesen og budskapet.

Foto: TIZIANA FABI / Afp

Åpen, men streng

Mange av verdens 1,2 milliarder katolikker føler seg fremmedgjort grunnet kirkens moralske syn. For selv om pave Frans snakker til folks hjerter så står doktrinen fast.

Homofile kan ikke gifte seg, kvinner kan heller ikke bli prester, og prevensjon og abort er fortsatt forbudt.

Likevel, han oppleves som en mer åpen pave enn sin forgjenger. En som kan snakke også om de vanskelige temaene.

Selv sier han at han rådfører seg med forgjengeren Benedict XVI når han er i villrede. Forgjengeren var den første på 700 år som gikk av som pave.

– Det er som å ha en bestefar i huset. Eller, han er som en far, sier pave Frans om sin forgjenger.

I all hovedsak er han tross alt lik Benedict i hans teologiske s yn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt