Estisk politimann må sone 15 år i russisk fangeleir

MOSKVA (NRK): En russisk domstol har dømt en estisk politimann til 15 år i fengsel for spionasje. Estiske myndigheter mener politimannen ble kidnappet, og EU fordømmer rettsaken og dommen.

BALTICS-RUSSIA/ File photo of a Russian border marker and an Estonian warning sign pictured near the Estonian-Russian border, where, according to Estonia's officials, its security officer was abducted near Miikse

Det var i grenseområdet mellom Estland og Russland Eston Kohver ble arrestert av russiske myndigheter 7. september 2014

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Det var i 7. september i fjor at den estiske politioffiseren Eston Kohver ble arrestert under uklare omstendigheter på grensen mellom Russland og Estland.

Kohver tilhørte det estiske sikkerhetspolitiet Kaitsepolitsein KAPO, og KAPO har i følge den finske avisen Helsingin Sanomat innrømmet at de hadde en operasjon gående i det aktuelle området. I følge dem ble Kohver arrestert 20 menter inne på estisk territorium.

Russerne brukte røykbomber som gjorde det vanskelig for Kohvers kollegaer å hindre at han ble ført over til russisk territorium.

Russiske myndighter sier Kohver ble arrestert med våpen inne i Russland mens han utførte oppdrag som truet Russland sikkerhet, med andre ord spionasje. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener Kohver lenge har vært involvert i etterretningsoperasjoner i grenseområdene mellom Estland og Russland.

ESTONIA-RUSSIA-POLITICS-CRIME-SPY-ESPIONAGE-FILES

Eston Kohver fikk 23. februar 2010 en orden fra Estlands president Toomas Hendrik Ilves for sitt arbeid i det estiske sikkerhetspolitiet.

Foto: TOOMAS VOLMER / Afp

Ikke rettferdig rettsak mener EU

Estiske myndigheter har ikke fått være tilstede under rettsaken mot Kohver, og også EU er sterkt kritisk til det som har skjedd med den estiske politioffiseren.

– Mr Kohver er fratatt retten til en rettferdig rettsak" skriver EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en utttalse etter at dommen på 15 år ble kjent i dag.

Eston Kohver må i følge det russiske nyhetsbyrået Interfax nå sone 15 år under strengt regime i en russisk arbeidsler, og han er også dømt til å betale rundt 12.000 kroner til den russiske staten.

Det er ventet at dommen mot den estiske politimannen kommer til å forverre det dårlige forholdet som Estland og resten av EU har til Russland.

Norsk protest

I en pressemelding i ettermiddag protesterer norsk UD mot dommen:

Norsk protest

Norge protesterer mot dommen, og krever at den estiske politimannen blir løslatt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Dette er svært bekymringsfullt og jeg gjentar kravet om at Eston Kohver umiddelbart må løslates og garanteres trygg retur til Estland, sier utenriksminister Børge Brende.

- Norge har gjentatte ganger oppfordret til at han umiddelbart må løslates og få returnere trygt til Estland. Det har ikke vært offentlig høring, den estiske konsulen har ikke fått mulighet til å være til stede på høringer, og han har ikke fått adekvat juridisk bistand, heter det i pressemeldingen fra det norske Utenriksdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt