Erna Solberg: Obama vil bli savnet

NEW YORK (NRK): Statsminister Erna Solberg (H) mener Barack Obama vil bli savnet når han ikke lenger er USAs president. – Han har vært opptatt av ulikhetene i verden, sier Solberg.

Barack Obama

Obama holdt tirsdag sin siste tale til FNs hovedforsamling som USAs president.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Barack Obamas dager er snart talte, og i dag holdt han sin siste tale som president i FNs hovedforsamling.

Presidenten var innom mange av verdens konfliktområder og understreket at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten i Syria.

– Vi er nødt til å fortsette det harde diplomatiske arbeidet som vil stanse volden, og levere nødhjelp til dem som trenger det, sa Obama.

Erna Solberg i New York

Statsminister Erna Solberg i New York.

Foto: NRK

Statsminister Erna Solberg og resten av den norske delegasjonen var spente på hva Obama skulle si. Solberg mener Obamas farvel til FN var et verdig punktum.

– Obama kommer til å bli savnet fordi han har vært en talsmann for de grunnleggende verdiene som skal styre politikken, og ikke bare egeninteresser, sier Solberg.

Se deler av talen til Obama her:

USAs president Barack Obama holdt sin siste tale i FN

– Han respekterer internasjonale spilleregler

Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg sier til NRK at Obama holdt en viktig og god tale.

Jens Stoltenberg i New York

NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg i New York.

Foto: NRK

– Han oppsummerte det han har stått for gjennom sine åtte år. Det vi alle skal være glad for er at USA har hatt en president som er opptatt av å respektere internasjonale spilleregler, styrke internasjonale organisasjoner som FN, og det å forstå at militære maktmidler ikke alltid er svaret på alle konflikter, sier Stoltenberg til NRK

– Det var en viktig tale, og en optimistisk tale, selv om han også snakket om alle skuffelsene og tilbakeslag han hadde opplevd, for eksempel i Syria, sier Stoltenberg.

Diplomati er løsningen, ikke militærmakt. Det sa USAs president i sin siste tale i FNs generalforsamling. Se rapporten til NRKs Gro Holm her.

– Ser behovet for fellesløsninger

Solberg mener Obama har vært viktig for det internasjonale samfunnet fordi han har sett behovet for fellesløsninger.

– Finanskrisen viste at vi må ha fellesløsninger, at vi er så avhengige av hverandre. Han har også vært opptatt av ulikhetene i verden, utvikling, bærekraftspørsmålene, men også miljøspørsmålene, det har bidratt til et sterkere fokus på at vi må løfte i fellesskap og at verden må løfte sammen, sier Solberg.

– Ufordringene har vært at USA ikke alltid har klart å være med. Obama har vært flink med måten han addresserer og tar opp spørsmålene på, men USA har ikke alltid vært med på å fatte de viktige beslutningene og vært med på denne politikken, sier Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt