Hopp til innhold

Erstatning etter p-pillebruk

15 unge danske kvinner fått flere hundre tusen i erstatning. De fikk blodpropp etter å ha brukt p-piller.

P-pillen Yasmin.
Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Dansk TV2 avslørte i en dokumentar i juni 2007 at danske leger rapporterte langt flere saker om blodpropp i forbindelse med merket Yasmin enn med konkurrerende p-pillemerker.

Les også:

Yasmin-pillen kan være livsfarlig

Tror p-piller er årsak til dødsfall

Åtvarar mot p-pillar

- Klumper i blodet

Yasmin er Norges mestselgende p-pille, men i august 2007 hadde salget av pillen sunket med 7 prosent i forhold til samme måned året før.

Den nederlandske forskeren, professor Frits Rosendal, som blir regnet som en av de fremste ekspertene i verden på området, frarådet bruk av Yasmin-pillene i programmet.

- Laboratorieundersøkelser har vist oss at det skjer forandringer i blodet til kvinner som bruker Yasmin, og det er forandringer i retning av klumper i blodet, sa Rosendal til dansk TV2.

Dokumentaren førte til at over 100 kvinner anmeldte skader til den danske Patientforsikringen. Halvparten av anmeldelsene gjaldt Yasmin. 50 av 100 saker er nå ferdigbehandlet, noe som har ført til en anerkjennelse, i Danmark, av at bruk av Yasmin kan føre til skader.

Felles for de unge kvinnene er blodpropp i ben, lunger og hjerne.

Yasmin p-pille
Foto: Bayer Health Care

Unge og friske

Sjefskonsulent i Patientforsikringen, Peter Jacobsen forklarer at en av grunnene til det blir mange erstatningssaker et at det handler om mennesker som i utgangspunktet er unge og friske.

- I mange av sakene er det en klar sammenheng mellom bruken av p-piller og den meget alvorlige skaden i form av blodpropp som kvinnene har fått. I p-pillesaker anses selv mindre bivirkninger som alvorlige. Det skyldes at disse kvinnene i utgangspunktet er helt friske og bruker p-pillene som svangerskapsforebyggelse. I følge lovens alvorskrav skal man da tåle meget lite – nettopp fordi de i utgangspunktet er friske, sier Jacobsen.

- Ikke større risiko

Øjvind Lidegaard er professor Juliane Marie Senteret ved Rigshospitalet. Han var en av de største kritikerne av TV2-dokumentaren. han mente at programmet entydig miskrediterte Yasmin i forhold til andre piller som ikke nødvendigvis er noe bedre.

- Risikoen ved på å bruke Yasmin er den samme som ved de 3. generasjons-piller som dominerer det danske markedet. Det er ikke større risiko for å få blodpropp, hvis kvinnen bruker Yasmin, enn ved de andre typene. Det bekreftes også av en undersøkelse vi har gjort som offentliggjøres om kort tid, sier Lidegaard.

- Enkelt navn å huske

Anna-Carin Stark er informasjonssjef i Bayer Schering i Sverige. Hun mener at erstatningssakene har kommet på bane fordi Yasmin er et nytt merke.

- Det er en ny p-pille som er på markedet sammenlignet med de andre merkene. Derfor overvåkes vi mye mer. Slik er det. Ny, medisin, nytt merke og da får vi generelt flere anmeldelser, sier Stark til NRK.

Stark avkrefter at det skal være noe farligere å ta Yasmin enn andre konkurrerende merker.

- Flere studier, av eldre og nye p-piller viser at det er ingen forskjell i risiko for å få blodpropp, og dette er studert meget nøye, sier Stark til NRK.

Yasmin har blitt trukket fram i medias søkelys flere ganger. Stark mener det ikke har noe å gjøre med at Yasmin skal utgjøre en risiko for brukerne.

- Jeg tror det har med navnet å gjøre. Det er et enkelt navn å huske, man husker rett og slett navnet, sier Stark til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt