Solberg: – USA må få bestemme hvor de vil ha sin ambassade

WIEN/OSLO (NRK): – Regjeringen har vært uenig i flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem. Det er de som må bestemme hvor de vil ha sin ambassade, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

USA åpnet i dag sin ambassade i Jerusalem, etter at president Donald Trump bestemte at den skulle flyttes fra Tel Aviv. Samtidig ble den svært blodig dag i Gaza, der flere er drept og mange hundre skadet i opptøyer.

Statsminister Solberg om flyttingen av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem

– Vi mener at flyttingen bidrar til å øke konfliktene. Men det er selvfølgelig USAs eget ansvar å gjøre dette, sier Solberg.

NRK treffer statsministeren i Wien, der hun skal delta på et toppmøte om klima i morgen. I dag har hun blant annet møtt Østerrikes statsminister, i forbindelse med at Østerrike overtar formannskapet i EU fra 1. juli.

Solberg sier hun er bekymret over urolighetene som har oppstått som følge av flyttingen av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Det er bekymringsfullt med den spiralen av vold vi har sett i både Jerusalem, Gaza og andre steder. Det viktigste nå er at begge parter roer seg ned, man løser ingen av de utfordringene som er der gjennom vold.

Søreide bekymret over Gaza

Utenriksminsiter Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse i Sverige 18.4.18

UAKSEPTABELT Å SKYTE MED SKARPT: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at Norge har gitt Israel beskjed om at regjeringen mener det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter.

Foto: Jessica Gow, Jessica Gow/TT / NTB scanpix

– Jeg er svært bekymret over den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse i ettermiddag.

Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begges sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, legger utenriksministeren til i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Flere titalls palestinere er drept i sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk militære i grenseområdet mellom Israel og Gaza i dag.

ISRAEL-PALESTINIAN-US-CONFLICT

Bildet er tatt fra den israelsk kibbutzen Nahal Oz i dag og viser kanner med tåregass skutt ut fra Israel i det de lander på Gaza-siden av grensegjerdet.

Foto: JACK GUEZ / AFP

– Uakseptabelt å skyte med skarpt

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

En av de palestinerne som ble drept under sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i dag. Fra Gaza by.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, sier Søreide.

Hun mener det er «avgjørende at urolighetene kommer under kontroll slik at skadde kan få livsnødvendig hjelp og medisinsk utstyr kan komme inn i Gaza».

En skadet palestiner evakueres

Se flere bilder fra sammenstøtene i dag.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters
14. mai 2018 åpnet USA sin nye ambassade i omstridte Jerusalem. Det satte i gang voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

Tyrkia anklager Israel for "statsterror"

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, anklager i kveld Israel for å bedrive «statsterror». Uttalelsen kom etter at tallet på drepte og sårede som følge av konfrontasjonen langs grensa mellom Gaza og Israel steg kraftig utover ettermiddagen.

Erdogan har kalt ambassadørene i Israel og USA hjem «for konsultasjoner».

Tidligere i dag kommenterte Erdogan flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem.

– Ambassadeflyttingen til USA gjør at landet ikke lenger har noen meklerposisjon i fredsprosessen i Midtøsten, sa han.

– Med det siste skrittet har USA valgt å være en del av problemet, ikke løsningen, sa Erdogan i en tale i London.

Han beskriver flyttingen som «svært, svært uheldig».

SISTE NYTT

Siste nytt