Hopp til innhold

Erna Solberg besøker Mexicos svært upopulære president

MEXICO BY (NRK): Han skal snart gå av, og er trolig den mest mislikte presidenten i Mexico i nyere tid. Likevel avlegger statsminister Erna Solberg besøk hos Enrique Peña Nieto.

Statsminister Erna Solberg i Mexico

PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg er på besøk hos Mexicos president Enrique Peña Nieto.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Når man snakker med vanlige folk i Mexico er det lite begeistring å høre når temaet er sittende president Enrique Peña Nieto.

Han beskrives som en dårlig leder – og svært korrupt. Ingen synes å være særlig lei seg for at han skal gå av i juli, når det er valg på ny president i landet.

Mer upopulær enn Trump

Når det gjelder oppslutning på de regelmessige popularitetsmålingene slår han sin kollega i nord, Donald Trump, med god margin. I negativ retning.

Erna Solberg i Mexico

RØD LØPER: Solberg fikk en storslått mottagelse av Mexicos president.

Foto: Anders Magnus

På det laveste var under 20 prosent av befolkningen fornøyd med den jobben han gjorde. Omfattende korrupsjon og dårlig håndtering av landets økonomi har vært de viktigste ankepunktene.

Selv om det kan synes litt underlig å besøke en president som snart skal gå av, mener Solberg det er en god investering for framtida.

«God investering for framtida»

– Mexico er litt sånn som Norge, at de har en utenrikspolitikk som ikke forandrer seg så mye. Vi jobber godt sammen med dem i flernasjonale organisasjoner, og dette besøket vil sette et preg på samarbeidet vårt over lengre tid enn denne presidentens periode, sier Solberg til NRK.

Norge ønsker seg samarbeidspartnere verden over for å få til en bærekraftig forvaltning av verdenshavene, forteller statsministeren.

I noen land har verneinteresser fått et overtak for å presse gjennom mindre utnyttelse av ressursene i havet. Norge vil ha med Mexico og andre kystnasjoner for å lage en rapport om bærekraftig hav.

Erna Solberg i presidentpalasset i Mexico

HAV-RAPPORT: Norge har invitert Mexicos president til å være med på å lage en rapport om bærekraftig utnyttet av verdenshavene.

Foto: Lars Os

Bærekraftig hav

President Peña Nieto har sagt ja til å være med i et panel som skal utarbeide denne rapporten. Land som er avhengige av aktivitet i havet – som fiskeri og oljeutvinning – må også være interessert i at dette er bærekraftig, mener Solberg

Med seg til Mexico har statsministeren også en norsk næringslivsdelegasjon med Statoil–sjef (nå Equinor) Eldar Sætre i spissen.

Statoil har ett operatøransvar utenfor kysten av Mexico, og ønsker seg flere.

Kan bli vanskeligere for Statoil

Det kan imidlertid bli vanskelig dersom den radikale kandidaten Andrés Manuel López Obrador vinner presidentvalget i juli – slik han ligger an til, ifølge de siste meningsmålingene.

Venstresiden ønsker en mer nasjonal oljeindustri, og er ikke så innstilt på å gi oljekonsesjoner til utenlandske selskap.

Statsminister Erna Solberg i Mexico

VIL IKKE HA SPØRSMÅL: Erna Solberg og Mexicos president snakker til pressen, men Peña Nieto vil ikke at det skal stilles spørsmål fra journalistene.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Beskyldt for mafia-tilknytning

Menneskerettigheter har vært et av de mest kilne temaene under besøket. Sittende president Peña Nieto er beskyldt for å ha tette bånd til det såkalte Juarez-kartellet, som er en av de største narkotikabandene i Mexico.

Foran møtet med presidenten sa Solberg til NRK at hun ikke kommer ikke til å gå inn på dette konkrete eksempelet.

– Jeg mener at det er Mexico som må etterforske sin egen korrupsjon. Vi skal ta opp generelle spørsmål og ikke minst pressens frihet til å kunne ettergå. Et demokrati er avhengig av en kritisk presse som også stiller spørsmål, sier statsministeren.

MEXICO-JOURNALISTS-PROTEST

JOURNALIST-DRAP: Mexico er regnet for å være et av verdens farligste land for journalister. Her demonstrerer pressefolk etter nok et journalist-drap.

Foto: HERIKA MARTINEZ / AFP

Farlig land for journalister

I Mexico er ikke det imidlertid ikke ufarlig å jobbe i pressen. I 2017 ble 6 journalister i landet drept. Dermed ligger Mexico kun bak Irak og Syria på denne begredelige statistikken.

Presidenten og hans regjering er også beskyldt for å ha brukt det israelske spionprogrammet Pegasus for ulovlig avlytting av både menneskerettighetsadvokater og pressefolk. Men heller ikke her ønsker Solberg å vise til konkrete eksempler.

– Jeg kommer til å ta opp pressens arbeidsforhold generelt. At det er viktig for et demokrati. Men jeg kan ikke gå inn i alle konkrete saker. Jeg tror det viktigste er å minne om at resten av verden ser på dette.

AVVÆPNENDE: En paraderende gardist mistet våpenet sitt foran statsminister Erna Solberg og president Enrique Peña Nieto.

SISTE NYTT

Siste nytt