Erdogan: – Tyrkias økonomi er under angrep

Tyrkias president varsler motreaksjon etter at USA doblet tollen på tyrkisk stål og aluminium. På Twitter skriver president Donald Trump at forbindelsene med Tyrkia ikke er gode.

TRUMP OG ERDOGAN

PRESSER PRESIDENTEN: President Donald Trump presser president Recep Tayyip Erdogan med sanksjoner, samtidig som tyrkisk valuta har svekket seg kraftig siden nyttår. Det kan føre til bankkrise i Tyrkia.

Foto: Brendan Smialowski Gianluigi Guercia / AFP

USAs president Donald Trump opplyste fredag at tollen på tyrkisk stål og aluminium blir doblet. Det bidro til at tyrkisk lira falt kraftig.

– USA burde vite at det eneste resultatet av slike sanksjoner og press er at vårt forhold som allierte skades, skriver det tyrkiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

DÅRLIG FORHOLD

KJØLIG FORHOLD: President Donald Trump snakker med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under Nato-toppmøtet i juli. En amerikansk pastor er årsaken til at forholdet mellom de to statslederne har surnet.

Foto: Tatyana Zenkovich / AFP

Trump dobler toll

– Jeg har akkurat godkjent å doble tollen på stål og aluminium hva gjelder Tyrkia, samtidig som deres valuta, den tyrkiske liraen, faller kraftig mot vår veldig sterke dollar! Aluminium vil nå bli 20 prosent og stål 50 prosent. Våre forbindelser til Tyrkia er nå ikke gode! skriver Trump på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tyrkia eksporterte i 2017 stål for 1 milliard dollar til USA og aluminium for 60 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Kostnadene knyttet til den tollen på stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 prosent, som ble innført i mars, er anslått til 266 millioner dollar.

– Som med alle skritt som tas mot Tyrkia, vil de nødvendige reaksjoner iverksettes, heter det i uttalelsen fra det tyrkiske utenriksdepartementet. Videre står det at USAs handlinger ikke er i tråd med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Kort tid etter Trumps Twitter-melding snakket Erdogan på telefon med Russlands president Vladimir Putin. Blant temaene i samtalen var de økonomiske forbindelsene mellom Russland og Tyrkia, opplyser tjenestemenn ved Erdogans kontor.

Strid om amerikansk pastor

Konflikten mellom de to Nato-landene gjelder den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er pågrepet i Tyrkia for angivelig støtte til det Erdogan kaller terrorbevegelser.

Brunson ble pågrepet i Tyrkia for to år siden og er anklaget for å ha støttet terror ved å ha kontakt med kurdiske PKK og Gulen-bevegelsen.

Trump truet i juli Tyrkia med store sanksjoner hvis ikke Brunson løslates, og onsdag i forrige uke innførte USA sanksjoner mot Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu og justisminister Abdulhamit Gül.

Begges kontoer og eventuelle eiendeler i utlandet ble frosset. Få dager senere svarte Tyrkia med sanksjoner mot flere amerikanske ministre.

TYRKISKE LIRE

REKORDLAVT NIVÅ: Den tyrkiske liren har så langt i 2018 svekket seg mer enn 65 prosent mot dollaren.

Foto: Murad Sezer / Reuters

– Kan utløse bankkrise

Aldri før har tyrkiske lira falt til et så lavt nivå som nå. Valutaen begynte imidlertid å falle allerede i vår. Den har så langt i 2018 svekket seg mer enn 65 prosent mot dollaren.

– Fallet som begynte i mai, ser nå ut til å dytte den tyrkiske økonomien inn i tilbakegang og kan komme til å utløse en bankkrise, sier Andrew Kenningham i Capital Economics.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ba fredag tyrkere om å veksle inn dollar, euro og gull til lira.

– Dette er en innenlandsk og nasjonalistisk kamp, sa presidenten.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået DHA gjorde imidlertid mange tyrkere det motsatte. Byrået melder at hundrevis av tyrkere strømmet til vekslingskontorer for å kvitte seg med lira.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt