Hopp til innhold

Erdogan: Tyrkia trenger Israel

– Tyrkia må innse at landet er avhengig av Israel, sier president Recep Tayyip Erdogan. Han toner ned retorikken i et forsøk på å legge fem år med konflikt bak seg.

Tyrkias president Erdogan på talerstolen i presidentpalasset

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener det er på tide å innse at landet hans er avhengig av et godt forhold til Israel.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

NATO-medlem Tyrkia var en av Israels nærmeste allierte inntil israelske kommandosoldater bordet et tyrkisk fartøy i 2010. Skipet «Mavi Marmara» var på vei til Gaza og ni aktivister ble drept i aksjonen.

Forrige måned ble det kjent at de to landene i hemmelighet har hatt samtaler for å normalisere forholdet.

– Israel trenger et land som Tyrkia i regionen, og vi må også akseptere at vi trenger Israel. Dette er realiteten i denne regionen, sier Erdogan i en uttalelse til flere tyrkiske aviser.

Diplomati

Diplomatisk tone

Tyrkia anerkjente staten Israel i 1949 og var det første landet med et flertall muslimer som sendte diplomater til Tel Aviv. Den nåværende presidenten er kjent for å provosere med retoriske utspill rettet mot det jødiske staten. Den siste tida har Erdogan derimot vært forsiktig med kritikk og ser trolig en mulighet for å gjenoppta kontakten.

– Hvis begge parter nærmer seg, basert på oppriktighet, vil vi få et normalisert forhold, legger han til.

Ambassadørene ble hentet hjem etter konflikten i 2010. Tyrkia har hatt tre krav før de diplomatiske forbindelsene kan gjenopptas: oppheving av Gaza-blokaden, en kompensasjon til ofrene og en offentlig unnskyldning etter aksjonen mot «Mavi Marmara».

Palestinske båter har heist flagg utenfor Gaza

Palestinere håper mer hjelp kan komme sjøveien. Her venter de på en flotilje som prøver å bryte den israelske blokaden sommeren 2015.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Forhandler om Gaza

Israel har allerede unnskyldt hendelsen. Forhandlinger ser ut til å ha gjort framskritt når det gjelder kompensasjon, skriver nyhetsbyrået AFP, og dermed er siste hinder blokaden av den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Erdogan mener det ligger an til en mulig løsning der varer og byggematerialer kan fraktes til Gazastripen hvis de først sendes via Tyrkia. Det er Israel som skal ha kommet med forslaget, ifølge uttalelsen som er gjengitt av AFP.

– For å unngå avvik fra en avtale, trenger vi dette skriftlig, sier Erdogan.

Trenger nye venner

Analytikere mener at Tyrkias tilnærming til Israel nå ikke er tilfeldig. De hemmelige forhandlingene startet etter nedskyting av et russisk jagerfly i fjor høst. Russland har i større grad isolert Tyrkia og Erdogan trenger en alliert etter å ha falt ut med Putin.

Putin og Erdogan på G20 møte i Antalya 16. november 2015

Det siste møtet mellom Putin og Erdogan i november 2015 før forholdet kjølnet.

Foto: KAYHAN OZER / Afp

Forrige måned møtte også Erdogan Hamas-leder Khaled Mishaal, men det er ikke blitt kjent hva han og lederen for den palestinske islamistbevegelsen snakket om. Israel har bedt om at Hamas-medlemmet Salah Aruri ikke får operere fra tyrkisk jord, men Ankara har ikke bekreftet at Aruri oppholder seg i Tyrkia. Aruri ble løslatt fra israelsk fengsel for noen år siden og anklages nå for å gjenoppbygge Hamas-strukturen på Vestbredden.

 Erdogan håndhilser på Hamas leder Mishaal in Istanbul

Ingen detaljer har kommet ut fra møtet mellom Hamas-leder Mishaal og president Erdogan i Istanbul før jul.

Foto: HANDOUT / Reuters

USA forsøkte å mekle mellom Israel og Tyrkia i 2013, men det er uklart hvordan samtalene i fjor høst kom på plass.

SISTE NYTT

Siste nytt