Hopp til innhold

USAs justisminister slipper trolig fengselsstraff

USAs justisminister Eric Holder slipper trolig straff for å ha vist ringeakt for Kongressen. Holder anklages for å ha holdt tilbake opplysninger om våpensmugling til Mexico.

Eric Holder

USAs justisminister Eric Holder (bildet) slipper trolig straff i saken der han anklages for å ha holdt tilbake opplysninger om våpenskandalen som har forårsaket mange menneskeliv.

Foto: MARK WILSON / Afp

Justisdepartementets nestkommanderende James Cole mener at dette forholdet ikke kan betraktes som en forbrytelse. Derfor vil et vedtak i Representantenes hus, der Holder blir beskyldt for ringeakt, ikke føre til at det blir reist tiltale.

Cole gjør dette klart i et brev han har sendt til presidenten i Representantenes hus John Boehner, meldte internasjonale nyhetsbyråer lørdag. Det er juridisk praksis at medlemmer av regjeringen ikke blir tiltalt, hvis presidenten sier nei, skriver Cole.

Det kan presidenten gjøre med henvisning til fullmakter av en type som kalles «executive privilege». Bruken av slike fullmakter er aktuell i saken der Eric Holder har nektet å utlevere dokumenter om en av justisdepartementets operasjoner.

Operasjonen skulle spore opp våpen som var solgt i delstaten Arizona og som myndighetene mistenkte var smuglet til narkotikabander i Mexico. Eric Holder sier han satte i gang etterforskning av operasjonen så snart han ble klar over den.

Bekymret for varslerne

Samtidig har to sentrale kongresspolitikere sendt et brev til justisdepartementet for å få svar på opplysninger om det har kommet sanksjoner mot varslerne. De mener det er ekstra stor grunn til represalier etter at Issa ble dømt for ringeakt i Kongressen.

– Vi har hørt at ledelsen i narkotikapolitiet har plassert to av de viktigste varslerne under ansvaret til noen som har sagt at de vil komme med represalier, skriver de i et brev.

De opplyser i brevet at sjefen for narkotikapolitiet tidlig i 2011, da Fast and Furious-skandelen først ble kjent, skal han kommet med alvorlige kommentarer om varslerne. Ifølge et vitne skal Scott Thomasson ha sagt at «vi trenger å finne så mye dritt vi kan på disse folkene, og få de ned».

Sterke reaksjoner

Nancy Pelosi

Den mektige demokraten Nancy Pelosi anklager republikanerne for å slå politisk mynt på skandalen.

Foto: Evan Vucci / AP

Etter at Holder ble dømt for ringeakt, har mange demokratiske politikere reagert med sinne. Noen av de stemte riktignok for idømmelsen, men det er en utbredt mening blant demokratene at republikanerne bruker Fast and Furious-skandalen for å slå politisk mynt.

Tidligere leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skapte oppsikt da hun atntydet at republikanernes kampanje mot Holder er et forsøk på å motarbeide justisdepartementets forsøk på å hindre stemmejuks.

– De samme folkene som stemte for at justisministeren har vist ringeakt, er en del av en landsomfattende kampanje for å undertrykke stemmene ved valg, sier Pelosi.

Justisdepartementet har de siste månedene undersøkt om statlige myndigheter bruker særegne lover for å ta fra minoriteter stemmerettighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt