NRK Meny
Normal

Erklærer Gambia som «islamsk republikk»

I et forsøk på å «distansere Gambia fra kolonifortiden», erklærte president Yahya Jammeh fredag at det tidligere sekulære landet nå er en islamsk republikk.

Jammeh

Yahya Jammeh har styrt Gambia med jernhånd siden 1994 og har kommet med en rekke kontroversielle og overraskende uttalelser og beslutniger i løpet av den tiden.

Foto: SIMON MAINA / Afp

– I tråd med landets religiøse identitet og verdier erklærer jeg Gambia for en islamsk stat, sa Jammeh i en TV-overført tale, skriver Reuters.

Det lille vestafrikanske landet føyer seg dermed inn i samme rekke som blant andre Iran, Afghanistan og Pakistan, som alle er islamske republikker.

– Ettersom muslimer er majoriteten i landet, har ikke Gambia råd til å fortsette med den koloniale arven, sa Jammeh.

95 prosent av Gambias befolkning på 1,8 millioner er muslimer. Presidenten sa i sin tale at landets innbyggere som praktiserer andre religioner fortsatt sto fri til å gjøre det.

Eksentrisk

Jammeh, en eksentrisk taler som har fått et rykte for å komme med overraskende uttalelser og erklæringer i løpet av sine 21 år ved makten, trakk i 2013 Gambia ut av Samveldet av nasjoner og kalte organisasjonen «nykolonial». Samveldet er en mellomstatlig organisasjon som består av 53 stater, hvorav de fleste er tidligere britiske kolonier. I 2007 hevdet Jammeh også at han hadde funnet en urtekur mot AIDS.

Til tross for sterke økonomiske forbindelser til Storbritannia og andre europeiske land som bidrar med mange turister til Gambias kritthvite strender, har landets relasjoner til Vesten forverret seg de siste årene.

Gambia er et av verdens fattigste land og er blitt styrt med jernhånd av Jammeh etter han kuppet makten i 1994.

Gambisk strand

En stor del av Gambias økonomi avhenger av vestlige turister.

Foto: Jon Hicks / Corbis

– Ser mot araberne

EU tilbakeholdt i fjor midlertidig bistandspenger til landet på grunn av Gambias gjentatte menneskerettsbrudd. Det fattige landet er avhengig av turisme og landbruk, og ligger på 165. plass av totalt 187 land på FNs statistikk over velferdsutvikling (Human Development Index (HDI).

– Gambia har ikke utviklingsmidler på grunn av Jammehs elendige menneskerettshistorie og dårlige økonomiske forvaltning, så han vender seg mot den arabiske verden som substitutt og kilde til bistand, sier den politiske dissidenten Sidi Sanneh, en av Gambias tidligere utenriksministere, til Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt