Erna Solberg ble grillet om den norske asylpolitikken på BBC

Retur av flyktninger til et Russland og utnevnelsen av Sylvi Listhaug (Frp) som ny Innvandrings- og integreringsminister var blant temaene da statsminister Erna Solberg (H) gjestet BBC-programmet Hardtalk.

Erna Solberg på Hardtalk

Erna Solberg måtte svare på tøffe spørsmål fra journalist og programleder Stephen Sackur på Hardtalk.

Foto: Skjermdump BBC

Den norske statsministeren er på besøk i Storbritannia i forbindelse med givermøtet for Syria torsdag, var gjest i det britiske programmet onsdag.

Programleder og journalist Stephen Sackur var ikke nådig da han spurte Solberg ut om den norske innvandringspolitikken og spesielt retur av asylsøkere til Russland.

– Hvem sier at dere skal levere dem tilbake til Russland? Mange av disse menneskene har legitimt krav på asyl. De kom til deres land, hvorfor lar dere dem ikke får behandlet asylsøknaden sin der, spurte han.

– Russland ikke trygt

Erna Solberg hadde nettopp forklart prosedyren rundt returene og Sackur la merke til at hun brukte setningen «før det er meningen at vi skal levere dem tilbake til Russland».

– Mange av dem som kommer til Norge fra Russland har bodd der lenge. Vi mener at Russland for de aller fleste som kommer er trygt, svarte den norske statsministeren.

Med det var ikke den britiske programlederen fornøyd med. Han dro frem en uttalelse fra lederen for Europa-avdelingen hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som har sagt at Norge tar feil når de anser Russland som et trygt land. I tillegg ble en vurdering fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen sitert.

– Ifølge domstolen har Russland deportert asylsøkere vilkårlig tilbake til hjemlandene hvor de risikerer forfølgelse. Domstolen har derfor konkludert med at Russland bryter internasjonale regler og standarder, og at Norge ved å sende disse menneskene tilbake til Russland, er delaktig i det samme problemet, sa Sackur.

– Derfor har vi bestemmelser som sier at hver sak må ses på individuelt. Hvis det kommer frem under intervjuet med politiet at ens historie må sjekkes ut nøyere, så gjør man det. Derfor sender vi ikke tilbake alle, svarte Erna.

Reagerer på utnevnelse av Listhaug

Den britiske journalisten mente videre at grunnen til at den norske asylpolitikken har blitt så streng er på grunn av Høyres avhengighet av Fremskrittspartiet.

Han syntes det var interessant at Solberg utnevnte Sylvi Listhaug som ny innvandrings- og integreringsminister rett etter at Listhaug uttalte at «Godhetstyranniet rir Norge som en mare».

– Ønsker du gjøre en stor endring i kulturen og holdningene i ditt land – vekk fra snillhet, toleranse og åpenhet, som vi assosierer med Norge, til noe veldig annerledes, spurte Sackur.

– Dette er retorikk i en opphetet politisk diskusjon, og jeg er ikke enig med uttalelsene, svarte Solberg.

– Det er ikke regjeringens politikk, og hun er en dyktig politiker. Hun er flink til å håndtere oppgavene sine og har et bredt mandat fra Stortinget til å stramme inn innvandringpolitikken.

SISTE NYTT

Siste nytt