Hopp til innhold

Erdogan nekter for oljehandel med IS

Den tyrkiske presidenten avviser russiske anklager om at myndighetene finansierer IS ved å kjøpe olje fra terrorgruppen i Syria .

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser Russlands påstander om at landet kjøper olje av IS

AVVISER ANKLAGENE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stiller seg uforstående til Putins påstander om at landet kjøper olje av IS i Syria.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Etter anklager fra Putin om at Tyrkia støtter IS finansielt ved kjøp av olje, slår den tyrkiske statslederen Recep Tayyip Erdogan tilbake med en skarp retorikk.

Skam deg. De som hevder vi kjøper olje fra Daesh har plikt til å bevise det. Hvis ikke er du en baktaler, sa Erdogan om Putin under møtet i sitt palass i Ankara torsdag kveld.

- Ser oljen fra himmelen

Men Putin mener Erdogan ikke oppgir sannheten, og anklager tyrkiske myndigheter for å ha en hemmelig handelsforbindelse med terrorgruppen i Syria, skriver Al Jazeera.

– Vi ser fra himmelen hvor disse kjøretøyene som frakter olje kommer, sa Putin. De kommer til Tyrkia dag og natt, uttalte han.

Anklagene kommer etter nedskytingen av et russisk jagerfly i luftrommet mellom Tyrkia og Syria tirsdag, der en russisk pilot døde.

En dame gråter over piloten som døde ved den tyrkiske ambassaden i Sofia

FØLELSESLADD: Demonstranter kastet egg og steiner mot bilder av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan etter nedskytingen av et russisk jagerfly. Her holder en kvinne bilde av piloten som døde.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Russlands president Vladimir Putin krever en unnskyldning fra Tyrkia, men Erdogan nekter og sier det er Russland som må beklage sin ferdsel i det han hevder var en krenkelse av tyrkisk luftrom.

Putin mener på sin side at ferdselen skjedde utenfor tyrkisk territorium, mot den sørlige grensen i Syria.

Torsdag demonstrerte hundrevis av den bulgarske nasjonalistbevegelsen mot nedskytingen ved den tyrkiske ambassaden i Bulgarias hovedstad Sofia.

Russiske nasjonalister i Bulgaria demonstrerer etter nedskytingen i Tyrkia

PROTESTERER: Russiske nasjonalister i Bulgaria demonstrerer etter nedskytingen i Tyrkia.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Advarer mot stormaktsrivalisering

Den tyrkiske presidenten stiller seg uforstående til Putins påstander.

– De eneste som kjøper oljen til IS er Assad-regimet, skjøt han tilbake i en replikk rettet mot den russiske statslederen.

Forholdet mellom de to statslederne er nå på sitt verste nivå i nyere tid, skriver den arabiske avisen.

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu oppfordrer alle parter til å ikke bli «distrahert fra en sak som forener stormaktene».

Putin

HEVDER HANDEL: President Vladimir Putin anklager tyrkiske myndigheter for handelsforbindelser med terrorgruppen IS.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

I en kronikk publisert i Times fredag tar han til orde for at den dårlige tonen mellom de to landene må opphøre.

«Det internasjonale samfunnet må ikke splittes i en sak som egentlig forener oss. Ellers vil den eneste seieren gis til IS og det syriske regimet», skriver han.

President Erdogan var mindre diplomatisk i sin framtreden mot Russland.

– Det er ingen spørsmålstegn her. Ingen har rett til å bestride vårt lands kamp mot IS eller å anklage oss, sa Erdogan i sin tale torsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt