Tyrkias statsminister: – Syria skjøt ned tyrkisk jagerfly

Det tyrkiske jagerflyet som er meldt savnet i Middelhavet, ble skutt ned av Syria, opplyser Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sier skjøt ned det tyrkiske krigsskipet.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

En kunngjøring fra Erdogan ble sent fredag lest opp på den statlige fjernsynsstasjonen TRT i Tyrkia.

– Etter hva vi forstår ble flyet vårt skutt ned av Syria, heter det i meldingen fra Erdogan.

Halvannen time etter at F-4-flyet tok av fra Erhac-flyplassen i Malatya-provinsen øst i Tyrkia fredag formiddag, ble det borte fra radaren da det fløy utenfor kysten av den sørøstlige Hatay-provinsen.

Ifølge CNN Turk styrtet flyet i syrisk farvann, og en libanesisk TV-kanal meldte noe senere at flyet var blitt skutt ned av det syriske luftforsvaret.

Myndighetene i Tyrkia innkalte til krisemøte etter at flyet forsvant. Statsminister Recep Tayyip Erdogan og landets øverste militære og etterretningsledere deltok.

Usikkerhet rundt hva som har skjedd

I timene etter at flyet forsvant kom det mange meldinger om hva som hadde hendt. Flere tyrkiske medier publiserte sitater fra statsminister Erdogan.

– I dette øyeblikk foretar vi søk og redningsaksjoner. Heldigvis er våre piloter i live, vi har bare mistet et fly, skal han ha sagt til avisen Haberturk.

Erdogan har også blitt sitert i tyrkiske medier på at Syria har bedt om unnskyldning for å ha skutt ned flyet. Under et kjapt pressemøte på flyplassen i Ankara før krisemøtet, avviste han dette.

– Jeg har ikke fått bekreftet at Syria har beklaget eller at flyet er skutt ned, sa han til tv-kanalen NTV.

Er i gang med en redningsaksjon

Den tyrkiske statsministeren bekreftet heller ikke at de to pilotene ble holdt som gisler.

Han fremholdt at tyrkiske skip og helikoptre var i gang med en redningsaksjon i Middelhavet.

Erdogan opplyste om at han ville ha mer informasjon etter møtet, men kunne bekrefte at Tyrkia nå samarbeider med Syria om å finne pilotene.

Startet leteaksjon

Kort etter at flyet gikk ned kom det meldinger om at pilotene var blitt tatt til fange. Den libanesiske TV-kanalen Al-Mayadeen rapporterte at flyet styrtet da det syriske luftforsvaret åpnet ild.

Tyrkiske myndigheter sier de mistet kontakt med flyet da det flydde over Middelhavet, utenfor Hatay-provinsen som grenser til Syria.

Det tyrkiske militæret har startet en leteaksjon etter at de mistet radar- og radiokontakt med flyet, som tok av fra Malatya-provinsen i Tyrkia.

Kan føre til krise

Tyrkia ble en av Syria-leder Assads sterkeste motstandere da sistnevnte responderte med vold mot demonstranter som tok til gatene for å ytre sitt ønske om mer demokrati i landet.

Tyrkia har tidligere luftet ideen om å etablere sikkerhetssoner eller humanitære korridorer inne i Syria. Der åpnet de for militær inngripen innenfor sonene, men har uttalt at de vil ikke gjøre noe uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

På spørsmål fra Haberturks journalist om nedskytingen av det tyrkiske krigsflyet fører til en stor krise i forholdet til Syria, svarer Erdogan følgende:

– Det får vi se på.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt