Erna Solberg vil at Norge skal være tett på brexit-forhandlingene

– Vi hadde et hårete håp om å sitte ved forhandlingsbordet, men det hadde blitt å strekke det litt langt, sier statsminister Erna Solberg.

erna pluss

BREXIT: Erna Solberg og EU-minister Frank Bakke-Jensen tar imot EUs Michel Barnier, sjefforhandler for brexit.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

På rundtur i Europa for å forberede brexit-forhandlinger kom Michel Barnier til Norge på invitasjon fra den norske regjering. Han er sjefforhandler for brexit i EU-kommisjonen.

Etter alle EUs medlemsland har sagt hva de mener om brexit, er det nå EØS-landet Norge sin tur.

Michel Barnier

SJEFFORHANDLER: – Vi regner med at EUs og Norges interesser for en stor del vil være sammenfallende, sier Michel Barnier, EUs brexit-sjef.

Foto: © Francois Lenoir / Reuters / Reuters

– Forholdet mellom Norge og EU er, og vil forbli, veldig nært. Norge er en av EUs fremste handelspartnere og vi kommer derfor til å ta hensyn til Norge i brexit-forhandlingene, sier EUs brexit-sjef når han møter pressen.

Han vil ikke kommentere hvordan dette vil påvirke Norge før forhandlingene har startet, men lover å kjempe for Norge.

– Brexit vil få mange konsekvenser for mange, det er derfor jeg kom så raskt til Oslo, sier Bernier.

Under besøket har tema vært hvordan Norge har tenkt å håndtere brexit og det som kom frem under Theresa Mays tale.

– At han kommer til Norge så tidlig i prosessen er et godt tegn. Det er viser at også i EU blir Norge sett på som en god samarbeidspartner i vanskelig spørsmål som brexit, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen til NRK rett etter møtet med sjefforhandleren.

– Hva er Norges bekymring med brexit?

– Hvordan nordmenn som bor i Storbritannia skal forholde seg til fremtiden. Men også rettigheter, og for eksempel hva vi gjør med foreldre med norsk pass og barn med britisk pass, sier Bakke-Jensen.

Storbritannia vil ha nesten alt, men det de ikke vil ha er det de andre vil ha.

Erna Solberg om brexit

Skal fremme norske interesser

Det er EU-ministeren som har det koordinerende ansvaret på vegne av den norske regjeringen, men sjefforhandleren fra EU skal også møte statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og til slutt finansminister Siv Jensen.

Frank Bakke Jensen EU brexit sjefsforhandler

FØRSTE GANG: EU-minister Frank Bakke-Jensen møter for første gang Michel Barnier, EUs sjefforhandler for brexit.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Når statsminister snakker med NRK før lunsjen med Barnier sier hun at Norge gjerne skulle ha vært enda tettere på prosessen.

Vi hadde et hårete håp om å sitte ved bordet, men det blir å strekke det litt langt, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun sier det er viktig å ha tilgang til det britiske markedet, og at vi viser egne interesser knyttet til landbruk og fiske.

Hva blir det vanskeligste mellom EU og Storbritannia?

– Det vil ha nesten alt. Men det de ikke vil ha er det de andre vil ha: tollbarrierer og fri innvandring av arbeidskraft, sier Solberg til NRK.

Frihandelsavtalen er det som opptar utenriksminister Børge Brende mest.

– Det er Europas nest største økonomi som forlater EU. Derfor er vi interessert i å høre hva EU tenker rundt frihandelsavtalen, og om Storbritannia får til en sterke tilknytning til det indre marked enn det som vanligvis er en del av en vanlig frihandelsavtale, sier Brende til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt