Erna Solberg: – Det som skjer i Aleppo er krigsforbrytelser

Statsministeren rettet søkelyset på Russlands rolle i Syria, da hun i dag holdt sin faste halvårlige pressekonferanse.

Statsministeren innledet sin halvårlige pressekonferanse med å snakke om situasjonen i Aleppo.

Erna Solberg presiserte i dag at Russland sitter på en del av ansvaret for å dokumentere krigsforbrytelser i Syria.

– Verden står overfor en av de største tragediene på lang tid, og verdenssamfunnet står maktesløst i den situasjonen vi ser i Aleppo, sa statsminister Erna Solberg på sin halvårlige pressekonferanse onsdag.

– Dette viser at den internasjonale rettsordenen ikke fungerer når et av FNs veto-land er innblandet, fortsetter Solberg og peker tydelig på Russland sin involvering i konflikten.

– Det hviler et stort ansvar på Russland og på de andre landene i regionen som støtter Assad, på at dette ikke blir en full humanitær katastrofe, som vi nå ser konturene av. Sa statsministeren.

Solberg trekker videre frem at det nå er viktig å dokumentere så mye som mulig av krigshandlingene som foregår, og at dette må følges opp i ettertid.

– Sivile har krav på beskyttelse, og de overgrep og henrettelser av sivile som vi nå ser, er klare brudd på krigens regler, dette er krigsforbrytelser som må rettsforfølges, sa Solberg, som understreker at dokumentasjon nå er viktig, presiserer Solberg.

Hun konkluderer med at i dag er en trist dag for verdenssamfunnet.

– Vi blir nok en gang stående på siden i et av de største overgrepene og menneskerettighetsbruddene som foregår, fordi at makten sitter slik at et veto-land bidrar til at dette kan skje.

Etter flere år med beleiring har det vært heftige kamper de siste månedene om Øst-Aleppo, hvor opprørerne har hatt kontroll. Forrige uke mistet de gamlebyen, og nå har de gått med på å forlate Øst-Aleppo helt.

De sivile skulle evakueres ut i natt, men bussene som ble sendt inn for å hente dem, retuterte i dag med tomme seter. Øyevitner forteller om granatangrep fra regjeringsstyrkene side og at sivile skal ha blitt henrettet i gatene. Tyrkia hevder også at det var Assad sine styrker som brøt våpenhvilen i Aleppo.

Opprørsstyrker i Aleppo.

Opprørstyrkene trakk seg idag ut av Aleppo, men man sliter med å evakuere de sivile.

Foto: MOHAMED MOUNZER MASRI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt