NRK Meny
Normal

Erna Solberg: – Dette er en viktig dag i Europas historie

PARIS (NRK): Norges fremste politikere og våre største navn internasjonalt står klare for å marsjere for ytringsfriheten i Paris i dag. Fransk politi er i høyeste beredskap.

Børge Brende, Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Thorbjørn Jagland

Utenriksminister Børge Brende, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland står klar før den store minnemarkeringen i Paris starter.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

– Dette er en viktig dag og en alvorlig dag i Europas historie, sier statsminister Erna Solberg som nå er i Paris sammen med en rekke statsledere fra mange land.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er også på plass etter å ha tatt turen fra Brussel.

Det samme er Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Jagland holder til vanlig til i Strasbourg, men har også tatt turen til den franske hovedstaden.

Det er sterkt å oppleve at folk over hele Europa nå står opp for ytringsfriheten, som er fundamentet som ALL frihet bygger på.

Børge Brende, norsk utenriksminister
Børge Brende og Erna Solberg i Paris

Børge Brende og Erna Solberg sier dagen i dag er en alvorlig dag for Europa.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

De fire norske politikerne står samlet på Place de la Concorde, like ved den franske presidentens palass.

Derfra skal de fraktes sammen med en rekke andre statsledere til minnemarkeringen som starter på Place de la République lenger øst i byen kl. 15.

– Vi viker ikke en millimeter

Børge Brende sier samholdet berører ham.

– Jeg opplever at folk over hele Europa nå står opp for ytringsfriheten, som er fundamentet som all frihet bygger på, sier han til NRK.

Brende sier an angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar for alltid vil bli stående som et tidsskille i ytringsfrihetens historie.

– Det blir veldig sterkt å oppleve at Europas ledere samler seg nå og sier at vi ikke viker en millimeter for en så grunnleggende verdi, sier han.

Høy sikkerhet

Palestinernes president Mahmoud Abbas og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu kommer også. Blant europeiske statsministre som har sagt ja, er Tysklands Angela Merkel, Storbritannias David Cameron og Italias Matteo Renzi.

Fransk politi er høyeste beredskap når hundretusener av vanlige folk og en rekke ledende politikere i dag skal marsjere i hovedstaden. Minst 2200 politifolk er mobilisert sammen med 1350 soldater.

Soldater patruljerer ved Eiffeltårnet i Paris

Beredskapen er på topp i Paris. Her patruljerer soldater ved Eiffeltårnet lørdag.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Lørdag markerte rundt 700 000 franskmenn sin avsky mot terroren i Paris de siste dagene. I dag er det ventet at enda flere vil samle seg under parolen «Je suis Charlie». Den er blitt et symbol på støtte til ytringsfrihet og motstand mot terror.

ALT OM: Terroren i Paris

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt