Hopp til innhold

Tyrkias sterke mann søker nye høyder

Etter 11 år som statsminister blir Recep Tayyip Erdogan etter alt å dømme valgt som president i Tyrkia søndag.

Valgplakat og moske

En valgplakat for Recep Tayyip Erdogan hang fredag foran en av Istanbuls moskeer.

Foto: Murad Sezer / Reuters

Erdogan-valgbod

En valgbod tapetsert med bilde av Recep Tayyip Erdogan i Istanbul fredag, to dager før valget.

Foto: BULENT KILIC / AFP

«En ny sol har reist seg over landet mitt, et nytt håp for nasjonen min, med en sterk vilje og et stort hjerte ... Recep Tayyip Erdogan.»

På et valgmøte i Istanbul klapper tilhengerne hans takten til sangen som partiet hans, AKP, har fått laget til valgkampen. Se video under.

For første gang skal Tyrkia søndag ha direkte presidentvalg, og ingen i Tyrkia er i tvil om hvem som er favoritten.

Ansiktet til Erdogan henger på bygninger og plakater overalt i Istanbul og andre tyrkiske byer.

Plakaten har tekster som «Den nasjonale viljes styrke» og «Gir styrke til Tyrkias makt» og bygger opp om det allerede rådende bildet av Erdogan som Tyrkias sterke mann.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Får mest TV-tid

Selv uten hjelp fra sang og fotball, har Erdogan fullstendig stilt de to motkandidatene i skyggen når det gjelder oppmerksomhet.

En undersøkelse viser at i løpet av to dager i juli ga statskringkastingen TRT Erdogan 533 minutter sendetid.

Til sammenligning fikk de to opposisjonskandidatene Ekmeleddin Ihsanoglu og Selahattin Demirtas henholdsvis tre minutter og 24 sekunder og 45 sekunder i sendetid.

Scoret hat trick på 15 minutter

I løpet av valgkampen har Recep Tayyip Erdogan også fått sjansen til å fri til Tyrkias mange fotballgale tilhengere.

Erdogan, som selv er tidligere halvprofesjonell fotballspiller, var med i en oppvisningskamp før åpningen av en ny fotballstadion i Istanbul.

Han spilte for det oransje laget med nummer 12 på laget, etter sigende fordi han ønsker å bli valgt til Tyrkias 12. president søndag.

Ikke overraskende fikk Erdogan ganske lett spillerom i oppvisningskampen og 60-åringen scoret tre vakre mål på ett kvarter. Se video under.

Laget til Erdogan vant til slutt kampen 9-4, etter at Erdogan hadde scoret lagets tre første mål.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Vil endre presidentembetet

Ifølge dagens grunnlov skal presidenten være upartisk og ikke ha bånd til noe parti.

Erdogan har flere ganger gjort det klart at han ønsker å spille en mer aktiv rolle i politikken om han overtar jobben etter president Abdullah Gul.

Et slikt presidentsystem er en avansert stat verdig, lyder argumentet.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan under et valgmøte i Ankara

Foto: Ahmad Rif / Reuters

– Vi må ta spranget, sa statsministeren til TV-stasjonen Kanal 24 denne uka.

Vil bli sett som Ataturks etterfølger

Erdogan omtales av mange som den mest betydningsfulle tyrkiske politikeren siden landsfaderen Ataturk (Tyrkernes far), og er åpenbart ikke klar for å gi slipp på makten.

– Erdogan ser på seg selv som Tyrkias far og opplever tilsynelatende at det er viktig at han leder Tyrkia videre, sier Siri M. Neset ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til NTB.

Stene tror Erdogan vil forsøke å sikre grepet om regjeringen ved å håndplukke sin etterfølger som leder for regjeringspartiet AKP.

Lederen vil også fungere som statsminister fram til valget på nasjonalforsamling neste år. Flere andre Tyrkia-analytikere er av samme mening.

– Uansett om han har den virkelige makten eller ikke, vil Erdogan styre Tyrkia fra kulissene gjennom makten han har i kraft av sin personlighet, sier Soner Cagaptay, forsker ved Washington-instituttet for Midtøsten-politikk, til nyhetsbyrået Bloomberg.

– For første gang siden Ataturk vil Tyrkia ha en president som kjører hele showet, uavhengig av maktfordelingsprinsippet, mener han.

Frykter Erdogans ønske om makt

Erdogans tørst etter makt skremmer opposisjonen. Både menneskerettsorganisasjoner og vestlige ledere har ropt varsku om en autoritær utvikling under hans styre.

Sekulære tyrkere frykter dessuten at AKP, med sine islamistiske røtter, skal forkaste skillet mellom religion og stat – et viktig prinsipp fra Ataturks tid.

Erdogan har skjøvet til side hæren, som så seg som en vokter av den sekulære staten. Han har også skjøvet fra seg sin tidligere allierte, islamistlederen Fethulla Gulen.

Erdogan anklager Gulen for å stå bak et komplott, etter at statsministeren og hans innerste krets ble trukket inn i en korrupsjonsskandale.

To utfordrere

To andre kandidater utfordrer Erdogan i presidentvalget, den fremste av dem er Ekmeleddin Ihsanolgu. Han ønsker at presidenten skal forbli nøytral.

– Presidenten bør ha avstand til de politiske partiene og ikke diktere sine egne betingelser, sa han til nyhetsbyrået Reuters i sommer.

Dersom ingen kandidat får mer enn halvparten av stemmene i søndagens valg, arrangeres en ny valgomgang 24. august.

SISTE NYTT

Siste nytt