Erotisk modell lurte Aker Brygge-topp for 19 millioner kroner – dømt til åtte års fengsel

En tsjekkisk kvinne (28) er dømt for å ha lurt en tidligere toppsjef på Aker Brygge for 19 millioner kroner. Kvinnen anket dommen på stedet.

Oslo og Aker Brygge om kvelden

DØMT: Nordmannen som ble lurt av den tsjekkiske kvinnen hadde tidligere en toppstilling i Bryggedrift AS, selskapet som drifter Aker Brygge. Han ble i 2015 dømt for underslag.

Foto: Luftfoto / NRK

28-åringen var tiltalt for å ha lurt til seg 53 millioner tsjekkiske kroner (19 millioner norske kroner) fra nordmannen, etter at de to hadde møttes på en erotisk nettside i 2013.

Nordmannen, som er i 50-årene, ble i 2015 dømt til tre år og fire måneders fengsel for underslag. Under rettssaken forklarte mannen at han følte seg lurt av den tsjekkiske kvinnen.

Ifølge dommen mot mannen underslo han 23 millioner kroner i perioden 2003 til 2014 i kraft av sine ledende stillinger i Bryggedrift AS. Store deler av disse pengene ble overført til den tsjekkiske kvinnen.

Spilt bort

Mandag ble den 28 år gamle kvinnen også dømt til å betale tilbake pengene.

NRK har vært i kontakt med statsadvokat Ivan Hrazdíra ved den tsjekkiske riksadvokatens kontor i Brno. Han er enig med rettens vurdering, og ser ingen grunn til å anke saken – noe kvinnen gjorde da dommen falt.

Ifølge Hrazdíra avdekket ikke etterforskningen mot kvinnen hva alle pengene gikk til, men han sier at store deler av summen kan være spilt bort på kasino.

– Vi har tatt beslag i 2,4 millioner tsjekkiske kroner (om lag 860.000 norske kroner). Det vil bli tilbakebetalt dersom kvinnen dømmes, opplyste Hrazdíra før mandagens dom.

Er det grunn til å tro at de to har samarbeidet?

– Vi har ikke funnet noe som kan tyde på det.

Kneoperasjon og kattemat

Ifølge den tsjekkiske avisen Novinky sa kvinnen at hun trengte penger til blant annet en kneoperasjon, innskudd til ny bil og mat til kjæledyrene. Hun skal ha lovet å tilbakebetale pengene.

Tsjekkiske myndigheter innledet etterforskning mot kvinnen i desember 2015 – tre måneder etter at Aker Brygge-toppen ble dømt i Norge.

– Da norske myndigheter først tok kontakt med oss, hadde vi allerede startet å etterforske saken, opplyser statsadvokaten.

Kvinnen har selv hevdet, ifølge den tsjekkiske avisen iDnes, at de to inngikk en businessavtale. Hun har også forklart at hun ble truet av nordmannen, og at hun måtte gi noe av pengene til en annen mann.

Nordmannen, som for tiden sitter i fengslet i Norge, vitnet mot kvinnen via Skype 3. august i år.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med mannen.

Tilgang på betydelige midler

Han hadde gjennom en årrekke flere lederverv i Bryggedrift AS, og hadde dermed tilgang til betydelige midler.

Mannen underslo om lag 23 millioner kroner, og overførte store deler av dette til den tsjekkiske kvinnen. Resten av pengene skal, ifølge dommen fra 2015, ha gått med til privat forbruk. Han hevdet da at han var et offer i saken og hadde blitt lurt.

Nordmannen opplyste da at han ikke var forelsket i kvinnen, men at hun var en venn i nøden.

Ifølge dommen førte et stort arbeidspress på jobben til at mannen havnet på erotiske nettsider hvor han betalte penger for å se på. Dette skal ha pågått i flere år, og økte i omfang fra 2010. I 2013 kom han i kontakt med den tsjekkiske kvinnen, som skal ha lurt ham for nesten 19 millioner kroner.

Kvinnen hevdet i retten å ha brukt deler av pengene hun fikk av mannen på gambling. Hun innrømmer å ha vært spillavhengig, men sa ifølge det tsjekkiske nettstedet iDnes at hun har søkt profesjonell hjelp og ikke lenger lider av avhengighet.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt