Hopp til innhold

Erna Solberg møtte David Cameron

LONDON (NRK.no): Statsminister Erna Solberg har i dag møtt Storbritannias statsminister David Cameron i Downing Street.

Statsminister Erna Solberg og hennes britiske kollega David Cameron

Solberg og Cameron utenfor den britiske statsministerboligen.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

– Vi var igjennom en masse temaer. Det viktigste er at vi har mange temaer å jobbe videre med. For eksempel energispørsmålene. Å sikre at hvis vi bygger en kabel, så kommer vi inn i markedet, sa Solberg til NRK rett etter møtet.

Storbritannia og Norge skal også sørge for at de har et godt internasjonalt samarbeid.

- Vi snakket om samarbeid og å lære av hverandre når det gjelder ekstreme organisasjoner og radikalisering. Vi har vært innom en lang rekke av temaer som bare viser hvor tett samarbeidet mellom Storbritannia og Norge er, fortsatte hun.

– Forholdet mellom Norge og Storbritannia er veldig sterkt, sa Cameron da han tok imot Solberg og han la også vekt på sterke partibånd.

Situasjonen til Joshua French

Situasjonen for Joshua French som er fengslet i Kongo sto også på planen. French har britisk far og norsk mor, og det er derfor begge landene engasjerer seg i denne saken.

Cameron og Solberg skrev et felles brev til Kongos president Joseph Kabila tidligere i januar. French er tidligere dømt for både drap og spionasje i Kongo og står nå tiltalt for å ja drept Tjostolv Moland.

– Cameron bekreftet under møtet at dette var et viktig arbeid som vi skal fortsette å ha fokus på. Jeg takket for det samarbeidet vi har hatt, for det har vært veldig viktig for oss. Deres ambassadør i Kongo har vært en viktig døråpner for oss for å få Joshua French tilbake til Norge etterhvert, sier Solberg.

Cameron og Solberg inne i statsministerboligen

Cameron og Solberg inne i statsministerboligen i London.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

Uenige om EU

Det er første gang på mange tiår at en konservativ norsk statsminister møter en konservativ britisk statsminister.

Ikke siden Syses regjering fra 1989 til 1990 har de to landene hatt konservative regjeringer samtidig.

Cameron og Solberg er enige om mye – men ett punkt skiller dem: EU.

Mens Solbergs regjering har en egen EU-statsråd som skal nærme seg Brussel, vender Cameron mer og mer ryggen til.

95 av hans totalt 222 egne parlamentsmedlemmer har i brevs form bedt ham riste det gamle imperiet enda mer løs fra Europa, de vil ha en nasjonal vetomulighet over EU-vedtak.

En av dem er Bernard Jenkins:

– Vi vil ha et annet forhold til EU, som er demokratisk. Vi vil ha tilbake retten til å forandre egne lover, vi vil ha makten tilbake til det britiske parlamentet, sier han.

Andre har omtalt EUs regelverk som en gift som sprer seg over Storbritannia.

Deler av retorikken om EU kunne vært hentet fra Senterpartiet eller Sosialistisk Venstreparti i Norge, men i Storbritannia er det altså de konservative som krever mer selvstendighet.

– Den store forskjellen er nok at vi er et lite land og de er et stort land. Vi er enige om at vi må ha et EU som er mindre byråkratisk. Som tar for seg de store spørsmålene og ikke går så detaljert ned i dybden. Det blir spennende å se hvordan reformarbeidet som britene har satt i gang i forhold til EU vil slå ut, sa Solberg.

Skremmer innvandrere

Den britiske regjeringen har allerede gjort hva den kan for å skremme innvandrere fra EU til å komme til landet.

Da bulgarere og rumenere fritt kunne reise til Storbritannia fra årsskiftet, ble det hastevedtatt nye regler for innvandrere uten ventende jobb.

Ingen vil få noen form for trygd i løpet av de første tre månedene de bor her i Storbritannia, og tigger de på gaten eller sover ute, blir de utestengt fra Storbritannia et helt år.

Tildragelsene har for lengst irritert Brussel, men ser ut til å glede en del velgere.

Ifølge den britiske arbeidsministeren er det nå samtaler med både Nederland og Tyskland for å stenge innvandrere ute fra trygdeordninger.

Men om politikerne har innvandringsangst om dagen, er det lite støtte å hente i akademia, professor Christian Dustmann ved University College London sier Storbritannia tjener på økt innvandring, ikke taper.

Statsminister Erna Solberg og hennes britiske kollega David Cameron

Statsminister Erna Solberg og hennes britiske kollega David Cameron.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt